Fokozott adatvédelemmel és biztonsággal debütált a MIUI 13

0

A minap nem csupán vadonatúj okostelefonok, de egy friss felhasználói felület is bejelentésre került a Xiaomi jóvoltából, vagyis végre megérkezett a régóta várt MIUI 13. Az új interfész fokozott adatvédelemmel és megnövelt biztonsággal kecsegtet számos egyéb mellett, lássuk a változásokat és újításokat!

Az új felhasználói felület lehetővé teszi, hogy az egy hálózaton lévő Xiaomi eszközök a korábbinál jóval összehangoltabban működjenek együtt, és ez nem csupán telefonokra, hanem áblagépekre, televíziókészülékekre, intelligens viselhető és otthoni eszközökre egyaránt érvényes.

Kezdhetjük talán az új háromlépcsős ellenőrzési folyamattal, amely a felhasználó biztonságát hivatott fokozni, habár egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy ez az új opció csupán bizonyos régiókban fog működni. Lényegében arról van szó, hogy az arcfelismerés mellett a felhasználó “vízjelének” beolvasása, valamint egy úgynevezett “elektronikus csalás elleni védelem” igyekszik megóvni az érzékeny adatokat az illetéktelen hozzáféréstől.

Jelen esetben az arcfelismerés igazából a teljes felsőtest azonosítását jelenti. A felhasználó arcát elmenti a szoftver, de a készülék valójában mindent rögzít deréktól felfelé, így eltérő testfelépítésű embereket sem enged be a készülékbe, még akkor sem, ha netán az arcuk hasonló volna. A másik úgynevezett “elektronikus csalás elleni védelem” pedig arra hívatott, hogy nyilvántartsa azokat a weboldalakat és eszközöket amelyek rosszindulatú kódokat tartalmazhatnak. Emellett grátiszba még van egy teljes telefonkönyv is az adatbázisban, amiben a különféle csalók és egyéb kártékony tárcsázók száma szerepel, így ha ezek felhívják a felhasználót, az azonnal figyelmeztetést kap, mielőtt felvenné a “kagylót”.

A MIUI 13 nem csupán funkcionális, de vizuális újításokat is hozott magával, példának okáért kapunk egy új betűtípust, ami ingyenesen letölthető. Lényegében egy sans-serif betűtípusról van szó, amely a betűket, jeleket és számokat hivatott leegyszerűsíteni. Nem csupán letisztultság, hanem fokozott szimmetria is jellemzi az új betűkészletet. A betűtípus mellett a színek is változnak az új interfésszel.

Az összes MIUI 13 kompatibilis készülék kapni fog új háttérkép opciókat, illetve újratervezésre került egy rakat widget, hogy jobban igazodjanak egymáshoz a rácsos elrendezésben.

A MIUI 13 nem csupán az okostelefonokra, de a táblagépekre is elhozza a megújulást. Készült ugyanis egy MIUI 13 Pad nevű változat, mely kifejezetten a nagyobb képernyővel szerelt készülékekhez lett fejlesztve, annak ellenére, hogy jelenleg a kínai gyártó kínálatában csupán maroknyi táblagép szerepel. Persze a felület nem feltétlenül a tabletek kiváltsága, igencsak nagy a valószínűsége, hogy a hajlítható képernyős Mi MIX Fold is megkapja majd, mivel ennek a spéci interfésznek az elsődleges fókusza a multitaszking, az pedig egy hajlítható kijelzős telefonon is elsődleges fontosságú.

A Xiaomi szerint már most több, mint 3000 applikáció támogatja ezt a kifejezetten nagy képernyős felületet, illetve annak több feladatos képességeit. Lesznek kimondottan ehhez a felülethez fejlesztett gesztusok is, az alkalmazásokat csippentéssel újra lehet méretezni, elemeket lehet köztük “áthúzni”, vagy meg lehet az applikációkat egy kis ablakban is nyitni. Az Android 12L már egyértelműen jelezte, hogy a táblagépek és a hajlítható képernyős mobilok egyfajta szoftveres megújuláson mennek keresztül, úgy látszik, a Xiaomi is a része akar lenni ennek a reneszánsznak.

Már csak egy fontos kérdés maradt, mégpedig az, hogy mikor lesz elérhető a MIUI 13. A gyártó erre egy igencsak generikus választ adott: “nagyon hamar”. Az új felület elvileg 2022 januárjában érkezik meg a napokban leleplezett Xiaomi 12, illetve a korábbi Mi 11 sorozat tagjaira, illetve bár ez minket kevésbé érint, bizonyos Redmi márkájú tévék is megkapják az új szoftvert a következő hónap során. A MIUI 13 mint látjátok elérhető lesz a Poco és a Redmi brandek készülékeire is, annak ellenére, hogy azok kvázi teljesen független márkáknak számítanak.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid