Így fut egy komolyabb játék egy Snapdragon 8 Gen 1 lapkával szerelt mobilon

0

Idén decemberben mutatták be a legújabb Qualcomm csúcslapkát, ami már egy új elnevezési sémának megfelelően a Snapdragon 8 Gen 1 nevet kapta. A felsőkategóriás chipset lesz az egyik meghatározó okostelefonos hardver 2022-ben, így a legtöbben okkal vagyunk kíváncsiak arra, hogy mégis mire képes. Már akadnak benchmark teszteredmények, de igazi betekintést csak egy gyakorlati próbatétel adhat. Most a Motorola Edge 30 Ultra – vagy más piacokon Edge X30 – segítségével megnézték, mire képes az új lapka egy komolyabb játék futtatása közben.

A Motorola okostelefonja az első, amelyben Snapdragon 8 Gen 1 lapkakészlet teljesít szolgálatot, így szinte adta magát, hogy ezzel a mobillal tegyék próbára a Qualcomm újdonságának játékos képességeit. Az elkövető egy Golden Reviewer nevű videós, aki olyan játékkal teszi próbára a készüléket, mint az igencsak erőforrás igényes Geshin Impact.

Ez a cím mondhatni konzolszintű grafikával rendelkezik, így tökéletes választás az új hardver megizzasztására. A videós a játék futtatása közben olyan dolgokat figyel, mint az fps, tehát a másodpercenkénti képkockaszám, illetve, hogy mennyire throttlingol a processzor – vagyis működés közben a keletkező hő hatására mennyire vesz vissza a teljesítményből -, és más hasonlók.

Az itt látható felvételtől nem igazán lettünk meggyőzve. A Motorola készüléke néhány perc játék után már elkezdte visszafogni a grafikus teljesítményt. A videós nagyjából négy percig teljesen korrekt játékélményben részesül, közel 60 fps körüli átlagértékkel, ami egyáltalán nem rossz, pláne egy olyan hírhedten optimalizálatlan játék esetén, mint a Geshin Impact.

Azonban ahogy telik az idő, és az okostelefon belsejében egyre növekszik a forróság, úgy zuhan be az fps, és válik egyre instabilabbá a játékélmény. A chipset kímélése érdekében történő visszafojtás olykor 40%-os csökkenést is eredményezett játék közben. Persze így is bőven játszható a Genshin Impact, és a Snapdragon 888-nál érezhetően jobb teljesítményt kapunk, de azért nem annyira jó jel, hogy ilyen hamar vissza kell fogni a hardvert.

A jelenségre többféle magyarázat is van. Az egyik az, hogy a Snapdragon 8 Gen 1 lapka alapvetően csak ennyire képes, gondok vannak a hőmenedzsmenttel, és jobb esetben utólagos optimalizálással javítanak majd a chipset képességein. A másik az, hogy az itt látható “teszteredmény” a Motorola sara, amely igyekezett minél hamarabb kidobni egy Snapdragon 8 Gen 1 lapkás telefont, amin még volna mit reszelni dögivel.

Nyilván egyetlen videó alapján nem érdemes temetni a Qualcomm új csúcslapkáját, ugyanakkor ez a felvétel intés is lehet, hiszen korábban is voltak már problémás Snapdragon lapkák a zászlóshajó szegmensben, ráadásul a chippel kapcsolatos előzetes szóbeszédek is említették annak melegedésre való hajlamát.

Forrás: PhoneArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid