Közel 600 millió Androidos mobil lehet veszélyben

4

Komoly veszélyre derült fény az Android rendszerrel kapcsolatban, ami miatt a személyes adataink (SMS-ek, képek, jelszavak stb.) egyáltalán nincsenek biztonságban.

Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy a gyári visszaállítási lehetőséget használta a készülékén. Ilyenkor kérhetjük, hogy minden adat és beállítás törlődjön, aminek például akkor van komoly szerepe, ha eladjuk a mobilunkat.

A gyári reset után bátran adjuk át a készüléket a másik félnek, hiszen abban a tudatban vagyunk, hogy semmi fontos, kényes adat nem maradt a mobilon. A Cambridge-i Egyetem kutatói azonban rávilágítottak arra, hogy ez egyáltalán nem így van.

visszaallitas

A kutatók 5 nagy gyártó (Samsung, HTC, LG, Motorola és Google) 21 mobilját tesztelték, amik 2.2 és 4.3 közötti Android rendszert futtattak, és az eredmény mindenkit meglepett. A legtöbb telefonon a gyári visszaállítás után is maradtak kényes adatok, például SMS-ek, emailek, jelszavak, kameraképek és videók, valamint különböző alkalmazások által hátrahagyott információk (pl. Facebook és WhatsApp).

Az is kiderült, hogy a fájlok titkosítása sem jelent minden esetben védelmet, hiszen a visszanyert adatok között a dekódoláshoz szükséges kulcsot is megtalálták a kutatók.

Az eredmény tehát siralmas, egyáltalán nem bízhatunk meg az Android által felajánlott teljes adattörlésben. Azt sajnos nem tudjuk pontosan, hogy mely készülékeknél fordul elő a hiba, de a kutatók szerint 5-600 millió Androidot futtató eszköz lehet érintett, azaz eléggé széles a kör. A teljes jelentés itt olvasható angolul.

Egyébként így utólag belegondolva, nekem is volt már a kezemben olyan mobil, aminél hiába csináltam meg a gyári resetet, mégis megmaradtak például a képek és még sok minden más. A hiba tehát nagyon is valós, és ha látszólag még törlődött is minden, akkor is maradhatnak kényes információk a készülékeken.

HVG

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid