Egy ígéretes PlayStation 2 emulátor érkezik Androidra

0

Az már most sem jelent különösebb erőfeszítést, hogy régebbi konzolok játékait valamilyen emulátor segítségével egy okostelefonon futtassuk. NES, SNES vagy PS1 címek igen ritkán adják fel a leckét még egy akár középkategóriás mobilnak vagy táblagépnek is, de a PSP-re fejlesztett alkotások is remekül mennek. Igazán használható PS2 emulátor viszont nincs Android rendszeren, vagyis jobban mondva még nincs, mert hamarosan megjelenik az AetherSX2, amelynek segítségével működésre bírhatók lesznek a legendás konzol játékai.

Ha valaki asztali számítógépen szeretne PlayStation 2 játékokat futtatni, akkor nagy valószínűséggel a PCSX2 nevű emulátort fogja használni, mert habár vannak más hasonló alkalmazások, ez rendelkezik a legnagyobb támogatottsággal. Android rendszeren is léteznek igazából bizonyos lehetőségek, mint például a DamonPS2, ám ez egyáltalán nem ingyenes, és állítólag a fejlesztő több kódot átmásolt a PCSX2-ből, amivel megsértette az LGPL licencet, illetve a RetroArch-on belül is van egy opció PS2 játékok futtatására, de ez még nagyon gyerekcipőben jár.

A bevezetőben is említett AetherSX2 jelen pillanatban még zárt alfa állapotban van, egyetlen fejlesztő dolgozik rajta, aki egyébként készséggel válaszolt az AndroidAuthority kérdéseire az emulátorral kapcsolatban. Tahlreth azt állítja, hogy habár nyilván a legerősebb processzorokon fog a legjobban futni a szoftver, más lapkákon is jó eredmény érhető el. Az applikáció egy már létező LGPL emulációs munkán alapul, tehát ingyenes és nyílt forráskódú lesz. Még az év vége előtt számítani lehet a nyílt béta elstartolására, mondjuk az benne van a pakliban, hogy a végleges név addigra változni fog.

Habár a programot egyetlen ember fejleszti, az alkalmazás alapjai egy már meglévő asztali számítógépre fejlesztett emulátorból származnak, így az AetherSX2 már a jelenlegi zárt alfa változatában is remekül néz ki. Azt azonban érdemes észben tartani, hogy akárcsak a legtöbb emulátor esetében, a Qualcomm által gyártott lapkákon, leginkább a magasabb kategóriás chipeken fog a legjobban futni, de működik Samsung és MediaTek gyártmányú processzorokon is. Van egy videó is Taki Udon YouTuber jóvoltából, amely bizonyítja, hogy a középkategóriás mobilokon is tisztességesen fut az AetherSX2. Tehát a tervek szerint még 2021 vége előtt elkészül az emulátor nyílt béta verziója, amelyet bárki kipróbálhat majd, az eddigiek alapján mi úgy gondoljuk, hogy érdemes lesz kivárni.

Forrás: AndroidAuthority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid