Érdekesen oldaná meg a Samsung a kijelző mögé szerelt kamerát

0

A legtöbben egyetértünk azzal, hogy nem jöhet elég hamar az a technológia, ami felváltja a szenzorszigeteket és a kijelzőbe metszett kivágásokat. Persze már kapható kereskedelmi forgalomban olyan készülék, ami képernyő mögé szerelt képrögzítő egységet kínál, így a mobil teljes előlapja egy hatalmas megjelenítő lehet. Ugyanakkor tudni kell, hogy a jelenlegi megoldások, és ez alól a ZTE készüléke sem kivétel, hagynak némi kívánnivalót fényképezés terén, az alkalmazott metódusnak megvannak a maga határai. Ezeket a határokat szeretné átlépni a Samsung, amely egy minden tekintetben formabontó megoldással igyekszik a problémát megoldani, és könnyen lehet, hogy épp emiatt késik a gyártó első kijelző mögé szerelt kamerás okostelefonja.

A LetsGoDigital nemrégiben egy szabadalomra bukkant, amelyet a WIPO, vagyis a nemzetközi szellemi tulajdonok hivatalánál jegyeztetett be a Samsung, valamikor júniusban. A levédett koncepció egy kijelző mögé szerelt kamera ötletét tartalmazza, mégpedig egy csúszásra képes másodlagos képernyő bevonásával.

Lényegében arról van szó, hogy a megjelenítőn ugyanúgy van egy kivágás, viszont mögötte található egy másodlagos kijelző, ami eltakarja az előlapi képrögzítő egységet akkor, amikor nincs rá szükség. Mielőtt felkiáltanál, hogy ez mekkora marhaság, gondolj arra, hogy amikor fotózni akarsz, nem lesz semmi a kamera útjában, így sokkal több fény juthat el az érzékelőhöz, ami színvonalasabb képeket jelent. A másodlagos képernyő pedig takar akkor, amikor nincs az előlapi szenzorra szükség, és az a kis rész is bevethető a tartalmak megjelenítésére.

A szokásos szoftveres lehetőségek mellett a felhasználóknak arra is lesz lehetősége, hogy az érzékelőnél a képernyőt megnyomva, vagy az ujjukat ezen a részen végig csúsztatva kapcsolják be a rendszert. A szabadalmi dokumentáció szerint a Samsung által fejlesztett S Pen is alkalmas lesz arra, hogy életre keltsük a rejtett kamerát, és mozgásba hozzuk ezt a bizonyos másodlagos képernyőt.

Arról már beszéltünk, hogy mik az előnyei egy ilyen technológia alkalmazásának, a végére szóljunk pár szót az árnyoldalakról is. Egyrészt ez egy igen bonyolult konstrukció, amelynek előállítása, legyártása valószínűleg nem csekély összeget jelent, ami könnyen kihathat a telefon végleges árára. Másfelől pedig mégiscsak mozgó alkatrészekről van szó, és ezek mindig magukban hordozzák a meghibásodás esélyét.

Egyelőre nem tudni, hogy a Samsung mikor tervezi kereskedelmi forgalomba kerülő készülékek esetében is alkalmazni ezt a technológiát, de ha erre sor is kerül, az biztosan nem a közeljövőben lesz. A technológia S Pen kompatibilitása pedig arra utal, hogy a másodlagos képernyő koncepció vagy egy Galaxy Note, vagy egy jövőbeli Galaxy Fold, netán egy Galaxy S készülékkel debütálhat.

Forrás, via AndroidAuthority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid