Meglepetésekkel debütált az új Android P

0

Bár már kiadtak egy fejlesztői verziót korábban, a Google most hivatalosan is elindította az Android P béta programot, amelyre bárki jelentkezhet, akinek támogatott készüléke van. 

A most debütált második előzetes verzió, vagyis az Android P DP2 (Developer Preview 2) elég jelentős újításokat hozott magával, de ezekről már korábban is lehetett pletykákat hallani. Az igazi meglepetés a támogatott készülékek listája, az Android Beta programba ugyanis a Google saját készülékei mellett számos más gyártó mobilja is bekerült.

A következő telefonokon van/lesz lehetőség tesztelni az Android P-t:

  • Google Pixel/XL
  • Google Pixel 2/XL
  • OnePlus 6
  • Essential PH-1
  • Xiaomi Mi Mix 2S
  • Sony Xperia XZ2
  • Nokia 7 Plus
  • Oppo R15 Pro
  • Vivo X21/UD

Wow! Ez egy hatalmas előrelépés, végre talán elindulunk a jó irányba, és nem lesz egy örökkévalóság, mire eljut a friss Android a különféle gyártók mobiljaira. A felsorolt készülékek ráadásul a Project Treble támogatást is megkapják, így sokkal gördülékenyebb lesz a frissítési folyamat a jövőben. Az Android Beta programra egyébként itt tudsz jelentkezni.

Az újításokról hamarosan lesz egy külön cikk, de a legjelentősebb mellett nem mehetünk el szó nélkül. A Google bevezeti a gesztusvezérlést, ami kicsit hasonlít majd az iPhone X megoldásához, de azért nem teljesen ugyanaz. Alapvetően változik az androidos mobilok navigációja, az alkalmazásváltó (Recent Apps) gomb el is tűnik, a Home gomb pedig átalakul. Kör helyett egy vonal jelenik meg középen, amit megnyomva a kezdőképernyőre jutunk (ez nem változott), felfelé húzva rajta az ujjunkat az alkalmazáslista jön elő, oldalra seperve pedig az épp futó alkalmazások között tudunk váltani. A Vissza gomb pedig csak akkor jelenik meg, ha szükség lehet rá, alapesetben nem látszik.

Az új Android teljes neve egyelőre nem derült ki, de minden bizonnyal Android 9.0 lesz, és valamilyen P betűs édességet választ majd hozzá a Google. Még több előzetes kiadás is lesz, és valamikor nyár végén érkezhet a végleges verzió.

Forrás: Google, AndroidPolice, borítókép: AndroidPit

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid