Ilyen lett az új Android L!

7

Bemutatkozott a legújabb Android verzió, ami egyszerűen csak az L nevet viseli jelenleg. Tény, hogy ez a betű van soron a KitKat után, de most is valami édességet vártunk.

A végleges kódnév tehát még nem ismert, aminek az lehet a fő oka, hogy most csak egy előzetes bemutatót tartott a Google, a valódi debütálás pedig őszre várható. Az új Android L egyébként annyi újítást hoz, hogy ez akár elég indok lehetne arra is, hogy kicsit változtassanak a névadási tendencián.

Material Design

Az egyik legszembetűnőbb változás a dizájnban vehető észre, hiszen szinte teljesen megújult a kinézet minden apró részlete. Az új felület színesebb, lágyabb és laposabb (flat) lett. Minden képernyőváltás animációval jár, az elemek pedig igazodnak a rendelkezésre álló helyhez. Az egészben pedig az a legjobb, hogy ez egy egységes felület lesz, azaz ugyanaz a kinézet köszön majd vissza a mobilokról, az Android Wear-t futtató okosórákról, az Android TV-ről, vagy éppen a Chrome OS-ről.

A következő képen látható például az új GMail (egymás mellett a régi és az új kinézet). Nem nehéz kiszúrni egyébként, hogy megváltoztak a navigációs gombok is. Egyelőre kicsit furcsán hat a háromszög, a kör és a négyzet a képernyő alján, de majd megszokjuk.

06

Kereső

A Google egyik legfontosabb szolgáltatása a kereső, tehát nagy figyelmet fordítanak arra, hogy ez egyre jobb legyen az Androidon is. Ha a megújult keresőben elkezdünk beírni valamit, akkor a javaslatok alatt már különböző alkalmazások is előjöhetnek. Például ha korábban már megnéztünk valamit a Google Earth segítségével, és egy hasonló szót kezdünk el írni, akkor akár az alkalmazásban is megnyitható a korábban megnézett hely. Idővel több app is kihasználhatja majd ezt a funkciót, ami jelentősen kibővíti a keresőben rejlő lehetőségeket.

Multitasking

Megújult a korábban használt alkalmazások listája. A kinézeten is más lett, ráadásul sokkal több mindent láthatunk majd itt, mint korábban. Megjelennek például a böngészési fülek is külön-külön. Ez egyrészt nagyon hasznos, hiszen bárhonnan elérhetjük az összes éppen megnyitott weboldalt, másrészt viszont okozhat egy kis kavarodást, ha egyszerre sok fület használunk a böngészőben.

02

Értesítések

Ezen a területen is komoly változások történtek. Az első, hogy most már több mindent tehetünk a felbukkanó értesítésekkel. Egy kattintásra csak helyben kinyílnak vagy bezáródnak az adott értesítés részletei, dupla kattintásra pedig megnyílik az ehhez kapcsolódó alkalmazás. Ha ki akarjuk lőni az adott értesítést, akkor pedig továbbra is oldalra kell húzni az ujjunkat rajta.

01

Ezen kívül lesznek úgynevezett lebegő értesítések is. Ha például éppen belemerültünk egy játékba és közben jön egy hívás, akkor megjelenik egy kis doboz, amivel fogadhatjuk vagy elutasíthatjuk azt. Mindeközben nem záródik be a játék.

Teljesítmény

A motorháztető alatt is esett pár komolyabb újítás. A korábbi Davlik futtató környezetet felváltja az ART (Android Runtime). Ez utóbbi már a KitKatben is beállítható volt, de akkor még csak béta állapotban. A változtatás révén sokkal pörgősebb lesz a rendszer, mivel így már a telepítéskor lefordításra kerül az alkalmazások Java kódja, ellentétben a korábbi Davlik RT-vel, aminél ez futásidőben történt meg. A sebességnövekedés akár 2-4-szeres is lehet egyes mérések szerint, ami azért elég jelentős.

03

Az Android L már teljes mértékben támogatja a 64-bites processzorokat is. Ez persze egyelőre inkább csak papíron mutat jól, mivel kevés a gyakorlati haszna. Talán annyiból lesz hasznos, hogy így már 4GB-nál több RAM-ot is tud majd kezelni a rendszer, de ez még azért annyira nem sürgetően szükséges.

PC és konzol szintű játékok

Igen, jól olvastátok. Rengeteget fejlődhet a mobilos játékok kinézete, és a Google szerint ezek minősége akár megközelíti majd a PC-s illetve konzolos játékokét is. Mindez az Android Extension Pack segítségével válik majd lehetővé, ami rendkívül komoly, valósághű grafikai megoldásokat kínál majd.

Energiatakarékosság

A mai mobiloknál komoly problémát jelent a nem megfelelő üzemidő, de a Google ezen is próbál javítani. Az Android L egyik újítása a Project Volta nevet viseli. Ez kordában tartja az egyes alrendszereket (CPU, GPS, Wifi, Bluetooth, kijelző stb.), és így próbál energiát spórolni. A másik újdonság a leginkább fejlesztőknek szánt Battery Historian funkció, amivel pontosan követhető, hogy melyik alkalmazás mennyi energiát fogyaszt.

05

Az Android L ezeken kívül még egy Battery Saver nevű móddal is rendelkezik. Ez bekapcsolható manuálisan, de azt is beállíthatjuk, hogy automatikusan aktivizálja magát bizonyos akkumulátor szint alatt. Ilyenkor lecsökken a processzor órajele és a kijelző képfrissítési sebessége is, amivel sok energia takarítható meg. A Google szerint a Nexus 5-ön például 90 perc extra használati idő nyerhető így.

Összegzés

A cikkben csak töredéke szerepel az újdonságok listájának, de már ezek alapján is azt mondhatjuk, hogy érdemes lesz várni az Android L megjelenését. Persze sajnos ez még nem most esedékes, mivel valószínűleg ősszel jelennek meg az első készülékek az új rendszerrel.

PhoneArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid