Európában is tiltást kaphat a TikTok?

0

Az USA-ban egy ideje már lehet arról hallani, hogy szeretnék betiltani a TikTokot, sőt, bizonyos korlátozásokat már ki is szabtak, most pedig úgy néz ki, hogy az EU is aggodalommal figyeli a kínai platform terjedését.

Az EU igyekszik nyomást gyakorolni a TikTokra, hogy feleljen meg az újonnan elfogadott digitális szolgáltatási jogszabályoknak (Digital Services Act, vagy röviden DSA). A DSA célja, hogy javítsa a közösségi médiaplatformok moderációját, és többek között átláthatóságot teremtsen arról, hogy miért távolítottak el bizonyos tartalmakat, és hogyan célozzák meg a hirdetők a felhasználókat.

Thierry Breton európai biztos nemrég azt mondta, hogy a TikToknak már jóval a szeptember 1-jei határidő előtt el kell kezdenie betartani az új szabályokat. Azok a közösségi hálózatok, amelyek nem felelnek meg, éves bevételük akár 6%-áig terjedő bírságra is számíthatnak, sőt, a dolog odáig is fajulhat, hogy a platformot kitiltják az EU-ban való működésből.

Breton írt egy blogbejegyzést is a témában “Egyes közösségi médiumok álruhás farkasok” címmel, amelyben megemlíti a “fülbemászó zenét, táncos rutinokat és vizuálisan vonzó effekteket tartalmazó rövid videós platformokat“. Szó esik azokról az aggodalmakról, amelyek az uniós felhasználók adatainak az EU-n kívülre küldésével kapcsolatosak, valamint arról, hogy a DSA célja, hogy biztonságosabb digitális teret teremtsen minden európai felhasználó, különösen a fiatalabbak számára.

A közösségi oldal szóvivője ezekre úgy reagált, hogy a platform elkötelezett a DSA, a GDPR és a dezinformációra vonatkozó gyakorlati kódex szabályainak betartása mellett.

A TikTokot egyébként már több amerikai államban is betiltották a kormányzati eszközökön, és még mindig fontolgatják az országos tilalmat. Az EU-ban egyelőre nem ennyire súlyos a helyzet, de amennyiben a közösségi oldal nem teszi meg a megfelelő lépéseket, súlyos bírság, illetve végső esetben tiltás is felmerülhet.

Via

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid