Hivatalos az Exynos 2100, az európai Galaxy S21 modellek hardvere

0

A Samsung bemutatta a legújabb csúcskategóriás lapkáját, az Exynos 2100-at, ami természetesen a Galaxy S21 szériában kerül elsőként felhasználásra, és talán végre méltó ellenfele lesz a Qualcomm aktuális hardverének, a Snapdragon 888-nak.

A bemutató esemény elején a Samsung kitért arra is, hogy bizony a korábbi Exynos lapkák esetében voltak panaszok, amiért azok alul maradtak a konkurens Snapdragon lapkákkal szemben. Most azonban állítólag összeszedték magukat, és az Exynos 2100 már igen versenyképes megoldás lett. A chipset természetesen a legmodernebb 5 nm-es csíkszélességgel készül, és egy nyolcmagos processzort tartalmaz. Van egy kiemelt Cortex-X1-es mag, ami 2,9 GHz-en pörög, ez a legerősebb, mellette még három szintén izmos Cortex-A78-as egység dolgozik 2,8 GHz-en. A maradék négy mag pedig 2,2 GHz-es Cortex-A55-ös, ezek felelnek az energiatakarékos működésért, amikor kevésbé teljesítményigényes feladatokat kell végezni. Így a Samsung szerint összességében 33%-kal nőtt a többmagos CPU teljesítmény az Exynos 990-hez képest, az egymagos pedig 19%-kal.

A grafikai feladatokat egy 14 magos Mali-G78 GPU végzi, ez 40%-kal erősebb, mint az előd esetében használt megoldás. A mesterséges intelligenciával kapcsolatos számításokat pedig már egy három egységből álló NPU végzi, ennek a számítási teljesítménye eléri a 26 TOPS-ot, míg az előző generáció esetében ez 16 TOPS volt.

Az új képfeldolgozó egység akár 200 MP-es kameraszenzorokat is támogat, és állítólag a Samsung be is mutat egy ilyen érzékelőt még ebben az évben.

Említést érdemel még az új 5G modem, ami a 7,3 Gbps-os letöltési sebességet is képes elérni mmWave hálózaton keresztül, a 6 GHz alatti frekvenciákon pedig 5,1 Gbps a maximum.

A teljes bemutató itt nézhető meg, kb. 14 perces, ebből több részlet is kiderül, de angol tudás ajánlott hozzá:

Az Exynos 2100 a január 14-én bemutatkozó Galaxy S21 modellekben kerül majd felhasználásra a Snapdragon 888 mellett. Európában valószínűleg a Samsung saját fejlesztésű hardverével kerülnek piacra a telefonok, ahogy az a korábbi években is történt.

Via

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid