Kiderült, mi lett a Xiaomi saját fejlesztésű processzorának a sorsa

0

Emlékeztek a Xiaomi Mi 5c-re? És arra, hogy miért volt különleges? Leginkább azért, mert a burkolata alatt a Xiaomi saját fejlesztésű chipsete teljesített szolgálatot, név szerint a Surge S1, ami 2017-ben került bemutatásra. Később lehetett hallani a folytatásról, ami talán Surge S2-ként lépett volna a világot jelentő deszkákra, ám eddig nem futott be.

Miután a Xiaomi első chipsete debütált, több helyről érkeztek olyan szóbeszédek, melyek szerint a gyártó és a TSMC közösen már dolgozik egy lehetséges utódon. Az egészből nem lett semmi, és most már tudjuk, miért. 2019-ben a Xiaomi megosztotta a chipset divízióját, hogy annak egy része ezentúl a mesterséges intelligencia fejlesztésére fókuszáljon, és most újabb irányváltás várható a cég ezen részlegén belül. Az alacsony fogyasztású Bluetooth chipek és a különböző perifériák kerültek fókuszba, azzal a nem titkolt céllal, hogy a fejlesztések nyereségesek tudjanak maradni, ennek megfelelően a saját lapkakészlet fejlesztése végleg abbamaradt, nem lesz több Surge chipset. A kínaiaknak egyszerűen nem éri meg foglalkozni a dologgal, így aztán teljesen magára hagyták a projektet. Hivatalosan a Xiaomi felől nem erősítették meg a tényállást, de belsős forrásoktól hallottuk, hogy a Surge fejlesztése végleg földbe állt.

Persze talán ez nem is olyan nagy veszteség, mivel a Xiaomi Surge S1 nem volt olyan ütős processzor. Egy 28 nanométeres gyártási eljárással készült megoldásról van szó, ami összesen nyolc Cortex-A53 magot dolgoztatott, valamint egy négymagos Mali-T860 grafikus gyorsítót. A Xiaomi Mi 5c volt az első és egyben az utolsó olyan okostelefon, amiben ez a chipset végezte a számításokat, és bár voltak pletykák a Xiaomi Mi 6c-ről, a készülék sosem debütált. A kínai gyártó azóta is a Qualcomm megoldásait használja, bár néhány esetben MediaTek lapka is beszerelésre kerül.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid