Üzent a Google a Huawei-felhasználóknak

0

Tegnap este robbant a hír, miszerint a Google gyakorlatilag kihúzza az Androidot és Huawei alól minden egyéb szolgáltatással együtt. A keresőóriás ma reggel reagált is pletykákra, és sajnos nem túl jók a kínai vállalat jelenlegi kilátásai.

A Google Twitteren próbálta tisztázni a helyzetet, és bár túl sok részletet nem tettek közzé, két fontos információ azért elhangzott. Az első, hogy a vállalat igyekszik megfelelni az Egyesült Államok kormánya által támasztott elvárásoknak, vagyis egyáltalán nem voltak alaptalanok a hírek.

Egyúttal igyekeznek megnyugtatni a Huawei felhasználókat azzal, hogy a jelenlegi készülékeken megmaradnak az olyan szolgáltatások, mint a Google Play Áruház és a Google Play Protect.

Mást sajnos nem ígért a Google, így a legnagyobb kérdés nyitva marad: mi lesz a frissítésekkel? A jelenlegi állás szerint a Huawei teljesen elveszíti a hozzáférését a Google szolgáltatásaihoz, szoftvereihez, frissítéseihez, kizárólag a nyílt forráskódú AOSP rendszert használhatják a jövőben, mindenféle támogatás nélkül. (Ez egy teljesen lecsupaszított Android OS, ami bárki számára elérhető, de elég messze áll attól, amit a legtöbben Androidként ismernek.)

A jelenleg működő Huawei mobilokkal tehát nem lesz gond, használható marad minden, de a frissítések még kérdésesek. A gyártó jövőben érkező készülékei pedig már nagyobb hátránnyal indulnak, ugyanis Google-szolgáltatások szinte biztosan nem lesznek rajtuk, de még az is lehetséges, hogy a Huawei kénytelen lesz átállni a saját rendszerére, amit már 2012 óta aktívan fejlesztenek, pontosan egy ilyen helyzetre.

Frissítés: reagált a Huawei is, a következőket írják:

„A Huawei jelentősen hozzájárult az Android fejlődéséhez és növekedéséhez világszerte. Mint az Android egyik legfontosabb globális partnere, szorosan dolgoztunk nyílt forráskódú platformjaikkal, hogy olyan ökoszisztémát fejlesszünk ki, amely mind a felhasználók, mind az iparág számára előnyös. A Huawei továbbra is biztosítja a biztonsági frissítéseket és az értékesítés utáni szolgáltatásokat minden már értékesített vagy kereskedelmi forgalomban kapható Huawei, illetve Honor okostelefonon és tableten. Továbbra is biztonságos és fenntartható szoftver-ökoszisztémát építünk majd, annak érdekében, hogy a lehető legjobb élményt biztosíthassuk felhasználóink számára világszerte.”

Bővebben: A Huawei is reagált – Mi lesz a frissítésekkel?

Forrás: Android

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid