F1 okoskarkötő teszt

9

Járt már nálunk néhány okoskütyü, és most hozzájutottunk egy újabbhoz, hogy leteszteljük mit is tud pontosan. Tesztalanyunk az F1 okoskarkötő lesz, melyet a Smartos jóvoltából kaptunk.

A kis karkötő különlegessége, hogy a pulzusmérő mellett vérnyomásmérő funkcióval is bír, illetve egy viszonylag méretes OLED kijelzőt kapott. Járt már nálunk a Xiaomi Mi Band 2 is, ám a teszt végére meglátjátok, hogy ez a készülék néhány dologgal többet tud.

Csomagolás, tartozékok

A készülék egy apró méretű dobozban érkezik, de nem is kell nagyobb. Az okoskarperecet már a szíjjal egybe építve kapjuk, és a csomagolásban ezen kívül csak egy töltő található, mely elég speciális. A szokásos apró kínai/angol rövid ismertető füzetből sok nem derül ki, ám szerencsére a Smartos mellékelt egy magyar nyelvű általános leírást is.

Külső

Elölről szinte csak a kijelzőt látjuk, mely teljesen egybeolvad a kerettel, így minimalista külsőt kölcsönözve a készüléknek. Alul, középen van egy kis szürkével jelölt téglalap, ami kvázi gombként működik, ha váltani szeretnénk a megjelenített adatok között. A készüléken más gomb nem található, oldalról teljesen sima és fekete, míg a csuklópánt enyhén redőzött, matt fekete színű. Ez egyébként elég kényelmes, nem csúszós fajta, és a már megszokott összepattintós módon lehet kezünkre erősíteni.

Hátul található az érzékelő, mely zölden világít, amikor valamelyik értéket méri, alatta pedig a töltőcsatlakozó van. Ez 3 kis pöttyből áll, és a töltő 3 db tűcsatlakozóját fogadja, egyfajta rácsíptetős módon. Kb. másfél óra alatt tud feltöltődni a 80 mAh-s akkumulátor. A töltő vezetéke körülbelül 30 cm-es, ami átlagos, viszont nagyon erősen tart a csatlakozó, még akkor sem esik le, ha lóg az egyébként pehelysúlyú karkötő. Hátul láthatjuk az IP67-es feliratot is, ami azt jelenti, hogy por- és vízálló a készülék, így nem kell féltenünk kézmosásnál sem.

Kijelző

A karkötő meglepően nagy OLED kijelzőt kapott, közel 1.7 cm az átlója (0.66 col). Erről nagyon jól le lehet olvasni az adatokat, akár még kicsit messzebbről is. A kijelző alján található kis kapacitív érintőgombnak jelölt részt már említettük, ezzel tudunk váltani. Mivel egy igazi fitnesz termékről van szó, nem maradhat el a megtett lépések száma, a megtett távolság, vagy éppen az elégedett kalóriák száma sem. Az egészségügyi adataink mérésére is van mód, mint a pulzusunk, a vérnyomásunk vagy a vérünk oxigénszintje. A fényerőt közepesnek mondanám, de azért napfényben is látszik a megjelenítő, így összességében telitalálat az OLED kijelző. Egyébként nem véletlen esett a választás egy monokróm típusra, hiszen esetünkben teljesen felesleges lenne színes panel, mely az akkumulátoridő rovására menne. Kifejezetten jó hír, hogy a kijelző nem gyűjti az ujjlenyomatokat.

Beüzemelés

A beüzemelés nem bonyolult, én a javasolt leírást követtem, mely QR-kód beolvasásával történik. A doboz hátulján, illetve a kis füzetben is megtaláljuk a programhoz elvezető QR-kódot. Miután ezt beolvastattuk telefonunkkal, egy kínai weboldalra leszünk átirányítva, ahol rögtön letölthetjük a 26 megás programot. Utólag egyébként megnéztem, és a Play Áruházban is fent van a Wearfit nevű app, melyet az F1 is használ. Miután feltelepítettük, egy angol nyelvű kezelőfelületen találjuk magunkat. Legjobb tudomásom szerint nem létezik magyar nyelven, de nem kell aggódni, nagyon átlátható a felület, és nem igazán igényel angol tudást. Ezután már csak a Bluetooth-t kell bekapcsolni a telefonunkon, és rákattintani az F1-es eszközre. A programon belül a Device management menüben, a Connection management fülön láthatjuk, hogy összekapcsolódott a két eszköz.

Funkciók, használat

Óra

Bizonyára a leggyakrabban használt funkciónk lesz, hiszen legtöbben a karórát is kiváltják egy ilyen okoskarkötővel. A kijelző alapból kikapcsolja magát, ám karmozdítás esetén felkapcsol, hogy le tudjuk olvasni az időt. Megjegyezném, hogy elég érzékenyre állították, mert van hogy pár cm mozgásnál is bekapcsol, például ha gépelünk.

Értesítések

Amennyiben SMS érkezik, a karperecen megjelenik a küldője, és az üzenet eleje. Sajnos nincs lehetőség végigolvasni rajta, de ne legyünk telhetetlenek, ez is több, mint amit a legtöbb hasonló kütyü tud. Hívás esetén rezgéssel jelez a készülék, hogy el ne mulasszuk felvenni telefonunkat. Van egy Intelligent reminders menüpont is, ahol különböző appoknak a jelzését is beállíthatjuk, mint pl a Twitter, Facebook vagy WhatsApp. Létezik egy ne zavarj mód is, melyet az Intelligent reminders menüben találunk. Ezt aktiválva nem kapunk rezgő jelzést az üzeneteknél.

Fitnesz

Nem meglepetés, de erre hegyezik ki ezeket az eszközöket, így itt is kapunk többféle ehhez tartozó opciót. A Personal Informationben megadhatjuk magasságunk, súlyunk, vagy hogy melyik kezünkön fogjuk viselni az F1-et. A Settings menü alatt beállíthatjuk az úgynevezett napi célt, ahol majd jelzést kapunk, ha teljesítettük a tervet. A Health Weekly menü alatt láthatjuk a múlt heti adatainkat, és tippeket kaphatunk.

 

Innentől nem fogjuk minden menünél kiemelni, de minden adatunkról heti és havi statisztika is készül, melyet később visszanézhetünk. A Run menüpont alatt GPS alapján tudja mérni a készülék a megtett távolságot, amint engedélyeztük a programnak hogy hozzáférjen a GPS modulhoz, és be is kapcsoljuk azt. Az adatok leolvasásához egyébként nem feltétlenül szükséges az applikáció, mert az F1-en kattintgatva rögtön látjuk a ezeket:

  • 1 kattintás: megtett lépések száma
  • 2 kattintás: megtett távolság km-ben megadva
  • 3 kattintás: elégetett kalóriák száma

Pulzusmérő

Természetesen rendelkezik a készülék pulzusmérővel, melynek eredményét többféleképpen megtudhatjuk. Ha nincs kéznél a telefonunk, elég ha a karperecen elnavigálunk a szív ikonnal ellátott részhez, és pár másodperc múlva már látjuk is az értéket. Telefonon az applikáció bal felső sarkában van egy Readings menü, ahol a One-key reading gombot megnyomva mindent adatot láthatunk egy kis idő múlva, mivel itt mindent megmér az F1 (vérnyomás, pulzus, véroxigénszint, kimerültség). Bekapcsolható az óránkénti mérés is, ez esetben esténként végig tudjuk nézni a napi jelentést a telefonon.

 

Vérnyomásmérő

A kütyü egy vérnyomásmérő funkciót is kapott, ami a gyártó szerint 95%-os pontossággal működik. Pontos műszer híján ezt nem tudtuk megfelelően leellenőrizni, de nem orvosilag hitelesített eszközről van szó, inkább iránymutatásként használható. Egyébként nálunk normál értékek jöttek ki a méréseknél. Ami jó hír, hogy ezen funkciókhoz sem szükséges okostelefon. Elég az F1-en a megfelelő menüre navigálni, ami konkrétan 6 gombnyomást jelent. Itt várunk egy fél percet, és már meg is kapjuk a eredményt. Itt megemlíteném, hogy az F1 a véroxigén szintünket is meg tudja mérni, mely szintén van akinek fontos lehet.

 

Alvásfigyelés, ébresztés

A készülék természetesen végigmonitorozza az éjszakákat, majd megtekinthetjük, hogy mennyit, és hogyan aludtunk. Az adatokat böngészve megmondja nekünk, hogy mennyi időt töltöttünk mély álomban, és mennyit voltunk éberebbek, esetleg mennyi időt voltunk fel az éjszaka. Az ébresztést és emlékeztetőket nem veszi át a mobiltól, hanem külön a menüben tudjuk beállítani. Ez esetben a karperec finom rezgéssel kelt minket, vagy emlékeztet.

Üzemidő

Ahogy korábban is említettem, a karperec 80 mAh-s akkumulátor kapott, mely kb. 5-7 napig bírja használattól függően. Naponta 15-20% közöttit csökken a töltöttség, amit az alkalmazásban, a bal oldalról beugró menüben rögtön láthatunk. A töltése kb. 1,5-2 óra, amit akár számítógép vagy powerbank segítségével is végezhetünk, mivel a töltőkábel másik vége egy sima, szokványos USB.

Összegzés

Az F1 okoskarkötő egy remek kis készülék, mely nagyon hasznos funkciókkal van ellátva. Ha valakinek rendszeresen szüksége van az egészségügyi adataira, mert például sportol, az nagyon fog örülni a kényelmes módszernek. A kinézet modern és letisztult, bármilyen korosztálynak megfelelő lehet.

És akkor jöjjön az ár. Az F1 okoskarperecet Magyarországon a Smartos forgalmazza, és jelenleg is akciósan rendelhető a webshopjukból 14.990 Ft-os áron, ami szerintem nem vészes, tekintve hogy mennyi hasznos funkcióval van felszerelve. A készülékhez 1 év magyar garancia jár, sőt, szereztünk nektek egy kuponkódot is, amivel ingyenes a szállítás Magyarországon. Kuponkód: 5CXCCTM2

A teszthez a készüléket a Smartos.hu biztosította.

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

NapiDroid