KTC H27P22S gamer monitor teszt – Maximális gamer élmény

0

A KTC már eddig is széles monitorválasztékkal rendelkezett az alaptól a mini-LED-en át az OLED-ig, és most egy 160 Hz-es képfrissítésű, 4K IPS monitorral bővíti ezt a kínálatot. Az idén júniusban megjelent KTC H27P22S gamer monitor 1 ms-os GTG válaszidővel, AMD FreeSync Premiummal, G-Sync-kel, HDR400 támogatással, valamint 132%-os sRGB-lefedettséggel, továbbá az ergonómiai lehetőségek teljes skálájával rendelkezik, beleértve a magasságállítást, a dönthetőséget és a forgatást. Papíron jó ajánlatnak tűnik, 140 ezer forint alatt kínálják, EU raktárból küldik, ezért ne is vesztegessük az időt, vágjunk bele és nézzük meg közelebbről.

  • A KTC H27P22S gamer monitor megvásárlásához most az NNNKTCHP22S kupon használatával csak 396,39 dollárra lesz szükségünk, ami 137 ezer forint.
  • A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A szállítási biztosítás (6,29 dollár) nem kötelező, de ajánlott!

Sok monitort láttunk már a KTC-től, és néhányat teszteltünk is. A H27P22S modellel egy újabb különösen erős darabot kaptunk, amely nagy felbontással, képfrissítési sebességgel és fényerővel rendelkezik.

Amellett, hogy kellően erős hardver van a számítógépben, a PC-s játékokhoz a megfelelő monitorra is szükség van. Játék közben a nagy képkockasebesség és felbontás elengedhetetlen. Nézzük meg, mit nyújt a KTC H27P22S e tekintetben.

A KTC H27T22 egy egyszerű kartondobozban érkezik, amely alig árul el valamit a benne található termékről. A kartondoboz elég vastag ahhoz, hogy a benne hungarocellágyban elhelyezett monitor biztonságban legyen szállítás közben. A pakkban kapunk még egy EU-szabványos, 65 wattos adaptert, egy DisplayPort-kábelt, jótállási jegyet, használati utasítást és egy gyors üzembe helyezési útmutatót.

A monitor rögzítésére kétféle módszer áll rendelkezésre. A hátoldalon található 100 x 100 mm-es VESA-tartót használjuk és monitorkarra pattintjuk, vagy a mellékelt állványra helyezzük a szerkentyűt. Az egész szerszám nélkül működik, mivel az alap alján lévő csavar kézzel is meghúzható.

Ahogy az egy ilyen típusú monitortól elvárható, számos opció áll rendelkezésre. Az állvány a műanyag borítású fém talpban  45°-kal elforgatható. A panel -5° és +20° között dönthető, magassága állítható 130 milliméteres tartományban, illetve a 90°-os elforgatás is rendelkezésre áll, így álló (pivot) módban is tudjuk használni a monitort.

Kreatív megoldás a téglalap alakú, magenta színű kábelvezető nyílás az állványon, amely amellett, hogy hasznos, a dizájnt is feldobja.

A H27P22 műanyag hátlapja nem sugallja a prémium érzetet, inkább a játékosságot – hiszen ez egy gamer monitor -, ennek ellenére nem recseg-ropog, tökéletesen össze van rakva. A kategória stílusát erősítik a széleken elhelyezett, dizájnos levegőkilépő nyílások, valamint a „W” alakú bevágás. Ezeken a csíkokon nincs RGB LED, csak dekorációként szolgálnak.

A csatlakozások a hátoldalon középen helyezkednek el, a forgó funkciónak köszönhetően könnyen hozzáférhetők. A tápkábel bemenete nyitja a sort, ezt követi az USB-port, amely csak szoftverfrissítésre használható. Örömteli, hogy a KTC lehetőséget adott a felhasználóknak arra, hogy maguk frissítsék a firmware-t, ha lesz elérhető frissítés, egyébként a sokkal drágább monitorok sem kínálnak ilyen lehetőséget. Ezt két HDMI 2.1 és két DisplayPort 1.4 csatlakozás követi, mindegyik bemeneten elérhető a maximális 160 Hz-es képfrissítés. Végül a csatlakozások választékát egy 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozó teszi teljessé.

A monitor talán legfontosabb része azonban a panel. A KTC H27P22S 27 hüvelykes matt felületű IPS, amelyet itt „AUO 7.0 Fast IPS-nek” neveznek. Tehát szeretnék hangsúlyozni, hogy különösen gyors. Ez egyrészt az átlagon felüli, 160 Hz-es képfrissítésben és mindössze egy milliszekundumos (GTG) válaszidőben tükröződik.

A 8 bites + FRC panel 16,7 millió szín megjelenítését tudja. Azonban a panel valójában csatornánként 10 bit szín megjelenítésére is képes a Frame Rate Control (FRC) segítségével, azaz manipulálja a képpontokat, így azok olyan gyorsan felvillannak két váltakozó színben, hogy az árnyalatok bármelyikét milliárd színélményben érzékeljük. Ez az RGB színek 1024 egyedi árnyalatának érzékelését eredményezi (összesen 1,07 milliárd szín). Hacsak nem olyan kreatív szakember, akinek bevált, végponttól végpontig 10 bites színmunkafolyamatai vannak, nem kell aggódnia a monitor 8 bites + FRC jellege miatt.

A képfelbontás 4K UHD, azaz 3840 x 2160 pixel. A panel maximálisan megadott fényereje 400 nit, 1000:1 statikus kontrasztarány mellett. Támogatott a HDR 400 szabvány, a rendszer jól érzékeli a HDR opciókat, de az eredmények 400 nit-nél azért csak alapszintűek. A panel betekintési szögei kiválóak, az üléspozíció megváltoztatásakor nincs látható színeltolódás.

Alapdolognak kell lennie az ilyen motyóknál az AMD és az NVIDIA grafikus kártyák adaptív szinkronizálási technológiájának ismerete. Ennek megfelelően a KTC üdvöskéje AMD FreeSync Premium tanúsítvánnyal rendelkezik, és kompatibilis a G-Sync-kel, tökéletesen szinkronizálja a monitor megjelenítési sebességét a grafikus kártya képkimenetével. A kijelző részéről tehát minden lehetőség adott a maximális gamer élményhez.

A monitor egyenárammal (DC) vezérelt élháttérvilágítást használ, amely a monitort villogásmentessé teszi bármilyen fényerősség mellett. A KTC H27P22 képernyőjének bevonata fényáteresztő (AG). A képernyő meglehetősen ellenálló a környezet tükröződésével szemben, még akkor is, ha sok természetes vagy mesterséges fényt kibocsátó helyiségben használjuk, és a képet normál üléstávolságból nem érzékeljük szemcsésnek vagy piszkosnak, ami az AG bevonatoknál előfordulhat. Természetesen van kékfény-szűrés is, amely négy fokozatban állítható.

A megjelenítő az sRGB színtér 139%-os, a DCI-P3 97,5%-os és az Adobe RGB színtér 99 százalékos lefedettségére képes. Ezek elképesztően jó értékeknek számítanak. Így nem csak az AAA-játékok látványos jeleneteihez, hanem a félprofi fotó- és videószerkesztésben való tisztességes használatra is alkalmas a monitor. Az más történet, hogy a magas színpontosság ellenére egy komoly szakember a magas szintű színkritikus munkákhoz nem fog gamer monitort választani.

A H27P22 nem hagy kívánnivalót maga után az irodai körülmények között sem. A betűtípusok, a szövegek és a képek élesek, a színskála pedig élénk képet alkot. Játékban különösen a gazdag színeket és a jó kontrasztokat vettük észre. Különösen a sok FPS-t igénylő címekben, mint például a legtöbb lövöldözős játékban, a 160 Hz jól érvényesül. Természetesen az 1 ms-os válaszidő is segít a még közvetlenebb játékélményben.

Túl sok sort nem vesztegetnénk a H27P22 OSD (On-Screen Display) menüjére, itt már megtettük. Vizuálisan az OSD a Samsung gamer monitorjainak átfedéseire emlékeztet. Szögletes, modern és minden benne van, amire szüksége lehet. Az egérmutatót a bal oldali lehetőségek között mozgathatja, majd a jobb oldalon mindegyiket módosíthatja. A bekapcsológomb/joystick segítségével történő vezérlés megbízhatóan és intuitív módon működik.

Összességében a KTC H27P22 egy szembarát, 27 hüvelykes monitor 4K UHD felbontással, 132%-os sRGB-lefedettséggel, alacsony bemeneti késleltetéssel, FreeSync és G-SYNC támogatással, valamint hasznos játékorientált funkciókkal. A KTC monitor nálunk kiválóan vizsgázott a játékok alatt, kulcs volt a remek gémer élményhez. Fontos megemlíteni, hogy ha például munka miatt sok-sok órát kell számítógép előtt tölteni, akkor nagyon nem mindegy, hogy mit nézünk. A KTC H27P22 az érzékeny szemű felhasználóknak kellemes meglepetés lesz! Ha valóban sok szöveget olvasunk, akkor érdemes elgondolkodni egy ilyen monitoron, még akkor is, ha a 4K felbontás és a 160 Hz-es játékképesség kombinációja lényegesen több pénzbe kerül.

A KTC H27T22 másik dicséretes tulajdonsága a játéktudása mellett a beállíthatósága. A mellékelt talapzat és állvány lehetővé teszi a képernyő magasságának, dőlésének, forgatásának, sőt, mindkét irányba történő elforgatásának beállítását. Ez a rugalmasság általában a drágább monitorokhoz tartozik, és a költségvetés-barát modelleknél rendszeresen spórolnak vele.

Egy dolog hiányzik a monitorból a tökéletes elégedettséghez. Jó lett volna egy Power Delivery szabványt támogató USB Type-C csatlakozó a laptop, Mini PC egykábeles csatlakoztatásához. Nézzük meg a fentebb lévő képen látható alapvető specifikációkat, majd csekkoljuk az itthoni kínálatot. Minimum 70, de inkább 100 ezer forinttal olcsóbb a KTC H27P22S, mint a hasonló, vagy inkább gyengébb paraméterekkel rendelkező riválisok. A garanciális ügyintézéstől nem kell félni, korrekt a hozzáállás. És miért is lenne bármilyen hiba? A gyártó a kilencvenes évek közepe óta tevékenykedik a monitoriparban különböző márkák OEM-jeként, alkatrészeket vagy teljes megoldásokat szállít olyan globális partnerek számára, mint az LG, a Samsung, a Viewsonic, a Xiaomi és még sok más. Majd 2021-ben a cég úgy döntött, hogy saját márkanév, azaz KTC (Key To Combat, vagyis Kulcs a harchoz) logóval is piacra dobnak gamer monitorokat, szóval van bőven gyakorlati tapasztalatuk a monitoriparban.

Abban az esetben, ha megtetszett a KTC monitor, adunk egy kuponkódot az olcsóbb vásárláshoz.

A KTC H27P22S gamer monitor megvásárlásához most az NNNKTCHP22S kupon használatával csak 396,39 dollárra lesz szükségünk, ami 137 ezer forint.

A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A szállítási biztosítás (6,29 dollár) nem kötelező, de ajánlott!

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid