A Facebook kivonulhat Európából a legújabb EU-s szabályok miatt

0

Olyan jogszabályi változások léptek életbe az EU-ban, amelyek a Facebook szerint gyakorlatilag ellehetetlenítik a vállalat működését a kontinensen. Ha nem vonják vissza ezeket, akkor állítólag kénytelenek lesznek kivonulni, és elérhetetlenné tenni a szolgáltatásaikat az európai felhasználók számára.

Röviden az történt, hogy az EU megtiltotta a Facebooknak (és más hasonló nagyvállalatoknak), hogy az európai felhasználók adatait az USA-ba továbbítsák, illetve ott tárolják. Eddig ezt az “adatvédelmi pajzs” nevű megállapodás tette lehetővé, de ezt az Európai Unió a nyáron hatályon kívül helyezte.

A Facebookot fel is szólították, hogy hagyjon fel az adatok USA-ba történő továbbításával, ám a közösségi oldal adatvédelmi igazgatója, Yvonne Cunnane szerint ezt gyakorlatilag lehetetlen megoldani. A közösségi oldal szakembere azt is kilátásba helyezte, hogy ha az új szabályok betartására kötelezik őket, akkor gyakorlatilag nem tudnak majd olyan szolgáltatásokat tovább üzemeltetni Európában, mint a Facebook vagy az Instagram.

A Facebook szerint tehát nem megoldható, hogy az európai felhasználók adatait teljes egészében csak az EU-ban tárolják, vagyis patthelyzet alakult ki, és kérdéses, hogy mi lesz ennek a megoldása. Az egyik opció, amiről már szó esett, az a szolgáltatások beszüntetése Európában, de ez elég drasztikus lépés lenne. Durván 410 millió aktív felhasználójuk van a kontinensen, és majdnem a bevételük negyede innen származik. Természetesen azt akarják elérni, hogy az EU vonja vissza a döntését, de hogy mi lesz az ügy kimenetele, az csak a jövőben derül majd ki.

Egyébként mit szólnál, ha tényleg “bezárna” a Facebook és az Instagram Európában?

Forrás

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid