Lelőtték az oldalt, ahonnan fel lehetett tenni a Huawei Mate 30 mobilokra a Google-appokat

0

Volt egy eléggé kétes eredetű módszer arra, hogy felrakjuk a Play Áruházat és más Google-alkalmazásokat a Huawei Mate 30 mobilokra, ám kiderült ezzel kapcsolatban néhány turpisság.

Többször megírtuk, hogy elméletileg nem lehetséges feltenni a Google szolgáltatásait a Huawei új mobiljaira, ezek ugyanis nem úgy működnek, mint a normál appok. A Huawei hivatalosan nem biztosíthat erre lehetőséget, lezárt bootloader mellett pedig külső fejlesztők sem igazán tudnak rá megoldást adni. És mégis, volt egy rejtélyes módszer, az LZPlay.net nevű weboldalról valahogy telepíteni lehetett a Play Áruházat és a különféle Google-ös háttérszolgáltatásokat.

Rengeteg nagy nemzetközi techoldal lehozta, hogy itt a megoldás a Mate 30 problémájára, nem is túlzottan bonyolult, de abba kevesen gondoltak bele, hogy valami nem stimmel ezzel. Egy fejlesztő rámutatott, hogy meglehetősen aggasztó a módszer, ugyanis egy teljesen ismeretlen külső személynek/vállalatnak gyakorlatilag átadjuk vele a készülék fölötti uralmat. (A P30 Pro csak elírás a tweetben, a Mate 30 Pro-ról van szó természetesen.)

További érdekesség, hogy az LZPlay által használt API-nak semmi nyoma nincs a Huawei fejlesztői oldalán, ez nem egy hivatalos hozzáférési mód a készülékhez, elvileg nem létezhetne ilyen. Úgy néz ki, hogy a kínai gyártó hagyott egy rejtett kiskaput, amin keresztül hozzá lehet férni a rendszer mélyebb rétegeihez, és így volt lehetséges a Google-szolgáltatások (GMS) telepítése. A Huawei szerint egyébként nincs közük az LZPlay-hez, így viszont még aggasztóbb a dolog, hiszen egy teljesen ismeretlen fejlesztőnek ad adminisztrátori jogokat a mobilján az, aki él ezzel a lehetőséggel.

Így reagált a gyártó: “A Huawei legújabb Mate 30 szériája nem érkezik gyárilag előretelepített GMS-sel, és a Huawei-nek nincs köze a www.lzplay.net oldalhoz.”

Miután fény derült az említett turpisságokra, pár órán belül elérhetetlenné vált az LZPlay weboldal, tehát megszűnt az egyszerű telepítési lehetőség, de ez talán nem is baj, hiszen cseppet sem volt biztonságos a módszer.

Az pedig csak egy kis extra infó, hogy a SafetyNet tesztje szerint már nem minősül biztonságos készüléknek a Mate 30 Pro, holott múlt héten még annak számított. Ehhez lehet köze annak is, hogy korábban páran működésre bírták a mobilon a Google Pay-t, most viszont már ez sem működik.

Persze mindez “szerencsére” amúgy sem igazán releváns jelenleg, hiszen a tesztelők által birtokolt készülékeken és esetleg néhány behozott kínai példányon kívül nem sok Mate 30 mobil van Európában. Egyelőre csak Kínában jelent meg az új széria, és erősen kérdéses az európai debütálás. A Google-szolgáltatások hiánya miatt kivár a Huawei, hiszen így nem sok értelme lenne piacra dobni nálunk a készülékeket.

Via AndroidAuthority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid