Rekord magas órajellel debütált a Qualcomm Snapdragon 870 5G lapkakészlet

0

A Qualcomm és a TSMC közös munkájának eredménye egy 7 nanométeres lapkakészlet lett, amely a Snapdragon 870 (SM8250-AC) nevet viseli, kvázi a tavalyi Snapdragon 865 második ráncfelvarrásáról van szó. Az új chipsetet a prémium, felsőkategóriás mobilokban hasznosíthatják majd a gyártók, amelyek így kicsit olcsóbbak lehetnek, mint a Snapdragon 888-cal szerelt valódi csúcsmodellek.

A CPU elsődleges magja a jelenlegi legnagyobb órajelet produkálja a telefonos világban, ami 3,2 GHz. Az újdonság lényegében nem más, mint egy jócskán felturbózott Snapdragon 865, de még annak a Plus variánsa sem volt többre képes 3,1 GHz-nél. Náluk nagyobb órajelre tudott felpörögni a Kirin 9000 a maga 3,13 GHz-es elsődleges magjával, de most a Qualcomm visszavette a vezetést. Tehát a Qualcomm Snapdragon 870 továbbra is Kryo 585 magokat állít hadrendbe, amelyek alapját az ARM Cortex-A77 egységei szolgáltatják, némi házon belüli módosítással megspékelve. Az új Snapdragon 888 alacsonyabb maximális órajelen dolgozik, de mivel Cortex-X1 és Cortex-A78 magokat vezényel munkára, a teljesítménye így is nagyobb. Hogy pontosan mennyivel, azt nem tudni, egyelőre nincsenek benchmark eredmények a 870-ről.

A grafikus gyorsítást egy Adreno 650 végzi, ez sem egy új modul, a Snapdragon 865 és a Plus verzió esetében is alkalmazták, de hogy milyen kiépítésben tették az új lapkakészlet részévé, azt nem tudni még. A 15 teraflopos teljesítmény mellett nem valószínű, hogy nagyon sokat fejlesztettek volna rajta, nagyjából ezt tudta a GPU a két korábbi lapkában is. Számunkra inkább az bír relevanciával, hogy a Snapdragon 870 gond nélkül kezeli az 1440p felbontású képernyőket, akkor is, ha 144 Hz-en frissülnek rajtuk a tartalmak, de egy 4K megjelenítő sem okoz gondot, amennyiben 60 Hz-es.

A HDR10+ is támogatott. A képfeldolgozó egység sem változott, továbbra is egy Spectra 480 szolgál, ami maximálisan 200 megapixeles érzékelőket, valamint 8K felbontású videózást támogat, utóbbit 30 képkockával másodpercenként. 4K videókat is lehet rögzíteni, akár 120 fps mellett, Dolby Vision és HDR10+ támogatás szintén van. Ami a kapcsolati lehetőségeket illeti, kapunk Wi-Fi 6-ot és Bluetooth 5.2-t aptX Voice és Adaptive mellett. Nincs beágyazott 5G modem, viszont egy külső hardver most is rendelkezésre áll, mégpedig a Snapdragon X55, ami támogatja az mmWave-et és a 6 GHz alatti frekvenciákat. Elméleti szinten nagyjából 7,5 Gbps letöltési sebességre lehet számítani, de ez nem újdonság, a modemet már egy ideje használják.

A Qualcomm Snapdragon 870 lapkakészletet olyan gyártók fogják telefonjaikba szerelni, mint a Motorola, a OnePlus, az Oppo, a Xiaomi és a Vivo alá tartozó IQOO. Elvileg hamarosan jönni is fognak ezek a készülékek, bár pontos dátumokat egyelőre nem ismerünk.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid