Megveri a Snapdragon 865+-t is a Samsung új középkategóriás Exynos processzora

0

A napokban több érdekes információ is napvilágot látott az Exynos 1080-ról, ami az Exynos 980-at váltja, és ennek megfelelően nem egy csúcshardver lesz, hanem “csak” egy prémium középkategóriás megoldás. Ennek ellenére elképesztő teljesítményre lehet majd képes.

Egy nemrég kikerült AnTuTu benchmark eredmény szerint egy Exynos 1080-nal szerelt, Orion kódnevű okostelefon 693 ezer pontot kapott, ami azért egyáltalán nem gyenge. Összehasonlításkeppen a legerősebb jelenlegi gamer csúcsmobilok, amikben Snapdragon 865+ dolgozik, olyan 650 ezer pont körül teljesítenek.

Mostanában nem volt túl jó híre az Exynos processzoroknak, főleg mivel rendre alulmaradtak a konkurens Snapdragon lapkákhoz képest, az új generációval azonban sok minden változni fog, ugyanis teljesen új megoldásokat és architektúrát vezet be a Samsung.

Először is kezdjük azzal, hogy az Exynos 1080 már egy 5 nanométeres gyártási eljárással készülő lapkakészlet lesz, és ezzel elég illusztris klubba érkezik, hiszen olyanokkal alkothat közösséget, mint az Apple A14, a Snapdragon 875, a Kirin 9000, vagy a Samsung következő csúcskategóriás lapkája, az Exynos 2100.

Az új Exynos 1080 már Cortex-A78 magokat állít csatasorba, ezek váltják a korábbi A77 konstrukciókat. Az ARM hivatalos adatai szerint, ezek az új magok képesek lesznek akár 3,0 GHz-en pörögni, és mindeközben 20 százalékkal nagyobb teljesítmény biztosítani ugyanakkora energiafogyasztás mellett, mint a korábbi magok. Alacsonyabb órajelnél pedig az energiafogyasztás akár 50%-kal is kevesebb lehet azonos teljesítmény mellett.

Ami pedig a grafikus gyorsítót illeti, a választás a Mali-G78-ra esett. Ez két generációval újabb, mint az a G76-os egység, amelyet az Exynos 980-ban használtak, tehát érezhető teljesítménynövekedésre számíthatunk, habár mindez attól is függ, hogy a Samsung milyen konfigurációt választ. Példának okáért a 980 GPU-ja ötmagos volt.

Ezeket az technikai adatokat egyébként nem holmi szivárogtató, hanem Dr. Pan Xuebao tette közzé, aki a Samsung félvezető-gyártással és kutatással foglalkozó részlegének vezetője Kínában. Az Exynos 1080 teljes és részletes bemutatója még ezután lesz, igaz, egyelőre nem tudni, hogy mikor.

Nagyon úgy néz ki tehát, hogy a Samsung processzorokat tervező részlege rendesen összeszedte magát, és ha már az Exynos 1080 is ilyen teljesítményre lesz képes, akkor bele sem merünk gondolni, hogy mit tud majd a valóban csúcskategóriás Exynos 2100, ami ugyanúgy egy 5 nm-es chipset lesz, de már egy Cortex-X1 mag is kerül bele, ami még a Cortex-A78-nál is durvább.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid