Itt vannak az ARM új processzormagjai, amelyek a 2025-ös csúcsmobilokat hajtják majd

0

Az ARM bemutatta a legújabb generációs CPU magjait, amelyek a v9.2 architektúrához tartoznak, és talán mondanunk sem kell, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos feladatok végrehajtása áll fókuszukban.

Az új klaszter teljesítménynövekedésének javát az új, 3 nanométeres architektúrához igazodó optimalizálás adja, amelyet elvégeztek a TSMC FinFET és a Samsung GAA folyamataihoz is. A most leleplezett Cortex-X925 mag a korábbi Cortex-X4-et váltja, és mint látható, új elnevezést vezetnek be, amely így összhangban maradhat az ARM jelenlegi kínálatában lévő többi konstrukció megnevezésével.

Az új mag 15%-kal nagyobb IPC – ciklusonkénti utasítások száma – teljesítménnyel kecsegtet, a 3 nanométeres eljárásra való áttérés és a magasabb 3,6 GHz-es órajel pedig további 36%-ot jelent. A mesterséges intelligencia teljesítmény 46%-kal nagyobb a Cortex X4-hez viszonyítva. Ezt a növekedést állítólag már a mezei felhasználók is érezni fogják, amikor kézbe veszik a 2025 zászlóshajókat.

A Cortex-A725 mag az energiatakarékosságot ötvözi a terhelhetőséggel. Az újdonság 25%-kal hatékonyabb, mint az A720 mag. A 3 nanométeres eljárásra való áttérés, valamint a nagyobb L2 gyorsítótár nagyobb teljesítményt biztosít, alacsonyabb fogyasztás mellett.

Az új Cortex A520 pedig lényegében ugyanazt kínálja, mint az A510, de mivel ennél a magnál is megtörtént a 3 nanométerre történő átállás, az energiafogyasztás is kedvezőbb lett.

Az ARM v9.2 architektúrát és új processzormagjait várhatóan a Samsung, a MediaTek és a Qualcomm azon csúcskategóriás lapkakészleteiben fogják alkalmazni, amelyek a 2025-ben megjelenítő csúcsmobilok belsejében teljesítenek majd szolgálatot.

Forrás: ARM

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid