Kiterjesztett valóság – ez a jövő, ismerd meg most!

0

A kiterjesztett valóság (augmented reality, rövidítve AR) a hozzá nem értők számára ma még egy bűvésztrükk, viszont nektek, kedves olvasók, rövidesen már csak pár applikációval többet jelent majd valamely okos eszközötökön.

Az AR alkalmazások rádöbbentettek, hogy mennyire kiaknázatlanok még az “okos korszak” lehetőségei. Nem kell más, mint egy mobil vagy tablet, annak kamerája és nem utolsó sorban egy kis fantázia.

Szeretnék bemutatni pár appot, amivel megtapasztalható a “csoda”.

Első applikációnk a Real Dragon Pet, ami ingyenesen letölthető a Google Play áruházból. Telepítés után ki kell nyomtatnunk a leírásban szereplő “marker” oldalt a teljesség érdekében, ugyanis indításkor bekapcsol a kameránk egy olyan üzenettel, hogy nézzünk vele a nyomtatott ábrára. Ekkor kezdődik a varázslat, megjelenik a kis sárkányunk a képernyőn. Ide-oda forgatva akár körbe is járhatjuk, teljes három dimenziós élményt kapunk. Ha megpróbáljuk a kijelzőn megtapintani ezt a veszedelmes jószágot, még aranyosan két lábra is áll, vagy odébb ugrik. A kislányom nagyon élvezi.

Akadnak még szép számmal hasonló játékok, például ölhetünk zombikat az íróasztalunkon, vagy a szobában rohangálva verhetjük vissza a zöld android figurákat virtuális fegyver arzenálunkkal.

És ez még mind semmi.

Az IKEA is meglovagolta a lehetőséget és olyan androidos alkalmazással állt elő, ami alapjaiban rengetheti meg a bútorvásárlásról alkotott képünket. Az applikációjuk látszólag csak egy mobilos webáruház, ám a tartalmat böngészve, majd a kívánt terméket kiválasztva valami mást is találunk.

ikeas-augmented-reality-catalog-1

Ha megtaláltuk álmaink foteljét, ahonnan kényelmesen olvashatjuk a napidroid.hu-t, azonnal meg is nézhetjük, hogy fest a szobánkban, be fér-e egyáltalán oda, ahova terveztük. Mindezt természetesen méretarányosan.

A méretarányosság azonban nem csak itt mérvadó. Létezik olyan alkalmazás is, amivel Guinness rekorderek hasonmásait varázsolhatjuk a nappalinkba.

gwr2015

Folytassuk a sort egy magyar fejlesztésű applikációval, a Lara-val. A készítők úgy gondolják, hogy a digitális integráció a nyomtatott média sikerének a záloga. Igyekeznek minden téren jelen lenni, egyre több helyre beépíteni az általuk elképzelt megoldásokat. Léteznek már plakátok, összeszerelési útmutatók, építészeti megoldások, és még tucatnyi terület, ahol a Lara használható.

lara

Bővebb információt ITT találhattok.

A Lara egyik külföldi alternatívája az Aurasma. Ezzel saját képekhez rendelhetünk különböző tartalmakat teljesen szabadon. És ebben nagyon sok lehetőség van. Rendszergazda vagyok több iskolában, és azt tapasztaltam, hogy az intézmények nem nagyon használják ki a rendelkezésre álló tableteket. Ezért azt találtam ki, hogy első nekifutásra egy gyerekek számára “unalmas” informatika könyvet bővítek ki extra tartalommal. Például a Babbage gépre fókuszálva egy videó nyílik meg, és működés közben láthatjuk a masinát. Van temérdek beépített “marker” is, a nemzetközi bankóktól a Pepsi logóig szép számban.

Összegezve: A kiterjesztett valóság kora itt van a nyakunkon. Biztosak lehetünk benne, hogy a jövő hirdetései, prezentációi terén sokszor összefuthatunk három dimenziós közlésformával. Láthatjuk majd egy TV állvány összeszerelését élőben, digitálisan kalauzolhatnak minket végig egy múzeumban, életre kelhetnek a mesekönyvek szereplői. És nem csak a Google Glass tud csodálatos dolgokat, hanem akár a saját mobilunk is. Már csak az okostelefonok és tabletek akkumulátor kapacitásának jelentős növelésére kell forradalmi megoldást találni, mert aki egyszer kipróbálja ezeket a dolgokat, az utána bizony gyakran töltheti az eszközeit.

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Fölker Csaba
NapiDroid