Fortnite-botrány: a Google és az Apple is kidobta az alkalmazásboltjából a népszerű játékot

0

Elsőként az Apple, majd nem sokkal később a Google is eltávolította az alkalmazásboltjából a Frotnite-ot. A játékot fejlesztő Epic Games szerint ez nem volt jogszerű, ezért beperelték a két tech óriást.

A történet onnan indul, hogy az Apple és a Google is kötelezi az alkalmazásfejlesztőket, hogy a saját fizetési rendszerüket használják a játékon (vagy appon) belüli vásárlások megvalósításához, így elég komoly jutalékot tudnak zsebre tenni minden egyes tranzakció után. Ez mindkét vállalat esetében 30%, vagyis a fejlesztők teljes bevételének közel harmada náluk landol.

A Fortnite fejlesztője, az Epic Games sokallta a jutalékot, ezért bevezettek egy közvetlen fizetési módot a játékban, ami megkerüli a két óriásvállalatot. Nem iktatták ki teljesen a Google és az Apple fizetési rendszerét, de a saját megoldásukat választva a felhasználók olcsóbban juthatnak játékon belüli pénzhez.

Az új fizetési módot a minap aktiválták frissítés révén, és az Apple gyakorlatilag azonnal ki is dobta a játékot az App Store-ból. A Google is hasonlóképpen cselekedett nem sokkal később, így már a Play Áruházban sem található meg a népszerű cím. Mindkét nagyvállalat a felhasználási feltételek megsértésére hivatkozik, ugyanis előírták, hogy csak a saját fizetési rendszerük használható.

Az Epic Games azonban ezt nem fogadja el, és már be is perelték a két tech óriást. Azzal érvel a Fortnite fejlesztője, hogy a Google és az Apple is visszaél a piaci fölényével, és az ilyen magatartás törvénybe ütközik. Gyakorlatilag extra magas jutalék fizetését kényszerítik rá a fejlesztőkre, alternatív lehetőségeknek pedig nem hagynak helyet.

A Fortnite jelenleg a fejlesztő oldaláról tölthető le közvetlenül, illetve a Samsung alkalmazásboltjában is megtalálható még.

Forrás: CNet

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid