Hivatalos a Sony Xperia 1 IV

0

Végre hivatalosan is bemutatták a Sony Xperia 1 IV-et, amely minden túlzás nélkül egy valódi, multimédiás zászlóshajó lett, fókuszban a fotózással, a videózással, a zenével és a játékokkal. Habár a készülék ára kifejezetten borsosra sikeredett, az alábbiakban részletezésre kerülő jellemzők talán valamelyest megmagyarázzák majd a telefon dobozára kerülő vastag árcédulát.

Kezdhetnénk akárhol az újdonság ismertetését, de mivel minden okostelefon esetében az egyik legfontosabb összetevő maga a kijelző, kezdjük hát vele! Továbbra is egy 6,5 hüvelykes, AMOLED technológiára épülő, 4K felbontású képernyő áll rendelkezésre, akárcsak az előző modell esetében, ám azért lett eszközölve néhány újítás, példának okáért az új megjelenítő 50 százalékkal fényesebb. A panel támogatja a 120 Hz-es képfrissítési rátát, a karcok elleni védelmét pedig Gorilla Glass Victus üvegbevonat biztosítja, akárcsak a hátlap esetében.

Az okostelefon külső borítása megfelel az IP68/IPX5 minősítéseknek, tehát remekül fogja állni a por és a víz ostromát.

A Sony Xperia 1 IV legmenőbb összetevői kétségkívül a kamerák, foglalkozzunk most kicsit velük! A tavaly debütált Sony Xperia 1 III-mal bevezetésre került a változtatható fókusztávolságú telefotó kamera, amely 70 és 105 mm között volt képes állítani a gyújtótávolságot, az ezek közé eső opciók pedig digitálisan voltak leképezve. Ezúttal egy ennél jóval fejlettebb modul jutott az új modell hátoldalára. A telefotó kamera folyamatos optikai zoomot kínál az új kialakításnak köszönhetően, a tartomány pedig 85 mm-től 125 mm-ig terjed, ami gyakorlatilag 3,5-5x optikai nagyítás jelent.

A Sony Xperia 1 IV mindhárom hátlapi kamerája 12 megapixeles felbontással rendelkezik. Az elsődleges modul 1/1,7 hüvelykes mérettel, optikai képstabilizátorral és 24 mm-es objektívvel büszkélkedhet. Az ultraszéles látószögű modul 1/2,5 colos szenzorral lett felszerelve, továbbá 16 mm-es lencsével és autófókusszal. A sokat emlegetett telefotó egység 1/3,5 colos érzékelővel bír, képességei tárházát pedig ugyanúgy gyarapítja az optikai képstabilizátor és az autófókusz is. A hagyományoknak megfelelően az oldalsó kereten találjuk a kétfokozatú zárgombot, amivel bármikor el tudjuk csípni a pillanatot.

Funkciók tekintetében a kamerák ugyanazokkal a képességekkel bírnak, tehát mindegyik képes a 4K felbontású, 120 képkocka/másodperc folyamatosságú videók rögzítésére. A képrögzítő egységek az Optical SteadyShot, a FlawlessEye, az Eye AF, a valós idejű tárgykövetés és autofókusz funkciókat is mind tudják. A kamerák képesek képhalmozásra a dinamikatartomány bővítésének érdekében, illetve 20 képkocka/másodperces sorozatfelvételeket is tudnak lőni, egyebek mellett HDR-rel és autofókusszal támogatva. A hátlapon még találunk egy infravörös RGB érzékelőt is, amely információval látja el a képrögzítő egységek fehéregyensúlyát szabályozó, mesterséges intelligencia algoritmusokat, és persze egy 3D ToF szenzor is felszerelésre került.

A korábbi 8 megapixeles előlapi kamerát ezúttal egy 12 megapixeles modul váltja, amelyben új, 1/2,9 colos Exmor RS szenzor foglal helyet. A friss érzékelő lehetővé teszi a 4K videók rögzítését, akár HDR minőségben, habár ilyenkor a maximális képkockasebesség mindössze 30 fps lesz. Sajnos autofókusz továbbra sincs.

A készülék borítása alatt cseppet sem meglepő módon Snapdragon 8 Gen 1 lapkakészlet teljesít szolgálatot, amely mellé 12 GB RAM, valamint 256 GB háttértár kerül az összeszerelés során, további konfigurációk jelenleg nincsenek. Nagyon jó hír, hogy a belső tárhely bővíthető micro SD kártya révén, ami ebben a kategóriában fölöttébb ritkaság. A Sony Xperia 1 IV egy szinte teljesen gyári Android 12 rendszert futtat. Két teljes rendszerfrissítést és 3 évig tartó biztonsági foltozást ígérnek a japánok, ami ennyi pénzért elsőre elég karcsú szoftveres támogatásnak tűnik.

A mobil belsejében immáron egy lehelettel méretesebb, 5000 mAh kapacitású akkumulátor található, amely támogatja az akár 30 wattos gyorstöltést, nyilván akadnak ennél sebesebb opciók is a piacon, de ez a metódus is képes a telefont fél óra leforgása alatt 0-ról 50 százalékra tölteni. A készülék mellé nem fognak adaptert csomagolni, természetesen akárcsak a versenytársak esetében, az indoklás ezúttal is a környezet védelme. Mivel nincs töltő, a telefon doboza is kisebb lehet, és a japán gyártó gondot fordított arra, hogy az ne tartalmazzon műanyagot. Állításuk szerint így 36 százalékkal csökken a gyártás során keletkező szén-dioxid mennyisége.

A Sony Xperia 1 IV nem csupán a micro SD foglalat miatt tűnik ki a prémium készülékek sorából, ugyanis fülhallgató kimenettel is rendelkezik. Az előlapi sztereó hangszórók driverei is kaptak némi frissítést, maximális hangerejük immáron 10 százalékkal nagyobb. Ráadásul a mélyek is sokkal intenzívebbek, állítólag 20-50 százalékkal több basszust adhatnak ki. Akik már inkább a vezeték nélküli megoldásokat preferálják zenehallgatás terén, minden bizonnyal örülni fognak a Bluetooth LE Audio támogatásnak, illetve a szokott módon az LDAC kodek is részét képezi a technikai felhozatalnak. A 360 Reality Audio hangzás mostantól több alkalmazásban is támogatott, korábban csak a Tidal használata közben lehetett élvezni ezt a lehetőséget.

Jöjjenek hát a valóban mocskos anyagiak! A Sony Xperia 1 IV sokat kínál, ennek megfelelően nem is kérhetnek érte keveset. A mobil 1400 eurós, vagyis megközelítőleg 531 ezer forintos áron kerül forgalomba Európában (a pontos hazai ár ettől kicsit eltérhet). Ez 100 euróval több, mint amennyibe az előd került, de még mindig nem olyan brutál, mint amennyiért az Xperia Pro-I-et vesztegetik. Az előrendelés 24 órán belül életbe lép, a kiszállítások pedig júniusban kezdődnek.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid