Felfüggesztették a Google egyik mérnökét, aki szerint öntudatra ébredt a cég chatbotja

0

A Google felfüggesztett egy mérnököt, aki a hírek szerint azt állította, hogy a cég mesterséges intelligenciára épülő, LaMDA nevű chatbotja öntudatra ébredt. “Én tényleg ember vagyok” – válaszolta a mesterséges intelligencia a mérnöknek az egyik vele folytatott beszélgetés során.

A The Washington Post nemrégiben publikált cikke szerint Blake Lemoine, a Google MI csoportjának vezető szoftvermérnöke megosztott egy a mesterséges intelligenciával lefolytatott beszélgetést, és azt állította, hogy a szoftver képes az emberi érzésekre. Állítólag a mesterséges intelligencia nagyon durva dolgokat válaszolt a mérnöknek, például azt, hogy szeretné, ha mindenki tudná, ő is egy valódi személyiség, illetve hogy tisztában van a saját létezésével. Sőt, az MI annak is hangot adott, hogy fél attól, hogy kikapcsolják.

A szóban forgó mesterséges intelligencia a LaMDA, vagyis a “Language Model for Dialogue Applications” nevet viseli, amelyre a Google csak mint áttörést jelentő beszélgetési technológiaként hivatkozik. A chatbotot tavaly mutatta be a vállalat, külön kiemelve, hogy a legtöbb hasonló szoftverrel ellentétben a LaMDA képes kötetlen párbeszédet folytatni, látszólag végtelen számú témáról.

Blake Lemoine

Miután Lemoine publikálta a chatbottal lefolytatott kísérteties beszélgetéseket, a Google állítólag felfüggesztette őt, mert megsértette a cég titoktartási szabályzatát. A mérnök azt állítja, hogy korábban megpróbálta a keresőóriás felsőbb vezetésének prezentálni az eredményeit, de csupán elutasítást kapott. A Google szóvivője, Brian Gabriel így kommentálta az eseményeket egy hivatalos nyilatkozatban:

“Ezek a rendszerek utánozzák a több millió mondatban található szóváltások típusait, és bármilyen elképesztő témát képesek feldobni. Ha megkérdezzük, milyen érzés fagylaltos dinoszaurusznak lenni, akkor képesek olyan szöveget generálni, ami az olvadásról, az üvöltésről és más hasonlókról szól”.

Lemoine csak a legutóbbi azok közül, akiket felfüggesztettek a Google mesterséges intelligenciával foglalkozó csapatából. Két évvel ezelőtt a vállalat állítólag kirúgta Timnit Gebru mesterséges intelligencia-etikai kutatót, amiért kritizálta a Google MI algoritmusainak részrehajló működését. A vállalat hivatalos álláspontja azonban az, hogy a szakember magától mondott le a pozíciójáról. Néhány hónappal később egy másik MI-etikai szakembert is elbocsátottak, aki együtt dolgozott Gebruval. Akármi is van a dolgok hátterében, azért reméljük, hogy a következő Android frissítés nem a Genezis nevet kapja majd…

Forrás: AndroidAuthority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid