Leagoo KIICAA MIX teszt – A filléres kijezőbajnok

18

A Leagoo KIICAA MIX az egyik legolcsóbb mobil, ami megfelel a mai “keret nélküli” trendnek, és a specifikációk alapján nagyon megtetszett, ezért kíváncsiságból rendeltem egyet. A mindössze 30.000 Ft-os telefon rendben megérkezett, így nem haboztam sokat, és összeszedtem a tapasztalataimat, amit veletek is megosztok.

Csomagolás, tartozékok

A Leagoo telefonja egy közepes méretű, sötét dobozban érkezik, amelyben a készüléken kívül számos tartozék lapul.

Kapunk egy 5V/2A-es töltőfejet (EU szabványos természetesen), egy USB-C kábelt, egy egész korrekt USB-C fülhallgatót, egy átlátszó szilikontokot, SIM-tűt és egy használati útmutatót. Kijelzővédő fólia pedig már gyárilag volt a mobilon, tehát ezzel sem kell bajlódnunk.

Külső

A KIICAA MIX legnagyobb érdekessége a vékony kerettel határolt kijelzője. Felül és két oldalt nagyon minimális lett a káva, ami baromi jól néz ki, egyedül alul van vastagabb keret. Ide került a szelfikamera, valamint az ujjlenyomat-olvasó.

A mobil kompaktabb lett, mint egy átlagos 5.5 colos készülék, és meglehetősen vékonynak is érződik, részben a hátlap lekerekítése miatt. A gyári adatok szerint egyébként 141.7 x 75.8 x 7.9 mm-es dimenziókat és 158 grammos tömeget kapunk.

Átlagos 5.5 colos mobil VS. Leagoo KIICAA MIX

A minimális felső kávának azonban ára van. Nincs a készüléken értesítési LED, közelségérzékelő, valamint fényérzékelő sem, a beszédhangszóró pedig a felső élre került. Hogy ezek mit jelentenek a mindennapi használat során, arra még visszatérek a tesztben, most viszont maradjunk a kinézetnél.

Amit még érdemes megemlíteni, hogy a készülék egy hagyományos, 16:9-es képarányú megjelenítőt kapott, tehát nem olyan hosszúkás a formája, mint a mostanában divatos 18:9-es mobiloknak, viszont így jobban ki tudjuk használni a teljes képernyőt pl. filmezésnél.

A bekapcsoló és a hangerő gombok jobb oldalra kerültek, és megfelelően működnek, nem lötyögnek, a bal oldalon pedig a SIM tálcát találjuk, ami két nano SIM-et vagy egy nano SIM-et és egy microSD kártyát fogad.

A KIICAA MIX tetején a már említett beszédhangszóró látható, alul pedig a multimédiás hangszóró, az USB-C port és egy mikrofon helyezkedik el. A 3.5 mm-es jack erről a készülékről lemaradt, sok más újabb mobilhoz hasonlóan. Zenehallgatásra használható a mellékelt USB-C-s fülhallgató, egy BT headset, vagy egy átalakítóval a hagyományos füleseket is csatlakoztathatjuk.

A hátlap fémből van, a tapintása és a színe is matt, azaz nem gyűjti túlzottan az ujjlenyomatot. Fent találunk rajta egy kissé kiálló duál kamerát, valamint egy dupla LED villanót, alattuk pedig a Leagoo felirat látható.

A Leagoo KIICAA MIX összeszerelésével meg voltam elégedve, nem recseg-ropog a mobil, elég masszívnak tűnik.

Kijelző

Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy a kijelző az egyik legjobban sikerült részlete a Leagoo KIICAA MIX-nek, és nem csak a vékony káva miatt. Egy kifejezetten minőségi, 5.5 colos Sharp panelt kapunk Full HD felbontással, ami ebben az árkategóriában kiemelkedően jó.

A színek szépek, élénkek, a betekintési szögek kiválóak, és a fényerő is megfelelő a Leagoo mobilján, a nagy felbontás miatt pedig szinte tűéles a kép. Egy 30.000 Ft-os telefonba ennél jobb kijelzőt kívánni se lehetne, sőt, szinte hihetetlen, hogy ezt meg tudták oldani ilyen áron. Sokszor még kétszer ennyibe kerülő mobilokban is gyengébb panel van, tehát le a kalappal a gyártó előtt.

Az egyetlen hátrány, hogy a fényérzékelő hiánya miatt nincs automata fényerő állítási lehetőség, mondjuk én ezt amúgy is minden telefonon kikapcsolom, tehát nem igazán zavart.

Hardver

A Leagoo újdonságát az egyik legelterjedtebb középkategóriás chipset, az MT6750T hajtja, ami egy 8 magos, 1.5 GHz-es processzort és egy Mali-T860MP2 grafikus egységet jelent. Ehhez 3 GB RAM-ot kapunk, a belső tárhely pedig 32 GB-os, és szerencsére bővíthető.

Az árcédulához képest ez egy korrekt hardver, és igazából elég a mindennapi felhasználásra. A rendszer alapvetően gyors, nincsenek komoly megakadások, és a legtöbb játék elfut a nagy felbontású kijelző ellenére is. Lesznek természetesen olyanok, amik már megakasztják a telefont, de az Asphalt 8 még szépen ment például. Persze azért ne várjuk egy csúcsmobil gyorsaságát, előfordulnak kisebb lassulások használat közben, és van hogy egy app kicsit tovább tölt a kelleténél, de összességében meg vagyok elégedve a telefon teljesítményével.

A kapcsolódási lehetőségek a szokásosak, elsősorban a 4G-t emelném ki, amivel a Cat. 6-os modemnek köszönhetően akár 300 Mbps-os letöltési sebesség is elérhető. További jó hír, hogy a mobilt a nemzetközi piacokra szánták, így a hazánkban sok helyen használt B20-as sávot is ismeri, azaz gond nélkül lehet vele mobilnetezni vidéken is.

A GPS is rendben működik, gyorsan megtalálja a pontos helyzetünket, akár beltérben is. Infraport és NFC nincs, Wifi-ből a 802.11b/g/n támogatott, Bluetooth-ból pedig a 4.0-s verzió.

A hívásoknál két dolog van, amit fontos kiemelni. Egyrészt nincs közelségérzékelő, így elvileg nem érzékeli a telefon, ha a fülünkhöz emeljük. A legutóbbi frissítés óta azonban valahogy mégis működik a dolog. Ha a fülemhez teszem hívás közben, elsötétül a kép, ha elveszem, akkor újra felvillan – pont ahogyan elvárható. Elég sokat agyaltam mire rájöttem a trükkre: ha a telefon képernyője hozzáér a fülünkhöz (és legalább két ponton érintkezik), akkor kapcsol le a kijelző. Az esetek többségében ez a módszer jól helyettesíti a közelségérzékelőt, és nem csak telefonálásnál, hanem pl. Messenger hívásnál is működik.

A másik dolog, hogy a beszédhangszóró fentre került, így a hang egy része nem a fülünkbe jut, hanem a külvilág felé. Persze ettől még lehet érteni a másik felet, de aki a közelünkben van, az többet fog hallani a beszélgetésből. Igazából ezzel szerintem együtt lehet élni, nem volt túlzottan zavaró, csak egy kis megszokást igényel, ez az ára a kávamentes kijelzőnek.

A hívás közbeni hangminőséget egyébként átlagosnak mondanám, nem a legtisztább, de nincs vele nagy gond, mint ahogy a multimédiás hangszóróval sem. USB-C-s fülhallgatóval pedig kellemes a hangzás.

Nem esett még szó az ujjlenyomat-olvasóról, ami remekül működik. Kifejezetten pontos, gyors, és 360 fokban érzékel.

Szoftver

A Leagoo KIICAA MIX egy Android 7.0-s rendszerrel érkezik, amely alapvetően sokban megegyezik a gyári Androiddal, de a Leagoo saját, kissé testreszabott felületét kapjuk. Ami elsőre feltűnik, hogy egyedi ikonok vannak, amik szerintem nem néznek ki rosszul, illetve hogy nincs alkalmazáslista, így az összes ikon a főképernyőkön van (ezeket mappákba tudjuk rendezni).

Túlzottan nem mennék bele a szoftveres apróságokba, még annyit emelnék ki, hogy a vezérlőgombok esetében egy érdekes megoldással élt a gyártó. Alapvetően szoftveres gombokat kapunk, amelyek a kijelző alján vannak, de ezeket bármikor el lehet tüntetni, és a lenti fizikai érintőgomb (amiben az ujjlenyomat-olvasó van) is használható hasonló célra. Rövid érintésre Vissza gombként szolgál, hosszú érintésre pedig Home gombként, azaz visszavisz a kezdőképernyőre.

Néhány további screenshot:

A rendszer alapvetően gördülékeny, de mint már említettem, azért ne számítson senki csúcsmobilokkal felérő teljesítményre. A saját kategóriájában viszont bőven megállja a helyét a Leagoo telefonja.

Magyar nyelvet kapunk, emiatt tehát nem kell aggódni, és egyelőre frissítésekre is lehet számítani OTA-n keresztül.

Kamera

A készülék egy hangzatos duál hátlapi kamerát kapott, ami egy 13 megapixeles f/2.0-s szenzort és egy 2 megapixeles másodlagos (monokróm) egységet jelent. Az előlapra szintén egy 13 megapixeles kamera került f/2.0-s rekesszel, fix fókusszal és 80 fokos látószöggel. Az összes szenzort az OmniVison gyártja, és hátul duál LED villanó is van.

A kamerát bármikor gyorsan elindíthatjuk a bekapcsológomb dupla megnyomásával, ami után egy viszonylag egyszerű felület fogad minket. Fent az alap funkciókat találjuk (vaku, DSLR mód, monokróm kamera, időzítő és szelfi), a további módok pedig oldalról hozhatók be. Van itt elég sok minden, például éjszakai mód, HDR, panoráma, arcszépítés stb.

Az alábbi tesztfotók készültek a mobillal:

A képek át lettek méretezve, a teljes felbontású fotókat itt találod.

A Leagoo mobilja elég vegyes teljesítményt nyújt, de ez igazából várható is volt. Jó fénynél alapvetően nem annyira vészes a helyzet, elfogadható fotókat lehet lőni, csak arra kell ügyelni, hogy ne mozduljon be a kezünk, ugyanis nagyon könnyen elmosódik a kép. Gyengébb fénynél már sokat romlik a minőség, még inkább elvesznek a részletek és zajosodnak a fotók, ráadásul ilyenkor az autofókusz is jóval lassabban működik.

Az autofókusz sebessége nappal átlagos, és viszonylag pontosnak mondható, a képek pedig a legtöbb esetben egy pillanat alatt elkészülnek. A második kamera nem sok mindenre jó, a beépített széles rekesz mód (háttér elhomályosítása, SLR) ugyanis nem valódi, így a használata teljesen értelmetlen. A monokróm szenzorral fekete-fehér fotókat tudunk lőni, de csak 2 megapixel felbontásban, azaz nem lesz túl nagy hasznunkra. A duál kamera tehát inkább csak egy marketingfogás, viszont ha eltekintünk tőle, akkor a készülék árához képest elfogadható kamerát kapunk.

A szelfikamera pontosan ugyanazt a 13 megapixeles szenzort használja, mint a hátlapi, csak ez fix fókuszos. A minősége átlagos az olcsó kategóriában, és mivel lent helyezkedik el, így meg kell fordítani a telefont szelfizésnél.

Videót mindkét kamera Full HD-ben rögzít, de ettől azért ne várjunk túlzottan sokat.

Üzemidő

A mobil egy házilag nem cserélhető 3000 mAh-s LG aksit kapott, ami nagyjából a várt teljesítményt hozza. A készülék nem egy üzemidőbajnok, de azért aktív használattal is kibír egy napot, ami mindenképpen pozitív, gyengébb használat mellett pedig 1.5-2 nap hozható ki belőle. Éjszaka pedig mindössze 1-2%-ot merült nálam.

Az eszköz viszonylag gyorsan tölthető, ugyanis támogatja a gyártó LQC 2.0 névre hallgató megoldását. Ennek köszönhetően USB-C porton keresztül nagyjából 1 óra 15 perc alatt tölt 100%-ra a mobil. A gyártó szerint ráadásul egy kifejezetten tartós telepről van szó, ami 600 töltési ciklus után is megtartja a kapacitás 80%-át.

Leagoo KIICAA MIX – Vajon megéri?

Igen, ez nem kérdés. Filléres áron kapunk egy olyan készüléket, ami nagyon szép kijelzővel, korrekt hardverrel és friss szoftverrel bír, ráadásul az üzemideje, illetve a kamerája is elfogadható (a saját kategóriájában).

Persze kell némi kompromisszumot kötni, hiszen kimaradt a 3.5 mm-es jack csatlakozó, és a keret nélküli kialakítás miatt nincs értesítési LED, közelségérzékelő, automata fényerő állítási lehetőség, valamint a beszédhangszóró nem a legjobb helyre került. Ezekkel azonban együtt lehet élni, így összességében 30.000 Ft-ért egy korrekt masinát kapunk, amit egész biztosan megbámulnak az utcán, és nem sokan fogják elhinni neked, hogy ilyen olcsón vásároltad.

A Leagoo KIICAA MIX ára eredetileg 140 dollár, de akcióban ki lehet fogni nem sokkal 100 dollár fölött. Erre normál esetben még rájönne az áfa, de ha az EU Express szállítást választod a Gearbesten (HK raktár), akkor nem kell emiatt aggódni, semmit sem fog kelleni ráfizetned. Ilyenkor ugyanis egy másik EU-s országban vámolják el a telefont, és onnan újra feladják a te címedre.

Frissítés: korlátozott ideig EU raktáron is van a mobil brutál jó áron, érdemes lecsapni rá, ha tetszik!

Hozzám mindenféle probléma nélkül érkezett a telefon, és nem bántam meg, második mobilnak fogom használni. Ennyit szerintem simán megért.

Ha pedig zavarnak a fent említett hiányosságok, akkor nézd meg a Leagoo S8-at vagy a Leagoo T5-öt, de ezek valamivel vastagabb kávával bírnak, főleg az utóbbi.

Neked hogy tetszik a KIICAA MIX?

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid