Lekapcsolja a mobilnetet a Telenor, ha elfogyott az adatforgalmi keret

5

Nem elég az áremelés, a mobilnet belassításának is búcsút inthet rengeteg előfizető. A sebesség korlátozása helyett ugyanis csak simán lekapcsolja a netet a Telenor.

Kezdjük szépen az elején. Egyre magasabb terheket ró a kormányzat a mobilszolgáltatókra, ami miatt többen is komoly áremelésre kényszerülnek (legalábbis ez a hivatalos verzió). A Telekom és a Telenor is drágít július 1-jétől.

A Telenor által közzétett táblázatból kiderül, hogy havonta átlagosan 500-1000 Ft-tal emelkedik majd az előfizetések alapdíja. Nézzünk például egy közepes csomagot, a Smarttarifa 3-at. Itt a havidíj 5790 Ft-ról 6290 Ft-ra nő, egy SMS pedig 37 Ft helyett 40 Ft-ba fog kerülni.

Persze semmi gond, hiszen a Telenor felkínálja a csomagváltás lehetőségét, amennyiben valamilyen MyTariff opciót választunk. Ez egy nemrég bevezetett, új tarifarendszer, ahol elvileg saját igényeinknek megfelelően állíthatjuk össze az előfizetésünket. Egész pontosan 200-féle variáció lehetséges, de ahogy az az Index.hu cikkéből is kiderül, túl sok jóra nem érdemes számítani, valószínűleg rosszul járunk a váltással (vagy drágábbra jön ki a havidíj, vagy kevesebb lesz az extra).

És ez még nem minden! Az Index kiszúrta, hogy a MyTariff szerződési feltételei között a forgalom lassítása maximum 0/0 kbps sebességet jelent, magyarul lekapcsolják a netet, ha lejár a csomagodba foglalt adatforgalmi keret.

Ha pedig azt gondolnád, hogy ezt már nem lehet fokozni, akkor olvasd el a Telenor magyarázatát:

Az ügyfelek nem igazán értik a lassítás fogalmát, sokan azt hiszik, hogy gond van a hálózattal, ezért lassult be az internetkapcsolatuk hirtelen. Nem szeretnénk a Hipernetbe vetett bizalmat azzal aláásni, hogy mesterségesen lassított, élvezhetetlen szolgáltatást biztosítunk, így egyszerűbb a helyzet: időben figyelmeztetünk, lehetőséget biztosítunk a további adatjegyek vásárlására, majd lekapcsolunk.

Tehát mindez azért történik, mert az ügyfelek nem értik meg, ha kapnak egy SMS-t arról, hogy elfogyott a keret és lassítás következik, a lekapcsolás előtt küldött figyelmeztető üzenettel viszont nem lesz ilyen gond…

Az egyébként valóban igaz, hogy a belassított mobilnet nem sok mindenre jó, viszont az alapvető dolgokat (email, FB chat) meg lehet vele oldani, ami azért egyáltalán nem lebecsülendő. Ezentúl viszont az érintettek rá lesznek kényszerítve, hogy extra adatjegyet vásároljanak.

Index.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid