Hatalmasat léphet előre a Huawei Mate 40-ben debütáló Kirin 1020 chipset

0

Habár egyre többet hallani a Huawei következő felsőkategóriás lapkakészletéről, a nagy valószínűséggel Kirin 1020 néven debütáló chipset jövő ősznél hamarabb nemigen fog megjelenni. A legújabb értesülések szerint az új generáció komoly előrelépést fog jelenteni teljesítményben a mostani Kirin 990-hez képest.

A Weibo nevű oldalt szokás Kína Twitterének is nevezni, a Huawei lapkakészletével kapcsolatban itt tettek közzé néhány érdekességet. Az egyik posztoló azt írta ki az oldalára, hogy az 5 nanométeres Baltimore lapkakészlet készen áll arra, hogy megszerezze a gyártáshoz szükséges tanúsítványokat. Mivel korábban az összes HiSilicon Kirin lapkakészlet fejlesztői kódneve valamilyen külföldi város volt, és a TSMC félvezető-gyártó jelenleg összesen mindössze két partnernek szállít 5 nanométeres konstrukciókat, nem nehéz rájönni, hogy a Huawei lapkajáról van szó. A másik ügyfél egyébként az Apple.

Kirin 990

Nem sok mindent lehet egyelőre tudni erről a lapkakészletről, viszont az eddig szóbeszédek szerint 50 százalékkal lesz jobb a teljesítménye, mint az elődé, ami már csak azért is komoly dolog, mert a Qualcomm sem volt képes ennyivel előrébb lépni a saját prémium lapkája esetében. A Snapdragon 855 és 865 között mindössze 25 százalékos az eltérés a nyers számítási erőt illetően. A Kirin 1020 kapcsán még azt is beszélik, hogy Cortex-A78 magokat fog dolgoztatni a CPU belsejében, más szóval egyszerűen átugorja a Cortex-A77 magokat és a kapcsolódó technológiát.

Hogy értsétek, a Kirin 990 chipset belsejében Cortex-A76 magok duruzsolnak, míg a nemrégiben bemutatott MediaTek Dimensity 1000 már a vadonatúj Cortex-A77 magokat mozgatja, akárcsak a telefonban még szolgálatot nem teljesítő, de hivatalosan már leleplezett Qualcomm Snapdragon 865. Ha ősszel jön az új Huawei lapka, valószínűleg a Mate 40 széria tagjainak már a Kirin 1020 fogja az erejét kölcsönözni. Ennél többet sajnos nem hallani a chipsetről, és ezeket az infókat sem erősítette meg hivatalosan senki, szóval érdemes őket fenntartásokkal kezelni, még akkor is, ha egyébiránt egészen logikusnak és hihetőnek tűnnek.

Forrás: GizChina

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

NapiDroid