Kétirányú műholdas üzenetküldéssel debütált a strapabíró Cat S75

0

A Bullitt Group óriási bejelentést tett, megérkezett ugyanis az egyik első okostelefon, ami beépített, kétirányú műholdas kommunikációt kínál, ez pedig nem más, mint a Cat S75. A Motorola Defy 2 is tudja ezt a funkciót, együtt érkeztek, ugyanaz a csapat áll a fejlesztés hátterében, de mivel mindkét mobil megérdemel egy saját ismertetőt, azt külön mutatjuk be. A Cat S75 legnagyobb dobása tehát a műholdas kommunikáció, de ezen túlmenően is egy remek strapamobilról van szó, ami bírni fogja a gyűrődést.

A Cat S75 többet kínál, mint az Apple által korábban bevezetett megoldás, amely csak vészhelyzeti üzenetek küldésére alkalmas. A most leleplezett készülék lehetővé teszi, hogy tulajdonosa kapcsolatba lépjen a családjával, barátaival akkor is, ha nincs mobilhálózati lefedettség, mert valamilyen civilizációtól távoli helyen tartózkodik.

A mobillal bármilyen telefonra szöveges üzenet küldhető, a fogadó félnek nem kell speciális felszerelést birtokolnia, hozzá SMS formájában jut majd el az üzenet. Az üzenetet fogadó fél válaszolni is tud majd, igaz, ehhez szüksége lesz egy ingyenesen letölthető alkalmazásra, amely iOS és Android rendszereken egyaránt elérhető.

Ez egy rendkívül összetett szolgáltatás, amelyhez legalább ugyanilyen komplex infrastruktúra is szükségeltetik, vagyis nem lesz ingyenes. Ugyanakkor a készüléket megvásárló felhasználó kap egy három hónapos ingyenes próbát az Bullitt Satellite Messenger Essentials-hoz, ami 30 db műholdas üzenet küldését teszi lehetővé havonta.

Miután a próbaidőszak véget ért, a szolgáltatás nyilván pénzbe fog kerülni, de már 5 eurós áron is igénybe lehet venni egyes csomagokat. Az okostelefon természetesen segélykérésre is használható, minden feliratkozó egy évig tartó, 24 órás hozzáférést kap a FocusPoint International által üzemeltetett vészhelyzeti központokhoz.

A szolgáltatás technológiai alapjait a MediaTek NTN chipje teszi lehetővé, magát a Cat S75-öt pedig MediaTek Dimensity 930 lapkakészlet hajtja, amely mellé 6 GB RAM, valamint 128 GB háttértár kerül az összeszerelés során, utóbbi bővíthető micro SD kártya révén. A gyártó számára fontos a tartósság, nem csupán hardveres, de szoftveres tekintetben is. Utóbbi esetében két nagyobb Android frissítést ígérnek, a készülék 12-es verzión indul, és megkapja a 13-as és a 14-es kiadást is, ami mellé 5 évig tartó biztonsági foltozást biztosítanak.

Ami pedig a telefon hardverét illeti, azt olyan burkolat védi, amely megfelel az IP69K és IP68 minősítéseknek. A Cat S75 remekül tűri a fizikai behatásokat, az extrém hőmérsékleti körülményeket, páratartalmat, mindezekről a MIL-SPEC-810H katonai besorolás megléte biztosítja a jövendőbeli tulajdonost. Mivel a mobil jól bírja az elemeket, könnyen tisztítható is, ehhez mindössze szappanos vízre, vagy alkoholos kendőre lesz szükség.

Az okostelefon 6,6 hüvelykes, 2400 x 1080 pixel felbontású képernyővel lett felszerelve, amely támogatja a 120 Hz-es képfrissítési rátát. Szimpla, IPS LCD panelről van szó, amely felett egy 8 megapixeles előlapi kamera is helyet foglal, a karcok elleni védelmet pedig Gorilla Glass Victus biztosítja. A kameráknál maradva, a hátlapon egy f/1,8 rekeszértékű, 50 megapixeles elsődleges képrögzítő modul foglal helyet, amelyet egy 8 megapixeles ultraszéles látószögű, valamint egy 2 megapixeles makró egység egészít ki. Külön üzemmód van a víz alatti fotózáshoz, a gyártó nagyon magabiztos a telefon vízállóságát illetően, amelynek garanciája nem vész el akkor sem, ha 5 méternél mélyebbre ereszkedtünk le vele.

A Cat S75 hardveres komponenseit egy 5000 mAh kapacitású, a felhasználó által nem cserélhetőakkumulátor látja el a működéshez szükséges energiával. A telepet legfeljebb 15 wattos sebességgel lehet tölteni, a vezeték nélküli töltők használata is lehetséges. A strapabíró okostelefon előrendelése már megkezdődött, a készülék 600 eurós áron (~ 228 ezer Ft) lesz kapható.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid