A Huawei is reagált – Mi lesz a frissítésekkel?

0

A Huawei hatalmas csapást kapott, ugyanis a Google az amerikai kormány előírásainak eleget téve megvonta a vállalattól a fejlesztéseit. A kínai gyártó most reagált az eseményekre.

Íme a Huawei Technologies teljes közleménye magyarul (utána pedig néhány egyéb kérdés, tudnivaló):

A Huawei továbbra is biztosítja a biztonsági frissítéseket és az értékesítés utáni szolgáltatásokat minden már értékesített vagy kereskedelmi forgalomban lévő Huawei, illetve Honor okostelefonon és tableten.

„A Huawei jelentősen hozzájárult az Android fejlődéséhez és növekedéséhez világszerte. Mint az Android egyik legfontosabb globális partnere, szorosan dolgoztunk nyílt forráskódú platformjaikkal, hogy olyan ökoszisztémát fejlesszünk ki, amely mind a felhasználók, mind az iparág számára előnyös. A Huawei továbbra is biztosítja a biztonsági frissítéseket és az értékesítés utáni szolgáltatásokat minden már értékesített vagy kereskedelmi forgalomban kapható Huawei, illetve Honor okostelefonon és tableten. Továbbra is biztonságos és fenntartható szoftver-ökoszisztémát építünk majd, annak érdekében, hogy a lehető legjobb élményt biztosíthassuk felhasználóink számára világszerte.”

Alább olvasható továbbá a Google és az Android hivatalos állásfoglalása arról, hogy forgalomban lévő Huawei termékeken továbbra is elérhetők lesznek a Google Play szolgáltatásai:

Google nyilatkozat:

„Együttműködünk a rendelettel és vizsgáljuk annak állításait. A Google Play és a Google Play Protect továbbra is elérhetők és használhatók maradnak a forgalomban lévő Huawei eszközökön.”

Az Android válasza a Huawei felhasználók kérdéseire:

“A Huawei felhasználók kérdéseivel kapcsolatban és az Egyesült Államok kormányzati intézkedések betartása érdekében: Biztosíthatunk titeket, miközben betartjuk az összes amerikai követelményt, a Google Play és a Google Play Protect szolgáltatásai a jövőben is elérhetők lesznek a forgalomban lévő Huawei eszközökön.”

A Huawei Technologies ellenzi az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának döntését, mellyel az úgynevezett Entity List-re tette a vállalatot. Megvan a tervünk annak biztosítására, hogy termékeink többsége a nehéz körülmények között tovább tudja szolgálni a felhasználókat. Azonnali lépéseket teszünk az ügy megoldásának érdekében, minden lehetséges intézkedést megteszünk, hogy mérsékelni tudjuk a döntés hatását. A helyzet ellenére továbbra is elkötelezettek maradunk a magas színvonalú szolgáltatások és termékek biztosítása mellett. Szeretnénk megköszönni felhasználóinknak a folyamatos támogatást, továbbra is a legjobb szolgáltatásokat és élményt fogjuk biztosítani számukra.

Ami egyértelműen kiderült a közleményből, hogy nem szűnik meg a Huawei és Honor telefonok támogatása, és ahogy azt a Google is elárulta, a már meglévő készülékeiken megmaradnak a keresőóriás szolgáltatásai (Google Play, Gmail, stb.). Továbbra is lehet majd alkalmazásokat letölteni, frissíteni a meglévő appokat, tehát a hétköznapi felhasználókat nem éri komoly csapás.

Amikről viszont nem esett szó eddig:

  • A Huawei megígérte, hogy továbbra is lesznek biztonsági frissítések, ám a Google nélkül ez igencsak problémás lesz. A vállalat ezentúl csak a nyílt forráskódú AOSP-hez férhet hozzá, nem közvetlenül a Google-től kapja majd a javításokat, ami lassabb, komplikáltabb és hiányosabb frissítéseket jelenthet.
  • Vajon mi lesz az új Android verziókkal? Lesznek még nagyobb frissítések a már meglévő készülékekre?
  • Mi lesz a jövőbeli Huawei készülékekkel? Marad az Android vagy jön a gyártó saját rendszere?

Egyelőre tehát több a kérdés, mint a válasz, de a lényeg, hogy a mostani tulajok helyzete azért nem annyira rossz. Valószínűleg lesznek negatív következmények, ha csak nem vonja vissza az USA a szankciókat, de a készülékek mindenképpen használhatók maradnak, és a támogatás sem szűnik meg.

Frissítés: az alábbi információt szintén nemrég osztotta meg a Huawei, ez alapján nem lesz gond a már meglévő készülékek frissítésével!

“A Huawei Technologies összes eddig megjelent, felhasználók által már megvásárolt, valamint kereskedelmi forgalomban elérhető okoseszközén most és a jövőben is változatlanul elérhetők lesznek a legújabb Google és Android frissítések.”

Forrás: Huawei

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid