A kijelzőn bárhol azonosít a Xiaomi ujjlenyomat-olvasója

0

Lassan 4 éve állnak rendelkezésünkre a különböző kijelzőbe integrált ujjlenyomat-olvasók, de nem mondhatni, hogy a technológia olyan túlságosan sokat fejlődött volna. Most viszont a Xiaomi előrukkolt egy olyan megoldással, amellyel a kijelzőn bárhol végrehajtható a felhasználó biometrikus azonosítása, mindegy, hogy hol érinti meg azt.

A kínai szabadalmi hivatal legfrissebb adatai szerint a cég sikeresen védetett le egy olyan koncepciót, amely lehetővé teszi, hogy sokkal szabadabban élhessünk a kijelzőn történő biometrikus azonosítás lehetőségével, vagyis az ujjlenyomat leolvasása nem csupán a képernyő egy adott pontján lesz lehetséges.

A szabadalomhoz mellékelt leírásban ismertetésre kerül a technológia működési elve. Az AMOLED kijelző és a kapacitív érintőréteg közé kerül egy infravörös fényt kibocsátó, LED elemekből álló hálózat, ezek összessége alkotja magát az új biometrikus leolvasót.

Amikor a felhasználó az ujjával megérinti a képernyőt, az érintőréteg regisztrálja a tapintást, annak helyét és az ujjlenyomat alakját, majd a LED-elemek infravörös fényt kezdenek kibocsátani a használatban lévő területen. Ilyenkor természetesen a kijelző más részein lévő infraelemek inaktívak maradnak.

Ezután az infravörös fény visszaverődik a felhasználó ujjbegyéről, és rávetül egy vevőkomponensre. A rendszer feldolgozza a kapott adatokat, majd összehasonlítja a készülék memóriájában tárolt mintával, a végeredmény pedig a már említett, a kijelzőn bárhol eszközölhető biometrikus azonosítás.

Természetesen az ötlet nem csak a Xiaomi mérnökeinek fejében fordult meg, a Huawei már augusztusban szabadalmaztatta a saját, hasonló célzatú megoldását, de egyelőre egyiket sem alkalmazták kereskedelmi forgalomba kerülő készüléken.

Forrás: GizChina

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid