Fizikai billentyűzetes mobillal készülnek az XDA fejlesztői

0

Azok, akik nemcsak használják, de valamennyire értik is az általuk birtokolt okostelefont, valószínűleg már biztosan hallottak az XDA Developers nevű közösségről, amely olyan fejlesztők csoportosulása, akik folyamatosan feszegetik a mobilok által futtatott szoftverek határait. A közösségnek köszönhetők olyan alkalmazások, mint a YouTube Vanced, de a CyanogenMod nevű interfész is hozzájuk fűződik. Az XDA csapata most úgy döntött, hogy nem csupán a szoftvert, de a hardvert is a saját kezébe veszi, és saját okostelefont fejleszt, amihez már meg is találták a megfelelő partnert.

A fejlesztők csapata az F(x)tec brigádjával kötött szövetséget, ők lesznek azok, akik ennek a bizonyos készüléknek a hardveres megvalósítását magukra vállalják. A mobil, ha minden jól megy, LineageOS rendszerrel érkezik, de ezen kívül képes lesz Ubuntu Touch OS futtatására is már gyárilag. Az okostelefon a kevésbé fülbemászó hangzású Pro1-X nevet fogja viselni, és egyértelműen rétegtermék lesz azok számára, akik szeretnének sokkal többet kihozni az általuk birtokolt mobilból, mint az instaposztok böngészése.

Ennek megfelelően a telefon fizikai billentyűzettel is rendelkezni fog, az USB-C csatlakozó pedig HDMI kimenet gyanánt is funkcionál, így a készülékre rá lehet majd kötni egy monitort és mindenféle perifériát, eredményként pedig egy asztali Linux környezetet fogunk kapni. Ha viszont menet közben szeretnénk dolgozni, az Ubuntu tökéletesen jól fog szuperálni a mobil képernyőjén, amelyet a gesztus alapú felhasználói felület, illetve az AnBox applikáció által futtatható vált Android alkalmazások egészítenek ki.

Az XDA masinája egy már meglévő okostelefonon fog alakulni, ami az F(x)tec Pro1 névre hallgat, viszont a fejlesztők kérésére megnövelt mennyiségű operatív memóriát kap a készülék, ami így 8 GB RAM-mal és 256 GB háttértárral lesz kapható. Egyéb tekintetben teljesen változatlan marad az eredeti telefon. És az mit is tud? A teljes fizikai QWERTY billentyűzetet már említettük, ezenkívül szót érdemel az 5,99 hüvelykes OLED képernyő, amelyen Full HD+ felbontásban jelennek meg a tartalmak, 18:9 képarány mellett. A készülék nagyjából 14 mm vastag, amikor össze van csukva, és 243 grammot nyom. A burkolata alatt Snapdragon 835 chipset végzi a számításokat, ami már négy generációval le van maradva a jelenlegi mezőnytől, ugyanakkor továbbra is potens hardvernek nevezhető a felső-középkategóriás mezőnyben. A Pro1-X energiaellátását egy 3200 mAh kapacitású akkumulátor igyekszik biztosítani, ami támogatja a Quick Charge 3.0, illetve az USB Power Delivery szabványokat.

Valószínűleg a fotózás fogja a legkevésbé érdekelni a célközönséget, de azért annyira nem lesznek borzasztóak a képek és a videók a hátlapon található 12 megapixeles IMX363 elsődleges érzékelő, valamint az előlapon lévő 8 megapixeles képrögzítő egységnek köszönhetően, ráadásul a kamera saját gombot is kapott.

A mobilon fülhallgató kimenetnek is szorítottak helyet, ami szintén üdvözölendő egy olyan korban, amelyben ez a hasznos csatlakozó kihalásra van ítélve. Egyébként a Pro1-X szimpla Androiddal is működni fog, ebben az esetben LineageOS 16 interfészt használhatunk Android 9.0 Pie alapokon, de a későbbiekben lesz majd frissítés Android 10-re. A telefonon a közeljövőben SailfishOS, sőt, még Windows támogatás is elérhető lesz.

Az F(x)tec Pro1-X egy IndieGoGo kampányon keresztül valósul majd meg, amely egyébként már él is, sőt, messze túlteljesítette a kitűzött célt. Akik most beállnak a projekt mögé, azok 600 dolláros áron megkaphatják a készüléket.

Forrás: XDA, via GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid