Itt vannak a Posta friss vámügyintézési díjai, ennyit kell fizetni 2021. július 1-től

0

Arról már rengeteget olvashattunk, hogy 2021. július 1-től új vámolási szabályok lépnek életbe a külföldi rendelések esetében, a korábban beígért sávos ügyintézési díjak pontos összegét azonban eddig nem árulta el a Magyar Posta. Most szerencsére erre is fény derült, mutatjuk a részleteket.

A legnagyobb változás az lesz ugyebár, hogy a következő hónaptól kezdve a kis értékű rendelésekre is kell majd áfát és ügyintézési díjat fizetni (de az európai raktárakról érkező termékek továbbra is kivételt képeznek).

Az áfa mértéke Magyarországon 27%, ennyivel tehát megdrágulnak a kisebb értékű rendelések. Értelemszerűen akkor érdemes megvásárolni egy adott terméket, ha ezzel együtt is megéri nekünk. Az ügyintézési díj azonban, amit a Postánk fizetünk a vámkezelésért, már kicsit bonyolultabb lesz. Eddig egységesen 3500 Ft-ot kértek, ami nagyobb értékű rendelésnél talán nem tűnt olyan soknak, egy filléres tételnél azonban aránytalanul drága lenne. Szerencsére ezért július 1-től sávos díjak lesznek, amik jóval kedvezőbben alakulnak a legtöbb esetben.

A Posta az egyszerűbb online fizetést preferálja, ezért ezzel olcsóbbak a díjak. A 10 eurós, vagy ez alatti termékeknél 399 Ft kell fizetni, ami a filléres cuccoknál kicsit soknak tűnhet, de még mindig jobban járunk, mintha maradt volna a 3500 Ft-os egységes ár. 22 euróig 499 Ft-ot, 50 euróig 599 Ft-ot, 100 euróig 899 Ft-ot, 150 euróig pedig 1399 Ft-ot kell majd fizetni az áfán felül, ha az online opciót választjuk. Íme a teljes táblázat:

A külföldi webáruházaknak lesz arra lehetőségük, hogy belépjenek az IOSS rendszerbe, ami lehetővé teszi, hogy már a rendeléskor az áfával megnövelt árakat fizessék meg a vásárlók. Ez esetben 150 euró értékig egységesen csak 399 Ft lesz az ügyintézési díj, ha online fizetünk. (Sajnos a vámkezelés ilyenkor is kötelező lesz, ezért nem ingyenes.)

150 euró érték fölött sajnos megnő a fizetendő összeg, az eddigi 3500 Ft helyett 4000 Ft lesz a vámügyintézési díj a Postánál.

Hogyan fog működni ez az egész?

Egy online felületen lehet majd intézni a vámolást egyszerűsített módon, de csak 150 euró értékig. Sajnos ennek a részletei még nem ismertek, a felületet csak július 1-jén élesítik, de bízunk benne, hogy valóban jól fog működni, és összeomlani sem fog. A Posta szerint az olcsó termékek áfamentességének eltörlése miatt 70-80-szorosára nőhet a vámeljárások száma, emiatt több milliárdos beruházással készülnek, ami informatikai fejlesztéseket, automatizált eljárásokat és logisztikai kapacitásbővítést is magában foglal.

Maradnak a vámmentes rendelési módok?

Az EU-n belülről, vagyis európai raktárakról feladott csomagok esetében semmi sem változik, nem lesz vámolás, és semmiféle plusz fizetnivaló. Több webshop is széles EU raktáras kínálattal rendelkezik, és ez csak bővülni fog. Ajánljuk többek között a Banggoodot, a Geekbuyingot és a Geekmaxit, de az Aliexpressen is találni ilyen lehetőségeket.

Az egyéb vámmentes szállítási módok (pl. EU Priority Line) eddig jól működtek, azt viszont még nem tudjuk, hogy ezeknek mi lesz a sorsa. Később talán több tapasztalatunk lesz, de egyelőre azt ajánljuk, hogy vásároljatok tényleges európai raktárakból, vagy pedig számoljátok ki, hogy az extra költségekkel együtt is megéri-e a rendelés.

Forrás: Magyar Posta

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid