Friss kutatási eredmények a mobilok rákkeltő hatásáról

0

Régóta vita tárgya, hogy vajon a mobiltelefonoknak milyen élettani hatása van az emberi szervezetre, és hogy károsak-e ránk nézve, vagy sem. A legújabb tudományos eredményeket 30 évnyi adatra alapozzák. Egy olyan kutatásról van szó, ahol a tudósok arra keresték a választ, hogy összefüggésbe hozható-e a mobiltelefonok használata az agydaganat kialakulásával.

A University Of Sydney 34 ezer agydaganattal diagnosztizált ember adatait használta fel munkájához, akik 1982 és 2012 között estek áldozatul a betegségnek. Ehhez hozzávették az országos telefonhasználati statisztikákat 1987-2012-ig, és az információkat összeegyeztetve érdekes megállapításra jutottak. A kutatás rávilágított, hogy az agydaganatos esetek száma a 20-84 évesek között stagnált a nők esetében, és mindössze egy százalékos emelkedést tapasztaltak a férfiak táborában az eltelt harminc év alatt.

back-to-school-gadgets-smartphones-headphones-840x630

A mobiltelefon-használat 1993-ig kevesebb, mint 10 százalékot nőtt, viszont utána több, mint 95 százalékkal megugrott ez az arány. Az egyetlen csoport, ami mutatott növekedést a betegséggel kapcsolatban, az a 70 év felettiek voltak, de ezeket az adatokat az egyre javuló diagnosztikai módszereknek köszönhetjük, nem pedig egy tendenciának.

A kutatók összegezve megállapították, hogy nincs összefüggés a mobiltelefon-használat és az agydaganatok kialakulása között, következtetésüket 30 évnyi adat, valamint az ausztrálok telefonhasználatai statisztikái is megerősítik.

Érdekes azonban, hogy nem sokkal korábban született egy másik kutatási eredmény is, ami szerint a havi 15 órát meghaladó telefonhasználat megháromszorozza az agydaganat kialakulásának esélyét. Amíg nincs egyöntetű eredmény, érdemes óvatosnak lenni, és talán nem is baj, ha nem lógunk állandóan a mobilunkon.

AndroidAuthority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid