Kipróbáltuk a Google Play Store 5.0-t (videóval)

1

Nemrég hírül adtuk, hogy végre megjelent a Google alkalmazásboltjának legújabb, 5.0-ás verziószámú változata. Az új Play Store már az Android L látványvilágával megegyező kinézetet, a Material Design-t kapta meg a fejlesztőktől, így még a legújabb zöld robotos rendszer megjelenése előtt láthatunk egy kis ízelítőt a kaliforniai óriásvállalat flat stílusú grafikájából.  Az új frissítés még nem érhető el mindenhol, de a telepítő apk fájl már letölthető, így természetesen mi is azonnal kipróbáltuk.

google_play_logo_720-631x333

A Google Play Store (leánykori nevén Android Market) sokat változott, mióta először lépett az internetes világ ingoványos mezejére, mind felépítés, mind megjelenés tekintetében. Alapvető funkciója természetesen azóta sem módosult: ahogyan az AppStore az i-Eszközöket, úgy a Play Store az androidos készülékeket látja el különféle alkalmazásokkal és játékokkal. Az évek során persze sok strukturális, biztonsági és tartalmi változáson esett át az alkalmazástár, de a felhasználók természetesen azt veszik észre először, ami szabad szemmel is látható: a grafikát.

A minap pedig a legnagyobb örömünkre elérhető vált egy link, amin még a hivatalos frissítés előtt letölthetjük és telepíthetjük (root jogok nélkül is) a Google Play 5-ös kiadását.

Semmi különleges engedélyt nem igényel

Semmi különleges engedélyt nem igényel

Rövidre fogva azt mondhatjuk, hogy előnyére vált a frissítés az áruháznak. Felépítését tekintve nem sokat változott a Play Store ötödik kiadása, nagyrészt csak a program felülete került átszabásra, mélyebb módosításokat ezúttal nem eszközölt a dupla o-betűs szupercég. A kategóriák mezőben azonban immáron beágyazásra kerültek az úgynevezett “külső” boltok alkalmazáskínálatai is (mint például Sony-eszközökön a Sony Select), melyek egy csokorba gyűjtik a márka- vagy készülék-exkluzív (Android Wear rendszerek), illetve a saját, vagy általuk különösen ajánlott programokat és játékokat.

Sony Select és Android Wear beágyazás

Sony Select és Android Wear beágyazás

Ezt, és pár egyéb kis extrát leszámítva azonban azt mondhatjuk, hogy a legújabb kiadású Play Store legnagyobb részben “csak” kinézetében változott meg, hiszen megkapta a hamarosan megjelenő Android L Material Design névre hallgató látványvilágát – azaz letisztult, flat-stílusú ikonok és kellemes, színes grafika jellemzi, amely szubjektív véleményem szerint szebb lett, mint a korábbiak. (szerk.: Már az ez előtti legutolsó frissítés is tartalmazott Material Design elemeket, de most még több részlet került átdolgozásra)

Screenshot_2014-10-13-15-30-18
Screenshot_2014-10-13-15-31-14

A program ikonja követi a játék- és applikációtár dizájnbeli karakterisztikáját, ahogyan azt az alábbi képen is szemügyre vehetjük:

Play-StoreEgy kis történelem – így változott az androidos alkalmazásbolt ikonjának kinézete az idők folyamán:

nexus2cee_marketbags

Az értesítési sávon is újfajta grafikával találkozhatunk:

Forrás: androidpolice

Forrás: androidpolice

Hogy még átláthatóbb képet kapjatok a Play Store 5.0 kinézetéről, készítettünk egy on-screen snap-videót (alant), melyben a bolt leglényegesebb részein át haladva szemléltetjük, miről is szól a fáma (elnézést a képfrissítés lassúságáért, különböző root-jogosultsági problémák miatt csak root-ot nem igénylő programmal tudtam rögzíteni,  hogy mit követtem el a képernyőn).

Ha ti is ki szeretnétek próbálni, hogy mit tud a Play Store 5.0, vagy szeretnétek egy kis idő előtti ízelítőt kapni a Material Design látványvilágából, ide kattintva letölthetitek a legújabb változat .apk kiterjesztésű telepítőfájlját. Installáláshoz csupán másoljátok fel a memóriakártyátokra vagy a telefonotok háttértárára a fájlt, majd indítsátok el a telepítést és kövessétek a képernyőn megjelenő utasításokat (root jogosultság nem szükséges)!

Nektek mi a véleményetek? Osszátok meg velünk egy komment formájában!

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Zola

Biomérnök hallgató, klasszik egyetemista Szegedről. Egészségesen elfogult Android-fan, 2010 óta a szakmában. [Jelenleg használt modell: Sony Xperia Z2]

NapiDroid