Folytatódik az okostelefon-piac hanyatlása

0

A Counterpoint Research piackutató cég legutóbbi kutatása szerint idén májusban összesen 96 millió okostelefont adtak el globálisan. Ez 4 százalékos csökkenést jelent áprilishoz viszonyítva, illetve 10 százalékos zuhanást a 2021. májusi állapotokhoz képest. Ilyen számok mellett nyugodtan kijelenthetjük, hogy az okostelefonos-piac hanyatlása tovább folytatódik.

Idén májusban volt másodszor az elmúlt 10 év során, hogy az eladott okostelefonok számára 100 millió alá zuhant volna globális szinten egy hónapban. Továbbá a májusi a második egymást követő hónap, amelyben havi szinten csökkennek az eladások, ha viszont az éves szintű csökkenést nézzük akkor pedig sorban a tizenegyedik.

Hiába volt 2020-ban egy erőteljes fellendülés a koronavírus-járvány első hullámait követően, az okostelefon eladások mégsem tudtak visszaállni a pandémia előtti szintre. Az akkor kezdődő alkatrész-ellátási gondok azóta sajnos állandósultak, habár jelenleg a Kínában újra tomboló járvány, ezáltal a helyi gyárak termelésének lassulása, valamint az ukrán háborús válság és a vele párhuzamosan zajló infláció a legfőbb okai annak, amiért visszaesett az okostelefonok iránti kereslet.

A csökkenő kereslet következménye az, hogy a gyártók készleteket kezdenek felhalmozni eladatlan mobilokból, ami a második negyedévre vonatkozó eladási adatokban már számszerűleg is megmutatkozik. Ha emlékeztek, arról mi is írtunk, hogy a Samsung már most elég komoly eladatlan készleteken ül.

Hogy valami jót is mondjunk: a Counterpoint csapata szerint van fény az alagút végén, és az idei második félévben már javulni fog a helyzet, ahogyan a kínai manufaktúrák egyre jobban visszanyerik gyártói kapacitásukat. Remélhetőleg a háború is minél hamarabb véget fog érni a szomszédban, mert a béke nem csak az okostelefon-piacra, de nagyjából mindenre jótékony hatással volna…

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid