Flashfish A501 (500W, 540Wh) akkumulátor állomás teszt

0

Az elmúlt időszakban egyre nagyobb figyelmet kaptak a különféle akkumulátor állomások, vagy más néven napelemes generátorok, amelyekkel egy bárhol elérhető, könnyen hordozható áramforrásunk lehet. A Flashfish A501 is egy ilyen szerkezet, ami viszonylag barátságos áron kínál korrekt teljesítményt és kapacitást. Az alábbiakban próbára tesszük a készüléket, és leírjuk a vele kapcsolatos tapasztalatainkat.

Csomagolás, tartozékok

Az eszköz egy viszonylag egyszerű kartondobozban érkezett, megfelelő belső védelemmel ellátva, így a szállítás közbeni sérülések miatt nem kell aggódni.

A tartozékokat nem vitték túlzásba, de igazából nem panaszkodhatunk, hiszen kapunk egy 100 W-os töltő adaptert EU-s csatlakozóval, egy autós töltőt, egy kimeneti szivargyújtó csatlakozót, illetve egy rövid használati útmutatót. A napelemes töltéshez szolgáló kábel csak a napelemes csomagban jár, illetve ha bármilyen más napelemet vásárolunk, akkor ahhoz ideális esetben adni fogják a megfelelő kábelt.

Hozzánk napelem nélkül érkezett a Flashfish A501, de van már egy másik típusú napelemünk, így ezzel ki fogjuk tudni próbálni.

Külső, csatlakozók

Az eszköz durván 30 x 22 x 23,5 cm-es méretekkel és 6,15 kg-os tömeggel rendelkezik. A külső borítása erős, masszív műanyag, a dizájn és a kialakítás pedig kicsit a strapatelefonokat idézi.

Fentre egy fogantyú került, ami nagyban megkönnyíti a szállítást, a legtöbb lényegi rész azonban nem itt, hanem elöl található. Összesen 11 darab kimeneti porttal látták el a Flashfish A501-et, amik három szekcióra vannak bontva (USB, AC és DC), mindegyik saját bekapcsoló gombbal és visszajelző LED-del. Illetve kapunk egy egyszerű kijelzőt is, ami mutatja a százalékos töltöttséget, illetve azt, hogy melyik szekció van bekapcsolva. Az aktuális kimeneti és a bemeneti teljesítményt azonban sajnos nem írja ki.

A kijelző alatt vannak az USB portok, kedve két darab Type-C csatlakozóval, amelyek 60 W-os PD töltés leadására képesek. Középen van a gyorstöltő USB-A port, ez támogatja a QC 3.0-t (max. 18 W), illetve kapunk még két normál USB-A portot, amik a szokásos 10-12 W-os teljesítményt tudják.

Az USB-s szekció alatt találjuk a két darab 220 V-os AC csatlakozót, amik megegyeznek a szokásos fali konnektorokkal. Tiszta szinuszhullámú inverter dolgozik mögöttük, azaz szinte bármilyen elektronikai eszközt lehet róluk biztonságosan működtetni, az egyetlen korlát az 500 W-os teljesítmény folyamatos használat esetén, illetve az 1000 W-os csúcsteljesítmény.

Bal oldalt van a három darab DC csatlakozó egymás alatt, illetve van még itt egy szivargyújtó egység, amit gumi zárósapka véd. Ezek összesen legfeljebb 120 W (12 V, 10 A) leadására képesek.

Az eszköz oldalára került az egyetlen DC bemenet, ezen keresztül tudjuk tölteni a Flashfish A501-et, ami mehet konnektorról, napelemről vagy szivargyújtóról is. Két oldalt van még egy-egy szellőzőnyílás, ezekhez ventilátor is társul, így oldották meg a hűtést, ami ritkán kapcsol be, és nem sokáig megy.

Hátul van egy erős LED világítás, ami egyetlen gombbal vezérelhető, és három fokozatban tud működni. Van egy gyengébb és egy erősebb mód, illetve egy SOS mód. Ezek leginkább kempingezéskor vagy esti horgászatnál jöhetnek jól, de akár egy műhelyben vagy pincében is használhatjuk a lámpát, vagy a lakásban áramszünet esetén.

Alul csak a műszaki paraméterek felsorolását találjuk, illetve négy gumitalpat, amiknek köszönhetően nem csúszkál ide-oda a szerkezet egyenes felületen sem.

Használat, tapasztalatok

A készülék bekapcsolása nagyon egyszerű, a három gomb egyikével tudjuk aktiválni a megfelelő csatlakozó csoportot (USB, AC vagy DC), és ugyanezekkel lehet ki is kapcsolni. Azt, hogy épp melyik aktív, egy jól látható zöld LED jelzi a gombban, illetve a kijelzőn is látható az információ.

Sokféle eszközt próbáltunk üzemeltetni, illetve tölteni a Flashfish A501-ről, szélsőséges esetben akár mind a 11 kimeneti port is használható egyszerre, egészen addig, amíg az 540 Wh kapacitású akkumulátor le nem merül.

Az USB portok sok mindenre használhatók, a lassabb USB-A csatlakozók 10 W körüli teljesítménnyel tudnak megbízhatóan tölteni szinte bármilyen készüléket, vagy működhet róluk más USB-s eszköz (lámpa, ventilátor, stb.). A narancssárga színű USB-A port már tudja a 18 W-ot, ezzel kicsit gyorsabban tudjuk etetni a Quick Charge 3.0 kompatibilis telefonokat és tableteket. Az elmúlt 5-6 évben megjelent modellek jelentős része támogatja ezt, amelyik pedig nem, azzal is működni fog, csak lassabban. Az Type-C csatlakozókkal pedig a Power Delivery szabvány révén tudjuk tölteni az újabb csúcsmodelleket, táblagépeket vagy akár laptopokat. Semmilyen problémát nem tapasztaltunk ezen a téren, több, mint 20 különféle kütyüvel teszteltük az A501-et (Samsung és Xiaomi telefonok, iPhone-ok, többféle tablet és laptop, még a Macbookot is vitte).

Térjünk át az AC csatlakozókra, amikből kettő van, és 500 W teljesítmény leadására képesek (egyenként és összesen is). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kis és közepes fogyasztású otthoni eszközök simán tudnak róla működni. Lámpák, ventilátorok, szivattyú, hűtő, tévé, számítógép, monitor, különféle aksik töltése és hasonlók. Ha egy eszköz nagyobb teljesítményű, például 1000 W-os, de van kisebb fokozata, akkor akár azzal is elboldogulhat az A501.

A nagyobb fogyasztókról viszont le kell mondani, a hősugárzók többségével, a főzőlapokkal, az elektromos sütőkkel, a mikrohullámú sütőkkel vagy a vízforralókkal már nem bír el a masina. Ha ilyen nagy teljesítményű gépeket próbálunk róla működtetni, akkor nem fognak elindulni, egyszerűen kikapcsol az akkumulátor.

Tartósabb tesztet egy nagy méretű hűtővel és fagyasztóval, valamint egy asztali számítógép + monitor kombinációval végeztünk, és abszolút megállta a helyét a készülék, hosszú órákon keresztül ellátta ezeket árammal.

Az AC csatlakozón keresztül egy teljes töltés után 494 Wh-nyi energiát tudtunk kinyerni az akkumulátorból, ami durván 91%-os hatékonyságot jelent (mivel a névleges kapacitás 540 Wh). Ez abszolút jónak számít, a teljes kapacitást nyilvánvalóan nem tudjuk felhasználni a konverziós veszteségek miatt. Ha arra vagy kíváncsi, hogy egy adott eszközt mennyi ideig tud működtetni az akkumulátor, akkor egyszerűen a Wattban mért értéket el kell osztani a fenti számmal, és kijön, hogy nagyjából hány óráig fog kitartani (az egyes eszközökön általában maximális teljesítményt jelölik, a valós sok esetben kevesebb). A saját asztali gépem monitorral együtt, irodai munkával és böngészéssel 50 W körül fogyaszt, tehát akár 9-10 órát is tudok dolgozni az A501-ről egyéb áramforrás nélkül (pl. áramszünet esetén).

A DC csatlakozók szintén működtek, de megfelelő eszköz híján ezeken méréseket nem tudtunk végezni. Viszont itt a hatékonyság általában még magasabb szokott lenni, mint az AC esetében.

Melegedést egyáltalán nem tapasztaltam használat közben, a ventilátor csak ritkán kapcsol be, és akkor is rövid időre. Ilyenkor lehet hallani a hangját, de nem túlzottan zavaró. Ezt leszámítva pedig teljesen hangtalan az akku.

Természetesen többféle védelemmel is ellátták a készüléket, túlzottan magas vagy alacsony feszültség, túlzottan nagy áramerősség, rövidzárlat vagy túlmelegedés esetén azonnal leáll az akku. Nem történik tehát akkor sem baj, ha nagy fogyasztót próbálunk üzemeltetni róla, egyszerűen csak nem fog elindulni.

Töltési módok és idő

A Flashfish A501 háromféle módon tölthető, de mivel csak egy bemeneti port van, ezért egyszerre csak az egyiket tudjuk használni. A legalapvetőbb a 100 W-os fali adapter, ami nem tölt túlzottan gyorsan, nagyjából 6,5 órát vesz igénybe a folyamat. Töltés közben csak az USB portok működnek, az AC és a DC csatlakozók nem.

Napelemmel szintén nagyjából 100 W-tal tudunk tölteni, ennél nagyobb panelt nem is ajánlanak a géphez, persze ha nem süt erősen a nap, akkor a 200 W-os napelem sem fog 100 W-nál többet leadni. A töltési idő nagyon változó, de azzal lehet számolni, hogy nyáron, tiszta időben egy nappali időszak alatt azért fel lehet tölteni 100%-ra az aksit egy megfelelő napelemmel (arra figyeljünk, hogy az aksi árnyékban legyen). Télen, borúsabb időben viszont jóval lassabb tempót kapunk, akár töredéke is lehet a töltési sebesség.

A harmadik töltési mód az autós töltés, ehhez kapunk egy megfelelő adaptert. Töltési időt itt nem mértünk, de vette a töltést az aksi, tehát ez is egy működő alternatíva.

Összegzés, ár

A Flashfish A501 egy közepes méretű akkumulátor állomás, ami az 500 W-os teljesítményével és az 540 Wh-s kapacitásával már egész sok mindenre használható. Előnye a sokféle csatlakozó, a gyorstöltő USB-A és USB-C portok, a két darab teljes értékű 220 V-os AC konnektor, illetve a többféle töltési lehetőség. Pozitívum továbbá a megfelelő minőségű kivitel, illetve hogy a kijelző százalékosan mutatja az aksi töltöttségét. A legnagyobb érv pedig az A501 mellett az ára, a paramétereihez képest ugyanis nem nevezhető túlzottan drágának.

Persze lehetne javítani rajta, nem kapunk például Qi vezeték nélküli töltőt, a kijelző viszonylag kevés információval szolgál (a kimenő és a bejövő teljesítményt például jó lenne látni), a töltés lehetne gyorsabb is, illetve sajnos töltés közben csak az USB portok működnek, az AC és a DC csatlakozók nem. Emiatt nem használható például szünetmentes tápként az A501, inkább egy hordozható áramforrásként tudjuk hasznát venni.

Az ismertetett előnyök és hátrányok figyelembevételével rengeteg mindenre lehet jó ez a masina. Nem csak azok tudják használni, akik szeretnek kempingezni vagy sátrazni, hanem azok is, akiknek olyan hétvégi telkük vagy nyaralójuk van, ahol nem, vagy csak korlátozottan érhető el a hálózati áram. Ha nagyobb távolságra kell vinni egy áramforrást, és nem akarunk a hosszabbítóval bajlódni, akkor is jól jöhet egy ilyen aksi. De ha nincs semmi konkrét célod vele, csak annyi, hogy egy esetleges áramszünet esetén ne maradj áram nélkül, már akkor is megérheti beruházni rá.

Nem alkalmas viszont egy teljes háztartás ellátására és nagyobb teljesítményű gépek, berendezések működtetésére.

Hozzánk a Geekmaxi jóvoltából érkezett a készülék, EU raktárról mindössze 2-3 munkanap volt a kiszállítás. Íme az aktuális árak:

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid