Így fejlődtek a Samsung telefonos kamerái a kezdetektől

0

A Samsung a minap nyilvánosságra hozott egy infógrafikát (a cikk végén találod), amelyen az elmúlt 18 év minden fontosabb telefonos kamerákkal kapcsolatos fejlesztésük megtekinthető. Az összesítő egy remek alkalom az ismeretek felfrissítésére, esetleg a könnyektől csillogó szemű nosztalgiázásra, szóval tartsatok Velünk!

A felsorolás nem teljes, a Samsung infógrafikája alapján vesszük sorra a készülékeket!

A dél-koreai vállalat első kamerás telefonja 2000-ben került a boltok polcaira, egészen pontosan az SCH-V200-as modellről van szó. Aki még esetleg emlékszik a szerkezetre, az tudja, hogy a mobil képes volt 20 fotó tárolására az 1 MB-os belső memórián, azonban már egy számítógépre is szükség volt, ha valaki meg akarta tekinteni ezeket a 0.3 megapixeles képeket. Ó, a hőskor…

Néhány évvel később, 2002-ben egy flip mobil érkezett, amelynek képrögzítő apparátusa a kijelző zsanérjába volt szerelve. A szabadon mozgó érzékelő lehetővé tette, hogy az SCH-X590 lehessen a vállalat első olyan telefonja, amivel akár szelfiket is készíthetünk. Mindössze egy évre rá már érkezett is a következő innováció az SCH-V420 mobillal, aminek a kijelzőjét ki lehetett oldalra hajtani. Nagyon vagány megoldás volt, és talán nem túlzunk azzal, ha azt mondjuk, pont az ilyen grandiózus ötletek hiányoznak a jelenkori okostelefon iparból. Egyébként a flip mobilba implementált megoldás szintén az önfotózók számára jelentett segítséget.

Persze számunkra a történet igazából a Galaxy S széria érkezésétől lesz igazán izgalmas. A Galaxy S volt az első olyan mobil, ami számos fotózási módot biztosított a felhasználók számára. Aki birtokolta ezt a csodát emlékszik, hogy itt debütált a panoráma, a rajzfilmes, vagy a “Stop Motion” üzemmód. Az érintőképernyő egy hatalmas előrelépés volt – és itt nyilván a kapacitív megoldásokra gondolunk – hiszen teljesen megváltoztatta miként használjuk a telefonok kameráit.

A Samsung Galaxy S2 és S3 egy újabb hatalmas lépés volt, ezek már 8 megapixeles fotókat készítettek, és LED villanó is volt hozzájuk. Később megérkezett a Samsung Galaxy S4 és S4 Zoom, utóbbi egy vérbeli kameramobil, amelynek bár megvoltak a maga hiányosságai, sokan szerették a beépített 16 megapixeles érzékelőt a 10x optikai zoommal. A Samsung Galaxy S5 képrögzítője bírt a leggyorsabb autófókuszálási képességgel a maga idejében, elég volt számára 0.3 másodperc, hogy elcsípje a lényeget. A valósidejű HDR már csak hab volt a tortán.

A Samsung Galaxy S7 duál-pixeles autófókusszal rendelkezett, ami komolyan megnövelte a fókuszálás pontosságát és gyorsaságát, akár videók készítése közben is. Ráadásul egyike volt a gyenge fényviszonyok között legjobban teljesítő készülékeknek akkoriban. A Galaxy Note 8 személyében a vállalat legelső duál kamerás csúcstelefonját tisztelhetjük, ami olyan új fícsörökkel érkezett, mint a Live Focus, a hibrid zoom, és a megnövelt hatásfokú, kifejezetten gyenge fényviszonyokhoz igazított üzemmód.

Végül pedig itt van a Samsung által készített ismertető elsődleges indoka, a Galaxy S9, amelynek promótálására ez az egész infógrafika készült. Változtatható apertúra, ami f/1.5 és f/2.4 között állítható, ez azért nem semmi. Emellett a Samsung bemutatta a 960 fps-es lassított felvételek készítésének lehetőségét is (erre persze már volt példa a Sony-tól).

Samsung

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

NapiDroid