Doogee DG550 Dagger teszt

5

A Doogee neve valószínűleg már nem cseng ismeretlenül a legtöbb olvasónk számára, hiszen nem olyan régen teszteltük a gyártó DG2014 Turbo névre hallgató mobilját, ami több téren is kellemes meglepetéssel szolgált. Mostani tesztalanyunk a DG550 Dagger (azaz tőr), ami egy középkategóriás phablet, ennek ellenére korrekt kamerákkal és egy remek 8 magos processzorral szerelték fel.

Nézzük, hogy mit is tud ez a készülék!

Csomagolás és tartozékok

A DG550 egy barnás színű, kifejezetten érdekes dobozban érkezik, aminek a tetején lévő ábra részben lecsupaszítva mutatja a készüléket.

doogee-dg550-dagger-doboz

A felső részt leemelve nem meglepő módon egyből a mobil tárul elénk, amihez minden tartozékot megkapunk, amire csak szükségünk lehet, ráadásul ezek meglepően jó minőséget képviselnek.

doogee-dg550-dagger-tartozekok

Annak ellenére, hogy egy kínai készülékről van szó, európai szabványú töltőt kapunk, amihez nem kell semmilyen átalakító. Az ehhez tartozó kábel lapos keresztmetszetű, és nagyon jól néz ki (ez már a DG2014-nél is tetszett). Ezen kívül van még a dobozban egy korrekt fülhallgató, egy magyar nyelvű (!) használati útmutató, valamit egy külön borítékba csomagolt képernyővédő fólia.

Már a csomagoláson is egyértelműen látszik, hogy a Doogee-nál bizony nagyon adnak a minőségre, és minden apró részletre odafigyelnek.

Külső

A DG550 dizájnja meglehetősen szépre, stílusosra sikerült, ráadásul egy teljesen egyedi külsőt kapunk. A 153 x 76 x 6.5 mm-es méretekkel rendelkező készülék kb. 134 grammot nyom a mérlegen, azaz átlagosnak mondható a phabletek között. Fogásra kifejezetten minőségi érzetet kelt a mobil, látszik, hogy ez nem az olcsó kínai kategória.

doogee-dg550-dagger-elolap

Az előlap nagy részét az 5.5 colos kijelző foglalja el, ami oldalt viszonylag vékony, alul és felül pedig átlagos vastagságú keretet kapott. Kompaktságban azért messze vagyunk az LG G3 szintjétől, de ez nem is baj, hiszen így is korrekt arányokkal bír a Doogee mobilja.

doogee-dg550-dagger-elolap-oldal

A kijelző fölött balról jobbra haladva találjuk a frontkamerát, a fény- és távolságmérő szenzorokat, valamint az előlapi hangszórót. Alul pedig a szokásos három érintőgomb (Menü, Home és Vissza) van, amikből a középsőt egy kéken világító sáv jelöli, ezzel is növelve a telefon egyediségét. Egyébként a másik két gomb is kapott háttérvilágítást.

doogee-dg550-dagger-kijelzo-alul-3

A készüléket oldalról megnézve az tűnik fel először, hogy elég vékony az egész, annak ellenére, hogy a 6.5 mm-t valószínűleg inkább a némileg elkeskenyedő széleken mérték. Két oldalt fém sáv fut végig, ami nagyon masszívvá teszi a házat, ráadásul látványnak sem utolsó. A bekapcsoló gombot jobb oldalt, míg a hangerő gombokat bal oldalt találjuk. Ezek is fémből vannak, és stabil a nyomáspontjuk, nincs velük probléma.

doogee-dg550-dagger-alul-1

A mobil felső oldalán van a jack csatlakozó, valamint a microUSB port, alul pedig azt hihetnénk, hogy egy dupla hangszórót látunk, de a valódi a hátlapon van, és itt a lyukak között csak egy beszédmikrofon foglal helyet. Találunk itt két csavart is, amit direkt tettek így közszemlére a dizájnerek, jól kiegészíti a Dagger egyedi külsejét.

doogee-dg550-dagger-alul-2

Térjünk át a hátlapra, és kezdjük is mindjárt az anyagával, ami nem mindennapi. Felejtsük el a szokásos fényes műanyagot, ez egy finom, selymes tapintású felület, ami a telefon alsó és felső szélén is folytatódik. Ezen kívül viszonylag kevés meglepetést tartogat a hátsó szekció. Felül, középen találjuk a kamerát, amihez LED villanó is társul, alul pedig a Doogee feliratot, valamint a valódi hangszórót.

doogee-dg550-dagger-hatlap

A telefon összeszerelése dicséretre méltó, nagyon stabil az egész, recsegés. ropogás egyáltalán nem hallható, tehát ezen a téren nem lehet semmi panaszunk, egy valóban minőségi eszközről van szó.

Kijelző

A DG550 a kategóriájában átlagosnak mondható kijelzővel érkezik. Az 5.5 colos képátlóhoz HD felbontás, azaz 1280×720 képpont társul, ami a pixelsűrűséget tekintve messze van a mai QHD-s csodáktól, de szabad szemmel nézve már ez is éles képet ad, nem igazán látszanak a képpontok.

doogee-dg550-dagger-kijelzo

A panel IPS, és OGS technológiával társul, ami vékonyabb kivitelt tesz lehetővé. A színek rendben vannak, egyáltalán nem túlszaturáltak, inkább természetesek. A fehér nem kékes vagy sárgás, olyan, amilyennek lennie kell, a fekete pedig átlagosnak mondható.

doogee-dg550-dagger-kijelzo-2

A kijelző napfényben is jól látszik ha felvesszük a fényerőt, sötétben pedig a minimum szinten is megfelelő a kép, és így nem zavarja a szemet. A betekintési szögekre nem lehet panasz, a Doogee mobilja hozza az elvárható szintet, egyik irányból nézve sem torzul a kép.

Hardver

A tesztalanyunkat egy 8 magos MediaTek processzor hajtja, név szerint az MTK6592, ami 1.7 GHz-en ketyegő Cortex-A7-es magokkal rendelkezik. A grafikus gyorsításért a Mali-450MP GPU felel, amihez 1 GB RAM került beépítésre. Ezt az összeállítást nagyjából úgy lehetne jellemezni, hogy a középkategóriához sok, a csúcsmobilokhoz viszont kevés. A chipset igazából bármire elég, nem lehet rá panaszunk, és a grafikai teljesítmény is megfelelő. Talán a RAM mennyiségébe lehetne belekötni, de legtöbbször nem érezni, hogy ez kevés lenne, sok más készülék is vígan elmegy ennyivel.

doogee-dg550-antutu

Az Antutu tesztje alapján jól látszik, hogy nincs gond a számítási teljesítménnyel, és ezt a tapasztalat is alátámasztja, nem akad meg egykönnyen a masina, legyen szó filmezésről, böngészésről vagy akár játékról.

Nem elhanyagolható részlet, hogy a tesztalanyunk egy dualSIM-es mobil, ami sokaknál már alapkövetelmény, hiszen így például egy készüléken használhatjuk a céges és a személyes kártyánkat. Egy normál és egy micro SIM foglalat bújik meg a hátlap alatt, belső tárhelyből pedig 16 GB-ot kapunk, ami ráadásul bővíthető is microSD-vel.

Szoftver

A DG550 egy Android 4.4.2-es rendszerrel érkezik, ami a Ping Digital továbbfejlesztett, magyar ROM-ja, ráadásul ehhez folyamatos frissítést és támogatást ígér a forgalmazó. A rendszer kinézete első ránézésre nagyon távol áll a gyári Androidtól. Szerencsére azonban erről szó sincs, egyszerűen csak ráhúztak egy új külsőt a már jól ismert KitKat-re.

doogee-dg550-dagger-kijelzo-1

A telefon felélesztésekor alapesetben a Doogee gyári feloldóképernyője fogad minket, ami elég egyszerűre sikerült. A kijelző alsó részén található vezérlő lefelé történő húzásával szüntethetjük meg a képernyőzárat. A beállításoknál ez persze módosítható, sok lehetőséget kínál az Android.

doogee-dg550-screen-feloldo

A főképernyőn, vagy ha úgy tetszik az asztalon, igazából semmi különöset nem találunk. A teljes egészében átszabott ikonokat leszámítva a szokásos elrendezést kapjuk.

doogee-dg550-screen-home

Az alul, középen található Menü gombra kattintva az alkalmazások bukkannak elő. Ez sem túlságosan meglepő, de azért van pár rendszer, ahol ez hiányzik (pl. Huawei, Xiaomi mobiloknál).

doogee-dg550-screen-menu

A kijelző alatt lévő bal oldali érintőgomb megnyomására tudjuk beállítani a főképernyők számát, illetve a widgetek is innen hozatók elő. Ezen kívül módosíthatjuk a háttérképet, valamint a Beállítások menüje is előcsalható.

doogee-dg550-screen-widget

A felső sávot lehúzva jönnek elő az értesítések, már ha van ilyen. Innen tudunk váltani a gyorsbeállításokhoz, ami a jobb felső sarokban lévő ikonra kattintva tehető meg. Két ujjas lehúzással egyből a kapcsolók jönnek elő, de jó lett volna, ha egy egyszerű oldalra történő simítással is megoldható a képernyők közötti váltás.

doogee-dg550-screen-ertesitesi

A beállítási lehetőségek a megszokott módon kerülnek tálalásra, minden egymás alatt sorakozik.

doogee-dg550-screen-beallitasok

A gyári Android rendszer ellenére azért kapunk 1-2 extra funkciót, amik kifejezetten hasznosak tudnak lenni. Vannak például energiatakarékossági opciók, ami mostanában egyébként is elég divatos. A Power Saving Management nevű részben több lehetőségünk is akad. Az energiatakarékos mód bekapcsolásával némileg kitolhatjuk az üzemidőt, ráadásul ez automatikussá is tehető bizonyos akkumulátorszint alatt. Ezen kívül a kijelzőt is takarékos módra vehetjük, aminek a hatására eltűnnek a színek, azaz minden szürkeárnyalatos lesz. Ezekkel együttvéve 30-40%-kal növelhető meg a használati idő, ami egyáltalán nem rossz.

doogee-dg550-screen-energiatakarekos

Kamera

A Doogee DG550 megalkotásakor a fejlesztők komoly figyelmet fordítottak a fotózási képességekre. Ennek megfelelően a hátlapon egy 13 megapixeles f/2.2-es rekesznyílású 5 lencsés kamera helyezkedik el, ami papíron simán vetekszik a csúcsmobilok többségével. A végső ítéletet persze úgyis a tesztfotók mondják majd ki.

doogee-dg550-dagger-kamera

A beállítási lehetőségek sora meglehetősen széles, mindent megkapunk, ami egy mobiltól elvárható. Készíthetünk például élő fotót, panorámaképet, van mozgáskövető mód, arcszépítési lehetőség, és természetesen a HDR sem hiányzik. Az ISO értéket 100 és 1600 között tudjuk változtatni, és a ZSD-t (Zero Shutter Delay) is bekapcsolhatjuk, amivel minimalizálható az exponáló gomb megnyomása és a kép elkészülte közötti késleltetés.

Az elkészült képek minősége változó. Kültérben elfogadható a végeredmény, és beltérben sincs nagy gond (bár kicsit sok a szoftveres korrekció), az éjszakai képek azonban meglehetősen zajosak. Összességében a kamera szerintem hozza azt a szintet, ami egy ilyen árú készüléktől elvárható, de a tesztfotók alapján mindenki eldöntheti, hogy neki ez mennyire felel meg.

doogee-dg550-kamera-teszt-1

doogee-dg550-kamera-teszt-2

IMG_20141209_162538

doogee-dg550-kamera-teszt

A hátlapi kamera mellett manapság egyre fontosabb az előlapon lévő érzékelő is, de szerencsére ezzel sincs gond a DG550 esetében, hiszen egy 5 megapixeles szenzor várja, hogy selfie-ket készítsünk vele. A videós képességekkel is meg lehetünk elégedve: a hátlapi kamerával full HD-ben rögzíthetünk, az előlapi egység pedig VGA felbontású mozgóképet vesz fel.

Üzemidő

A Doogee mobilja egy 2600 mAh-s akksit rejt a hátlapja alatt, ami nem kiemelkedően nagy, inkább csak átlagos. Persze a vékony kialakítás miatt ez azért megbocsátható, ráadásul nincsenek komoly gondok az üzemidővel. Normál használattal nem kell egy nap után a töltőért rohangálni, simán hozható a másfél, esetleg két nap, köszönhetően az energiatakarékos MediaTek processzornak és a kijelző nem túlzottan nagy felbontásának. Komolyabb nyúzás esetén már jobban oda kell figyelni, de azért estig valószínűleg ki fogja bírni a készülék.

doogee-dg550-dagger-teszt

Ha pedig mégis gondban lennénk az alacsony akkuszint miatt, de nincs lehetőségünk töltőre dugni a telefont, akkor élhetünk a korábban már említett energiatakarékossági lehetőségekkel, amikkel kitolható az üzemidő.

ping-doogee550_310x250_2

Összegzés

Összességben a legtöbb téren teljes mértékben meg voltam elégedve a Doogee mobiljával. A sebességre nem lehet panasz, állja a próbát a 8 magos hardver és a kijelző is bőven megfelel az átlagos igényeknek. Mindez egyedi dizájnnal és prémium kivitellel társul, ami azért nem annyira gyakori a hasonló árú és képességű készülékek esetében.

A Doogee termékek hivatalos magyar forgalmazója a Ping Digital, akik jelenleg 59 900 forintos áron kínálják a DG550 Dagger-t egy év hazai, háztól-házig garanciával, ráadásul 21 napon belül vissza is vásárolják a készüléket, ha nem lennénk megelégedve.

Ha egy nagyobb méretű, komoly phabletre vágyunk, de nem akarunk egy vagyont költeni rá, akkor jó választás lehet a Doogee mobilja.

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid