Ismerd meg az eSIM-et, ami leválthatja a hagyományos SIM-kártyákat

7

A mobiltelefonok tömeges elterjedésével ezek a kis kártyák is meghódították a világot, ugyanis nélkülük nem tudnánk a GSM hálózathoz csatlakozni. Az okostelefonok elterjedésével ezek mérete egyre kisebb lett, olyannyira, hogy a következő években el is tűnhetnek, és helyüket az új generációs eSIM veheti át.

A SIM kártya

A SIM egy angol rövidítés (Subscriber Identity Module), amely jelentése “előfizető azonosító modul”. Az első kártyák 1991-ben jelentek meg, de akkor még sokkal nagyobbak voltak a mostani társaiknál, ugyanis azok még bankkártya méretűek voltak. Az idő előrehaladtával a mobilgyártók egyre könnyebb és vékonyabb készülékeket gyártottak, ezáltal a SIM kártyáknak is fejlődésre volt szükségük. Méretük egyre kisebb lett, manapság a legkisebb méretű a Nano SIM, amely 12.30 mm hosszú és 8.80 mm széles. Azonban eljött az idő, amikor már ez a méret is “nagynak” számít, ezért jön a következő generáció, az eSIM.

Mi is az az eSIM?

Embedded SIM vagyis egy beépített SIM, amelynek mérete még kisebb a Nano kártyáétól, így mindössze 6 mm hosszú és 5 mm széles. Ez a fajta virtuális kártya egyből az alaplapba van integrálva, így nem lehet eltávolítani a hagyományos módon. Előnye, hogy a felhasználónak telefon vásárlásakor nem kell a szolgáltatóhoz mennie, hanem saját eszközén maga is ki tudja választani, hogy melyik szolgáltatót és annak melyik díjcsomagját szeretné használni. Ez persze nem azt jelenti, hogy megszűnik a hűségidős szerződés vagy bármikor lehet szolgáltatót váltani. További nagy előnye, hogy egy külföldi út során nincs szükség helyi SIM-et vásárolni, ugyanis egy kártyán több szolgáltatás is futhat.

Kétségtelenül a eSIM a jövő, viszont az átállás nem lesz annyira gyors, ugyanis egyelőre még csak néhány okosórában, táblagépben és a nemrég bemutatott Google Pixel 2 és Pixel 2 XL telefonban található ilyen virtuális kártya, ám ezekben is csak korlátozottan működik. De abban biztosak lehetünk, hogy a következő években egyre több olyan készülék jelenik meg, amibe már nem lesz helye a fizikai kártyának.

GAMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

NapiDroid