A Chrome böngésző eladására kényszeríthetik a Google-t

0

Az elmúlt hónapok során több vizsgálatot indítottak technológiával foglalkozó amerikai vállalatokkal, illetve azok tevékenységével kapcsolatban. Példának okáért jelenleg is monopólium-vizsgálat zajlik a Google-lel szemben, amelyet az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma és állami ügyészek indítottak. A kormányszervek jelenleg azon tanakodnak, hogy kényszerítsék-e a Google-t a Chrome böngésző, valamint a rendkívül jövedelmező hirdetési üzletág egy részének eladására.

A javaslatot az amerikai igazságügyi minisztérium (U.S. Department of Justice) nyújtotta be, amikor pár héttel ezelőtt még csak készültek a monopóliumellenes jogi csatára a keresőóriás ellen. Egyébként, ha tényleg a méltán népszerű Chrome böngésző, valamint a Google hirdetési ágának eladására kényszerítik az amerikai céget, az egy olyan döntés volna, amire már évtizedek óta nem volt példa az amerikai bíróságokon. Sokak szerint rengeteg problémát lehetne egy ilyen határozattal megoldani.

A bennfentesek szerint a hatóságok most is arról tárgyalnak, hogyan lehetne a Google irányítását csökkenteni a globális digitális hirdetési piac felett, ami egyébként 162,3 milliárd dollárt ér. Az óriáscéget vizsgáló szervezetek egyelőre nem hoztak végleges döntést, és csupán névtelenül hivatkoztak különböző bizalmas megbeszélésekre az egyes osztályok munkatársai. Egy ilyen vizsgálat rendkívül összetett és hosszadalmas, az ügyészek reklámszakértőket és ipari versenytársakat kértek fel arra, hogy felmérjék, milyen intézkedések szükségesek a Google befolyásának csökkentésére.

Ezzel párhuzamosan az USA igazságügyi minisztériuma egy másik monopóliumellenes pert is előkészített, szintén a Google ellen, amelyben azzal vádolják a céget, hogy visszaélt az online keresési piac irányításával. A pert hivatalosan a jövő héten indíthatják, a Google és a minisztérium szóvivői egyelőre nem voltak hajlandók nyilatkozni a témával kapcsolatban.

Az egész azzal kezdődött, hogy az amerikai kormány trösztellenes albizottsága nemrégiben kijelentette, a Google hatalmas monopólium-birodalmat hozott létre. Ez magában foglalja saját szolgáltatásainak és termékeinek előnyben részesítését, illetve azok korlátozását a versenytársak számára. A bizottság azt állítja, hogy a Google, ami az Alphabet nevű üzleti csoportosulás leányvállalata, a saját szolgáltatásait használja fel, hogy elnyomja versenytársait, így szerezve dominanciát a hirdetésektől a térképekig szinte minden piacon. A bizottság által készített jelentés arra is figyelmeztet, hogy a Google egyre csak növekvő felhő üzletága, valamint a Fitbit felvásárlásával kapcsolatos tervei még tovább erősíthetik a cég monopol helyzetét.

A jelentés szerint a Google abszolút domináns helyet foglal el az általános online keresés területén, az Egyesült Államokban az asztali számítógépeken történő keresési lekérdezések 81, mobileszközökön pedig 94 százalékát bonyolítja le.

A kormányszervek által készített anyag arra is rámutat, hogy a Google visszaél vezető szerepével az online keresés világában. Arra kényszeríti a weboldalakat hogy értékes adatokat adjanak át neki, és a keresési előnyök révén képesek behatolni szomszédos piacokra is. A Google ráadásul a keresőmotoros szegmensen belül szerzett dominanciájával, valamint az Android operációs rendszer irányításán belüli erőfölényével még tovább növeli részesedését a webböngészők piacán is.

A vizsgálódó szervek a jelentés végén arra a következtetésre jutottak, hogy a Google, az Amazon, az Apple és a Facebook egyértelműen monopol hatalommal rendelkeznek. A bizottság azt javasolja a kongresszusnak, hogy az módosítsa a monopóliumellenes törvényt, így kényszerítve ezeket az óriáscégeket arra, hogy váljanak meg néhány üzleti részlegüktől, illetve a jövőben nehezítsék meg számukra a különböző akvizíciókat, felvásárlásokat.

Forrás: GizChina

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid