A Google 60 millió dolláros büntetést fizet, amiért az Android-felhasználókat az akaratuk ellenére követte

0

Már megint nem éppen hízelgő módon került rivaldafénybe a Google, ugyanis 60 millió dolláros bírságot kell megfizetniük, amiért 2017 januárja és 2018 decembere között félrevezették az ausztrál fogyasztókat a helymeghatározási adatok gyűjtésének folyamatával kapcsolatban. A felhasználók nyomonkövetése még azután is tartott, miután azok a tiltásra böktek a beállítások között.

Tavaly az amerikai szövetségi bíróság az ausztrál verseny- és fogyasztói hivatal mellé állt abban a panaszban, amely szerint a Google folytatta az Android-felhasználók mozgásának nyomonkövetését egészen addig, amíg azok nem kapcsolták ki két helyen is ezt. Az egyik a “Nem” opció a “Helymeghatározás Előzmények”-nél, a másik pedig a “Ne gyűjtsd” lehetőség a “Webes és alkalmazástevékenység” beállításai között. Vagyis mindkettőt ki kellett offolni, hogy a felhasználó nyomonkövetése megszűnjön, de az utóbbi ugye mégis kinek jutott volna eszébe?

Thomas Thawley bíró is egyike volt azoknak, akik a “Nem” lehetőséget választották az első beállítási opció esetében, ám ugyanúgy folytatódott a követés. Thawley szerint az emberek még véletlenül sem gondoltak arra, hogy a “Webes és alkalmazástevékenység” nyomonkövetésének engedélyezése egyben arra is felhatalmazást ad a keresőóriásnak, hogy felhasználja a helymeghatározási adatokat is, mivel a webes űrlapon nem volt külön utalás semmi ilyesmire.

Az értesülések szerint 1,3 millió ausztrál felhasználó lehetett érintett, míg a Google szerint azoknak csak egy szűk csoportja szembesülhetett a problémával. Ha minden tisztességesen zajlik, akkor a Google-nek egyértelművé kellett volna tennie, hogy akkor is gyűjti-e a helyadatokat, ha a helymeghatározási adatok előzményeit kikapcsolják, ám a webes és alkalmazásadatok gyűjtése bekapcsolva marad. Utóbbi pedig alapértelmezetten mindig be van kapcsolva, a felhasználónak kell külön gondoskodnia a deaktiválásról.

Egy szövetségi bírósági meghallgatás során bejelentették, hogy a Google beleegyezett egy 60 millió dolláros büntetés kifizetésébe. A cég ugyan még 2018-ban frissítette a panasz alapjául szolgáló beállításokat, ám a bíróság most arra is felszólította őket, hogy tegyen intézkedéseket a jogszabályok betartásának érdekében, valamint legyen szíves munkatársainak alaposan megtanítani az ausztrál fogyasztóvédelmi törvényeket. A Google azt állítja, hogy már a kereset benyújtása előtt megtette a szükséges lépéseket, és megváltoztatta a helymeghatározási adatok kezelésének módozatait.

Forrás: PhoneArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid