Megérkezett a Google Bard chatbot

0

Az elmúlt hónapokban óriási érdeklődés övezte a mesterséges intelligenciára épülő csevegő robotokat, köszönhetően az OpenAI által létrehozott ChatGPT-nek, ami már-már ijesztő képességekkel bír. Erre válaszul most a Google is elindította saját megoldását Bard néven, ami szerves része lesz a keresőnek.

Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója jelentette be nemrég, hogy elindult a vállalat chatbotja, a Bard, igaz, egyelőre nem használhatja bárki, csak egy szűkebb fejlesztői kör, akik az éles tesztelést végzik. Szerencsére nekünk sem kell sokat várni, állítólag heteken belül elérhetővé teszik az újítást a nagyobb nyilvánosság számára.

A Bard a Google LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) nyelvi modellre épül, aminek az első verzióját 2021-ben jelentették be. A fejlesztés akkor kapott nagyobb figyelmet, amikor a Google egyik mérnöke, Blake Lemoine azt állította, hogy öntudatra ébredt, és érző lénnyé vált. A szoftvermérnököt a vállalat ezek után felfüggesztette.

Az LaMDA tehát egy beszélgetésre alkalmas nyelvi modell, aminek a működése rendkívül nagy számítási teljesítményt igényel, éppen ezért készítettek belőle egy egyszerűsített változatot, és ebből lett a Google Bard chatbot.

A működés várhatóan egész hasonló lesz, mint az elképesztő népszerűségnek örvendő ChatGPT esetében, annyi különbséggel, hogy ez integrálva lesz a Google-keresőben. Bár a Google közleménye után a Microsoft bejelentette, hogy ők a ChatGPT-t fogják beépíteni a Bing keresőbe.

A Bard chatbot egyik fő funkciója tehát az lesz, hogy a beírt kérdéseinkre azonnali választ adjon, így sok esetben nem is kell a találatok között megjelenő oldalakra kattintani. A felhasználóknak ez kényelmes lehet, a weboldalak tulajdonosai viszont nagyon rosszul járhatnak, hiszen jóval kevesebben látogatót fognak kapni a keresőből.

Sundar Pichai így jellemezte a Google Bardot:

“A Bard arra törekszik, hogy a világ széleskörű ismeretanyagát ötvözze nagy nyelvi modelljeink erejével, intelligenciájával és kreativitásával. Az internetről származó információkból merít, hogy friss, magas színvonalú válaszokat adjon. A Bard lehet a kreativitás kibontakoztatója és a kíváncsiság indítópontja, segíthet elmagyarázni a NASA James Webb űrteleszkópjának új felfedezéseit egy 9 évesnek, vagy többet megtudni a futball jelenlegi legjobb csatárairól, majd gyakorlati tanácsokat ad a készségek fejlesztéséhez.”

 

Via ITE.hu, 24.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid