Megbüntették a Google-t befizetetlen adók miatt

0

A francia pénzügyi ügyészség szóvivője a minap bejelentette, hogy a Google beleegyezett egy Franciaország által rájuk kiszabott 550 millió dolláros bírság kifizetésébe. Az indoklás: a keresőóriás 4 évnyi adót nem fizetett be az ország számára. A Google a büntetéssel együtt az elmaradt adót is befizeti, melynek összege 515 millió dollárra rúg.

A francia nyomozók az elmúlt években folyamatosan figyelték a Google-t. Úgy gondolták, a cég elrejti bizonyos üzleti tevékenységeit az adóhivatal elől, hogy elkerülje a jogos illetékek megfizetését. Egyébként a legtöbb európai országban a Google csupán minimális adót fizet, ennek pedig az az oka, hogy a kontinensen megkeresett jövedelmének nagy része a vállalat ír részlegéhez köthető. A Google szóvivői szerint a nemzetközi adórendszer összehangolt megreformálása lenne a megoldása annak, hogy a globálisan működő vállalatok számára egyértelmű keretrendszert lehessen biztosítani. Ez amúgy jól hangzik, de a kivitelezése messze nem lenne egyszerű.

Visszatérve a meg nem fizetett adókra. Több európai országban is panaszkodnak már egy ideje, hogy a különböző technológiai cégek, köztük a Google, kijátsszák az adók megfizetését. Példának okáért 2017-ben a francia kormány felkérte az amerikai vállalatot 1,6 milliárd euró adó befizetésére, de egy évvel előtte a Google arra is ígéretet tett, hogy az Egyesült Királyság számára megfizet 10 évnyi elmaradt adót. Akkor az egyébként 186 millió dollárnak megfelelő összeg volt.

A Google 2017 májusában az olasz kormánnyal is tárgyalásokat folytatott az adókkal kapcsolatban, akkor 306 millió euró volt a tét. Ez a 2002 és 2015 közötti időszakra vonatkozott. Antonin Levy, a Google ügyvédje azt mondta a franciákkal kötött friss megegyezésről, hogy az végre megoldja az összes vitás kérdést, mely a két fél között korábban fennállt.

Forrás: GizChina

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid