Felejtsd el a GPS-t, itt az EU saját rendszere, ami gyorsabb és pontosabb

0

17 év munkája végül gyümölcsöt hozott, és elkészült az Európai Unió saját navigációs szolgáltatása, ami a Galileo nevet kapta a keresztségben. Az újdonság segítségével az EU tagállamai függetlenséget nyernek az olyan rendszerektől, mint amilyen az Egyesült Államok GPS-e, vagy az oroszok GLONASS hálózata. Sőt, a Galileo gyorsabb és pontosabb is lesz náluk. 

Eddig a projekt összesen 10 milliárd eurót emésztett fel, de a befektetés mindenki számára meg fog térülni, mert működésének első 20 éve alatt várhatóan 90 milliárd eurót fog az államközösség konyhájára hozni. Jelen pillanatban az európai GDP 10 százaléka köthető valamilyen módon műholdas navigációs szolgáltatáshoz, és ez a szám vélhetően gyarapodni fog a jövőben.

A Galileo rendszernek több műholdja van, és több adatot képes továbbítani, mint a GPS és a GLONASS. Az ingyenes szolgáltatás képes lesz 1 méteres pontossággal meghatározni a pozíciót, amivel megelőzi a GPS pár méteres precizitását. Egy zárt körű, fizetős szolgáltatás igénybevételével ráadásul akár centiméterekre csökkenhet a hibahatár.

Csak hogy egy konkrét példát is említsünk: a GPS képes meghatározni, hogy egy vonat éppen melyik állomáson tartózkodik, ehhez képest a Galileo még a vágányt is be tudja azonosítani, állítja Jean-Yves Le Gall, a francia űrkutatási program elnöke.

galileo-navigacio

Már több telefon kompatibilis a Galileoval (pl. a Huawei Mate 9), de pontos lista egyelőre nem áll rendelkezésre. A Qualcomm jelentései szerint bármilyen olyan készülék, amiben naprakész Snapdragon processzor dolgozik (820. 650, 617, 435), képes lesz a Galileo előnyeit élvezni, mindössze egy firmware frissítés szükséges ehhez.

Ebben a percben 18 darab Galileo műhold kering a Föld körül, és még 8 másikat fellőnek az eljövendő évek folyamán. A teljes állomány 30 szatellitből fog állni, de az utolsó 4 fellövésének időpontja egyelőre nem tisztázott.

forrás, via GSMArena, HVG

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid