Lejárt a haladék, és ez a korábbi Huawei telefonok szoftverét is érintheti (frissítve)

0

Az Egyesült Államok tavaly májusban nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánította a Huaweit, ezért a vállalatot az úgynevezett Entity List-re helyezték, ami tulajdonképpen egy tiltólista, és azt jelenti, hogy csak külön engedéllyel kereskedhetnek velük amerikai vállalatok. Azóta több haladékot is kapott a kínai gyártó, hogy a korábbi megállapodások ne szenvedjenek csorbát, a napokban viszont lejárt a legutóbbi, ami súlyos következményekkel járhat. (Frissítettük a cikket a Huawei reakciójával, ezt a cikk végén találod.)

A legutóbbi 90 napos haladék május 15-én lépett életbe, és augusztus 13-án járt le, azóta pedig nincs hír újabb hosszabbításról. Ez az úgynevezett “temporary general license” (TGL) tette lehetővé többek között azt, hogy a Google biztosítsa a saját alkalmazásainak a frissítéseit, illetve a biztonsági csomagokat a korábbi Huawei készülékekre, amelyek még a tiltások előtt kerültek forgalomba.

A napokban tehát lejárt a haladék, és az igazság az, hogy egyelőre senki sem tudja biztosan, hogy ez mit jelent majd a régebbi Huawei telefonokra nézve. A Google-appokat nyilván nem fogják csak úgy törölni egyik napról a másikra, de ha ezeket esetleg nem lehet tovább frissíteni a jövőben, már az is elég nagy érvágás lehet.

A Huawei által kiadott szoftverfrissítések is problémásak lehetnek a későbbiekben, ugyanis ezeket szintén jóvá kell hagynia a Google-nek, amennyiben tartalmazzák a GMS-t, vagyis a keresőóriás mobilos szolgáltatásait.

Jó esetben újabb hosszabbítást jelent be az USA, de ha ez nem történik meg, akkor a jövőben hátrányok érhetik azokat a Huawei tulajokat, akiknek most még futnak a telefonjukon a Google szolgáltatásai. Biztosat azonban egyelőre nem tudunk, várjuk mi is a fejleményeket.

Frissítés: az alábbiakban olvashatod a Huawei Technologies Hungary reakcióját.

Az ügyről egyelőre sem az Egyesült Államok kormánya sem a Google nem adott hivatalos tájékoztatást.

Függetlenül a döntéstől a Huawei továbbra is gyárthat és árusíthat olyan Google-licensszel rendelkező GMS-termékeket, melyek 2019. május 16. előtt kerültek kereskedelmi forgalomba. Ezek a termékek mind hozzáférnek a Google Play-hez, ahonnan alkalmazásokat tudnak letölteni és frissíteni.

A Huawei továbbra is biztosítja a rendszer- és biztonsági frissítéseket. Vásárlóink a nyílt forráskódú közösségnek és a Huawei saját fejlett K+F képességeinek köszönhetően továbbra is megkapják a szoftverfrissítéseket és szolgáltatásokat.

A Huawei az új Android-funkciókat és biztonsági frissítéseket az AOSP-n keresztül tudja elérni, és ezeket automatikusan ki is adja majd az eszközökre. Továbbra is aktívan telepítjük az új szoftverfrissítéseket, patch-eket és egyéb hibajavításokat, miközben garantáljuk az API-k kompatibilitását. A 2019. május 16. óta eltelt időben a Huawei több mint kétszáz modellre adott ki biztonsági frissítést. A frissítési ütemezés gyakorisága az iparágban továbbra is változatlan. A Huawei-modellekre érkező biztonsági frissítések terve elérhető a Huawei hivatalos honlapján.

https://consumer.huawei.com/hu/support/bulletin/

A Huawei GMS-sel működő készülékei ugyancsak tovább használhatnak más, GMS-alapú alkalmazásokat. A GMS-es felhasználói élmény nem fog változni, mivel a Huawei a jövőbeli frissítésekkel garantálja az API-k kompatibilitását és következetességét.

A Google Play-jel rendelkező telefonok esetében tehát minden Google Play-ből letöltött, illetve egyéb Google-alkalmazásokhoz továbbra is érkeznek majd frissítések.

Google Play-jel nem rendelkező telefonok esetében az új alkalmazások és frissítések kezelése az előretelepített Huawei AppGallery-n keresztül lehetséges. A Google-szolgáltatások saját hivatalos honlapjaikon érhetők el. Ezeket a szolgáltatásokat a telefon böngészőjén keresztül lehet igénybe venni.

A Huawei mindemellett elkötelezett saját mobilszolgáltatási-rendszere, a HMS fejlesztése mellett, amely gördülékeny hardver-szoftver együttműködést biztosít. A Huawei sajátr alkalmazásáruháza, az AppGallery 2018 májusi indulása óta több mint 170 országban működik már, aktív felhasználóinak száma meghaladja a 460 milliót, és felhasználók 2020 első félévében mintegy 184 milliárd letöltést kezdeményeztek az AppGalleryből.

Források: XDA, AndroidPolice

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid