A Huawei elárulta, milyen eszközökön fut majd a Harmony OS, és milyeneken nem

0

A Huawei már nyáron leleplezte saját operációs rendszerét, a Harmony OS-t, de azóta is sok a kérdés ezzel kapcsolatban. Az egyik legtöbbet ismételt természetesen az, hogy fog-e mobilokon futni, és ha igen, akkor mikor, most azonban igyekszik tiszta vizet önteni a pohárba a gyártó.

Egy nemrég tartott prezentáció során a Huawei fogyasztói szoftverekért felelős vezetője, Wang Chenglu azt mondta, hogy a vállalat összes eszközén Harmony OS fog futni, kivéve a mobilokat, a tableteket és a számítógépeket. A saját OS-t többek között tévéken, okosórákon, okos hangszórókon és autós rendszereken tervezik használni.

Újra elhangzott, hogy a Huawei kitart az Android mellett, addig használják, amíg lehet, de azért hagyott egy kiskaput a prezentációt tartó vezető. Ha esetleg később nem férhetnek hozzá az Androidhoz, akkor még előfordulhat, hogy mobilokon is áttérnek a Harmony OS-re. Erre azonban igen kicsi az esély.

További érdekesség, hogy a Harmony OS-t jövő év augusztusától nyílt forráskódúvá teszi a Huawei, vagyis bárki használhatja, fejlesztheti majd.

A Huawei egyébként jelenleg az Android nyílt forráskódú verziójához (AOSP) fér hozzá, tehát nem kell az egész rendszert pótolniuk, csak a hiányzó Google-szolgáltatásokat. A gyártó újabb mobiljain nem lehet többek között Play Áruház sem, de ezt igyekeznek áthidalni saját megoldásokkal. A HMS (Huawei Mobile Services) egy komplett ökoszisztéma, ami hasonlít a Google-éhez, és alkalmazásboltja is van, ami az AppGallery névre hallgat.

Forrás: HuaweiCentral

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid