Lekapcsolják a 3G hálózatokat Magyarországon, nem árt felkészülni rá

0

Az újabb generációs hálózatok (4G és 5G) térnyerésével egyre inkább időszerűvé válik a korábbi technológiák, a 2G és a 3G nyugdíjazása, és már hazánkban is megindult ez a folyamat. Sajnos azonban sok felhasználó van, akiknek ez gondot jelenthet.

A 2G lekapcsolása még kevésbé van napirenden, a 3G viszont egyre kevesebb helyen lesz elérhető a jövőben. A Telekom már tavaly nyáron megkezdte a 3G kivezetését, és azóta is szakaszosan zajlik a folyamat. A felszabaduló spektrumokat pedig átcsoportosítják az újabb hálózatok számára.

A Telenornál is hasonló tervek vannak, de ők csak 2022. június 1-jétől kezdik meg a 3G hálózatok lekapcsolását. Elsőként a nem lakott területek, illetve olyan kisebb települések esnek majd áldozatul, ahol csekélyebb a 3G használata. Az érintett ügyfeleket tájékoztatni fogja a szolgáltató a lekapcsolás előtt 3 hónappal.

A Vodafone esetében még nem tudni, hogy mi lesz a helyzet a 3G-vel, de ők valószínűleg későbbre tervezik a nyugdíjazást.

Okozhat gondokat a 3G lekapcsolása?

Az egyik fő probléma, hogy még mindig rengeteg olyan készülék van használatban, amelyek nem támogatják a 3G-nél újabb hálózatokat, sőt, jelenleg is zajlik ilyeneknek a forgalmazása. Természetesen ott vannak a butatelefonok és a régebbi okostelefonok, de nem csak ezekre kell gondolni, hanem különféle GPS-nyomkövetőkre, biztonsági berendezésekre vagy például POS terminálokra. Akik ilyen készülékeket használnak, érdemes utánanézniük, hogy ezek fognak-e működni a későbbiekben, illetve ha van rá lehetőség, akkor érdemes lassan újabb technológiás eszközökre váltani. A 2G hálózatok egyelőre még maradnak, így ezek sok esetben ki tudják majd váltani a 3G-t (például régebbi telefonok esetében hanghívásnál), de a mobilinternet-elérés már problémásabb lehet.

Azok is tapasztalhatnak majd fennakadásokat, akiknek újabb, 4G-s vagy 5G-s készülékük van, hiszen ahol eddig nem volt elérhető a gyorsabb hálózat, ott jól jött a lassabb, de legalább működő 3G kapcsolat. Bár ahogy említettük is, a felszámolt 3G sávokat újra felhasználhatják a szolgáltatók, de ez korántsem jelenti azt, hogy ahol eddig 3G volt, ott biztosan lesz 4G vagy 5G. Lehetnek tehát fennakadások, főleg a ritkábban lakott területeken, de bízunk benne, hogy az újabb hálózatok fejlesztésével ezeket orvosolni fogják.

Neked van olyan készüléked, ami csak a régebbi hálózatokat támogatja? 

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid