Itt a 4K kijelzős Sony Xperia Z5 Premium

5

A Sony három különböző méretű zászlóshajót mutatott be nemrég, az Xperia Z5-ről és Z5 Compactról már írtunk is egy részletes összefoglalót, most viszont a Z5 Premium névre hallgató mobilt vesszük górcső alá, ami egyébként a világ első 4K kijelzős telefonja.

Igen, jól olvastad, a Sony Xperia Z5 Premium egy UHD (~4K) felbontású kijelzővel bír, ami 3840×2160 képpontot jelent. Ez egész pontosan négyszerese a full HD-nek, ami már önmagában sem rossz egy mobilban. A képátló egyébként 5.5 colos (azaz akik egy méretesebb Sony csúcsmobilra vágytak, azok most örülhetnek), és így nem kevesebb, mint 806 ppi pixelsűrűséget sikerült elérni, ami a korábbi rekorder Galaxy S6-ot (5.1 col, QHD, 577 ppi) is lesöpri a pályáról. Azt egyébként nem tudni pontosan, hogy ki gyártja a kijelzőt, de egy IPS panelről van szó.

Z5-Premium-4K-display

A Z5 Premium külseje sokban hasonlít a többi Z5 modellre, illetve a korábbi generációkra, de azért van bőven különbség is. Egyrészt nagyobb a méret (154.4 x 76.0 x 7.8 mm) és a súly (180 gramm), másrészt pedig egy prémiumabb kivitelt kapunk, mint ahogy a készülék neve is mutatja. A keret például nem alumíniumból készült, hanem rozsdamentes acélból, a hátlap pedig sokkal fényesebb.

Sony-Xperia-Z5-Premium

Megkapjuk természetesen a többi Z5 modellben debütált új bekapcsológombot, ami egy ujjlenyomat-olvasót rejt, illetve a microUSB port itt is nyitott. És persze nem marad el az IP68-as tanúsítvány sem, ami por- és vízállóságot jelent.

Sony-Xperia-Z5-Premium-1

Hardveres téren megegyezik a készülék a sima Z5-tel, azaz a Snapdragon 810 hajtja a mobilt, ami remélhetőleg már nem fog túlmelegedni, illetve ki tudja majd hajtani ezt a hatalmas felbontású kijelzőt. Ehhez jön még 3 GB DDR4-es RAM, illetve 32 GB-os, bővíthető tárhely.

Sony-Xperia-Z5-Premium-2

A legnagyobb újítás a 4K kijelző mellett itt is a kamera, ami most valóban sokkal komolyabb lett, mint a korábbi generációk esetében. Hátul egy 23 megapixeles, 1/2.3″-os Exmor RS szenzort találunk f/2.0-s rekeszértékkel, ami amellett, hogy gyenge fénynél is jól teljesít, rekordgyorsaságú autofókusszal bír. Akár 0.03 másodperc alatt beélesedik a kép, amivel messze beelőzi a Sony a Samsung és az LG megoldását is. Kapunk még egy Clear Image Zoomra keresztelt nagyítási lehetőséget, ami maximum 5x-ös zoomot ígér nagyon kevés minőségromlással, és persze jelen van az elmaradhatatlan 4K videófelvétel. A szelfirajongókra is gondolt a Sony, hiszen az előlapra egy 5 megapixeles Exmor R szenzor került, 25 mm-es, nagy látószögű lencsékkel.

Említést érdemel még a kiváló hangrendszer is, ami a Sony szerint stúdió minőséget biztosít a megfelelő fülhallgató használatával. A szoftver szerepét az Android 5.1.1 tölti be a gyártó saját felhasználói felületével.

A legnagyobb kérdés természetesen az üzemidő, mindenki azonnal ezzel jön, ha a mobilok egyre növekvő felbontásáról esik szó. Nos, a Sony egy 3430 mAh-s akksit szerelt a mobiljába, ami a gyártó állítása szerint biztosítani tudja a tőluk megszokott 2 napos üzemidőt.

Sony-Xperia-Z5

A Sony Xperia Z5 Premium novemberben jelenik meg világszerte, egyelőre ismeretlen áron. A mobil kapható lesz fekete, arany és króm színekben, illetve lesznek sima és dual SIM-es modellek is.

Sony

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid