Kiderült, mely mobilokon futhat elsőként a Harmony OS 2.0

0

A Huawei megerősítette, hogy bizonyos okostelefonok, amelyek EMUI 11-et futtatnak, a későbbiekben frissíthetők lesznek a vállalat teljes egészében saját fejlesztésű operációs rendszerére, a Harmony OS 2.0-ra. A Hongmeng néven is ismert ökoszisztéma már eljutott a fejlesztőkhöz, az első béta verzió pedig valamikor decemberben válik hozzáférhetővé mobilokon. Egy szivárogtatónak köszönhetően ráadásul most már azt is tudni véljük, hogy mely készülékekre telepíthetjük majd először a szóban forgó rendszert.

Már évek óta fejleszti a Huawei a Harmony OS-t, hiszen üzleti és egyéb szempontból sem lenne hátrányos számukra, ha némileg függetlenedni tudnának a Google befolyása alól, tehát messze nem újkeletű a törekvésük. A munkálatokat viszont teljesen felértékelte az Amerikai Egyesült Államokkal vívott kereskedelmi háború, amelynek legnagyobb áldozata maga a Huawei. Ennek megfelelően a cég emberei gőzerővel dolgoznak a rendszeren, munkájuknak pedig hamarosan kézzelfogható eredményei is lesznek. A kínaiak kedvenc közösségi oldalán, vagyis a Weibón egy posztoló azt állítja, hogy látta a gyártó ütemtervét, már ami a Harmony OS-t illeti.

A bennfentes illető úgy tudja, hogy az első készülékek, amelyekre eljut az új rendszer, a hamarosan debütáló Huawei Mate 40 széria tagjai lesznek, az első hullámban ugyanis a Kirin 9000-es mobilok vannak. Őket a Kirin 990 5G chippel szerelt telefonok követik, ide tartozik a Huawei P40, a Huawei P40 Pro, illetve a Huawei Mate 30 Pro 5G is. A harmadik és a negyedik hullámban a Kirin 990 4G, a Kirin 985, a Kirin 980 és a Kirin 820 processzorokkal szerelt mobilok lesznek, ezek között van például a Mate 30, a Mate 30 Pro, a P30, a P30 Pro vagy a Nova 7 SE. Egyébként egészen régi mobilok is megkaphatják a Harmony OS 2.0 rendszert, olyanok, amelyekbe Kirin 710-et vagy 810-et szereltek, de az biztos, hogy nem mindegyik készülékre lesz telepíthető az update.

A már említett kereskedelmi háború jócskán betett a Huaweinek, hiszen a Mate 40 készülékeket már régen be kellett volna mutatni, ám a limitált processzorkészletek és a nyugati vásárlók számára szinte nélkülözhetetlen Google Szolgáltatások hiánya arra késztette a gyártót, hogy elhalassza a startot. Az új Mate telefonok várhatóan október közepén jelennek meg, elsőként a kínai piacon, míg a globális forgalmazásra lehetséges, hogy egészen a jövő évig várnunk kell.

Visszatérve a cikkünk témájára, a Kirin 9000 lapkakészlet nem csupán mobilok burkolata alatt, hanem tabletekben és más eszközökben is megtalálható lesz, és azokon is futtatható lesz a Harmony OS, ami egyébként egy univerzális szoftveres környezet ígéretét hordozza. A rendszert arra fejlesztették, hogy helyt álljon szinte bármin, így televíziók, mobilok, autós fejegységek, de még okosórák is futtatni fogják. Mielőtt azonban bárki dörzsölni kezdené a tenyerét, azt érdemes megemlíteni, hogy a Harmony OS frissítés első körben kizárólag Kínában lesz hozzáférhető.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid