Hardveresen gyorsított sugárkövetést biztosít az ARM Immortalis-G715 GPU modul

0

A sugárkövetés elképesztően élethű megjelenítést biztosít a számítógépes és az új generációs konzolokon futó játékokon belül, de a technológia újabban az okostelefonok világában is bontogatni kezdte szárnyait. Az ARM is szeretne hozzájárulni a fejlődéshez egy vadonatúj grafikus gyorsítóval, amely az Immortalis-G715 névre hallgat. Ez nem jelenti azt, hogy a már meglévő Mali konstrukciókat mellőzni fogják a jövőben, ellenkezőleg, két vadonatúj kialakítás is bemutatásra került, amelyek a prémium és a középkategóriás okostelefonok belsejében teljesíthetnek szolgálatot.

Az Immortalis-G715 az ARM első olyan grafikus gyorsítója, amely képes hardveres gyorsítást biztosítani a sugárkövetéshez. A tavaly megjelent G710 modul csak szoftveresen tudta ezt, ám a hardveres gyorsítás óriási ugrást jelent, mivel a szükséges összetevő csak a shader mag területének mindössze 4 százalékát foglalja el, ám a szoftveres opcióhoz viszonyítva 300 százalékkal javítja a teljesítményt.

Valószínűleg a legtöbb olvasót nem indította meg ez a technikai szakzsargon, nekik ajánljuk az alábbi videós demót, amelyen jól látható, hogy milyen javulásra lehet számítani grafikailag, amennyiben aktiváljuk a sugárkövetést. Sajnos azonban az első olyan lapkakészletekre, amelyekben az Immortalis-G715 teljesít szolgálatot, még várni kell egy darabig, ezek leghamarabb 2023 elején debütálhatnak.

Az ARM a nagyágyú mellett leleplezte az új Mali-G715 és Mali-G615 GPU modulokat is. A legnagyobb különbség a két grafikus gyorsító között az általuk dologra fogott magok száma. A G615 legfeljebb 6, a G715 pedig 7 és 9 maggal van felvértezve, az Immortalis esetében ez 10, vagy akár több is lehet. Mindhárom új grafikus gyorsító támogatja a Variable Rate Shading technológiát, amely lehetővé teszi a játékfejlesztők számára, hogy irányítani tudják a GPU erőforrásait.

Így a GPU az előtérben lévő, vagy a fejlesztők által fontosnak vélt elemeket, illetve azok árnyékolását teljes felbontásban rendereli majd, miközben a háttérben lévő dolgok megjelenítésére kevesebb kraftot használ fel.

Elviekben, ha ezt a metódust jól alkalmazzák, akkor a másodpercenként megjelenített képkockák száma akár 40 százalékkal is több lehet, arról nem is beszélve, hogy jelentősen csökkenthető az energiafelhasználás, ami az okostelefonok üzemidején is javíthat gaming közben.

A három most leleplezett GPU modul osztozik továbbá egy továbbfejlesztett futtatóegységen is, ami további 15 százalékos teljesítménynövekedést eredményez, ezáltal az ARM most leleplezett grafikus gyorsítói lesznek a cég leggyorsabb konstrukciói. Az ARM szakembereinek sikerült megduplázni az FMA blokkok teljesítményét, miközben azok mérete csupán 27 százalékkal növekedett. Bevezetésre került a Matrix Multiply, amely kulcsfontosságú a számítógépes fotózás és képjavítás szempontjából, illetve az is említést érdemel, hogy az új grafikus gyorsítók elődeikhez képest kétszeres teljesítményre képesek, ha gépi tanulásról van szó.

Az ARM munkatársai szorosan együttműködnek az Unity és az Epic szakembereivel, akik a két legnépszerűbb játékmotort fejlesztik PC-s és mobilos környezetben egyaránt. Az összefogás célja új grafikai technológiák kifejlesztése. Ennek egyik gyümölcse az Unity-vel közösen alkotott, a fentebbi videón is látott Adaptive Performance funkció, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy az aktuális képkockasebességet játék közben az eszköz hőmérséklete és a korábbi képkockák alapján állítsák be.

Az együttműködés talán egyesek számára, vagy a telefonos gaminget lesajnálók szerint furcsa lehet, de akik képben vannak, tudják, hogy a mobilos játékok ma már a teljes piac 51 százalékát teszik ki, és elképesztően jövedelmező, 100 milliárd dolláros üzletet jelentenek. Így aztán óriási jelentősége van annak, hogy a mobilos gaming is átvesz számos új funkciót, amelyet a konzolos és PC-s játékosok már most is használhatnak.

Az új GPU modulokat olyan lapkakészletekben fogják alkalmazni, amelyekben a szintén most bemutatott, ARM-fejlesztésű CPU-magok teljesítenek szolgálatot. A mobilos chipgyártást uraló MediaTek már hivatalosan is gratulált az ARM-nak az első “valódi” sugárkövetést biztosító GPU-jához. A tajvaniak vélhetően nem csak a gratulációban, de a most bemutatott technológiák adaptálásában is az elsők között lesznek.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid