Itt a Samsung új mobilos kamerája, ami 5x-ös optikai zoomra képes

0

A Huawei és az Oppo után a Samsung is igyekszik felturbózni a mobiljai zoom képességét, amihez nemrég bejelentették a saját fejlesztésű periszkópos kamerájukat.

Elsőként az Oppo mutatott be mobilokba szánt periszkópos kamerát, amelynek a lényege, hogy a lencséket 90 fokkal elforgatják, így kevésbé lesz korlátozó tényező a készülék vastagsága, és nagyobb veszteségmentes zoom érhető el.

A Huawei végül beelőzte az Oppót, hiszen a P30 Pro hamarabb kapott ilyen megoldást, de az Oppo Reno 10x Zoom bejelentése sem váratott sokat magára. Mindkét készülék valójában 5-szörös veszteségmentes zoomra képes, efölött már hibrid, illetve digitális nagyítást kapunk.

Természetesen a Samsungnak is megtetszett az ötlet, és az egyik alvállalat, a SEM (Samsung Electro-Mechanics) már ki is fejlesztett egy olyan periszkópos kamerát, ami a fentebb említettekhez hasonlóan 5x-ös optikai zoomra képes. Az egész egység mindössze 5 mm vékony, vagyis karcsúbb, mint a gyártó korábbi hagyományos telefotó megoldása (6 mm), ami csak 2x-es optikai zoomot tud.

Valóban nagyon vékony a Samsung új periszkópos kamerája

A Samsung is egy prizmával irányítja a fényt a szenzorba, akárcsak a Huawei és az Oppo, ám ők a lencséket szögletesen alakították ki, hogy ezzel is több helyet spóroljanak. És hogy mire képes a gyártó új kamerája? Íme egy demonstráció:

Normál fotó, hagyományos 2x zoom és az új 5x zoom

Nagyot léphetnek tehát előre a Samsung mobiljai optikai zoom terén, már csak az a kérdés, hogy melyik készülék kapja meg elsőként azt új fejlesztést. A jó hír, hogy a technológia már készen áll a tömeggyártásra, a rossz hír viszont, hogy állítólag a Note 10 még ugyanazzal a kamera hardverrel jön, mint az S10 modellek.

Az szinte biztosra vehető, hogy még idén jön olyan Samsung mobil, ami 5x-ös optikai zoommal bír majd, és nem kizárt, hogy sok más újításhoz hasonlóan ez is egy Galaxy A szériás telefonban debütál majd elsőként. Viszont ha tényleg így lesz, akkor elég gyorsan elavulttá válik a Note 10 kamerája. Persze ezek egyelőre nem hivatalos infók, várjuk ki a végét!

Via PhoneArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid