LG L90 teszt – korrekt versenyző a középkategóriában

0

Az LG L90 a gyártó egyik legjobb eddigi középkategóriás mobilja, és bár nem egy tökéletes készülékről van szó, mégis jó választás lehet azoknak, akik nem akarnak túlzottan drága okostelefont vásárolni. De hogyan is teljesít az L90 a valóságban? Tesztünkből kiderül!

Csomagolás, tartozékok

lg-l90-napidroid-17

Az LG L90 egy átlagosnak mondható, de mégis kifejezetten színes dobozban érkezik hozzánk. Ezt kinyitva rögtön elénk tárul maga a készülék. Ez alatt van egy felnyitható rész, ahol a tartozékok sorakoznak.

lg-l90-napidroid-16

Kapunk természetesen töltőt, valamint egy ehhez tartozó microUSB kábelt. Fülhallgató is van a dobozban, ami egy elég egyszerű darab, viszont használható akár headsetnek is. Ezeken kívül már csak néhány papírt kapunk (garanciajegy, használati útmutató).

Külső

A készüléket először megpillantva egy nem túl kirívó, de mégis fiatalos dizájn fogad minket. Az előlap nagy részét természetesen a 4.7 colos kijelző foglalja el, ami körül meglehetősen vékony a káva, legalábbis a kategória más készülékeihez képest.

lg-l90-napidroid-01

A kijelző fölött, középen az LG logó és a beszédhangszóró található, ezektől jobbra pedig az 1.3 megapixeles előlapi kamera helyezkedik el. A fényérzékelő és az értesítési LED kimaradt a készülékből, ami elég sajnálatos, hiszen ezek filléres alkatrészek.

lg-l90-napidroid-02

A kijelző alatt egy fizikai Home gomb van, bal oldalán a Vissza, jobb oldalán pedig a Menü gombokkal.

lg-l90-napidroid-03

Az LG L90 háza szinte teljes egészében műanyag, de az oldalán végig fut egy nagyon vékony fém csík, amitől kicsit talán vékonyabbnak hat az egyébként 10 mm-es vastag készülék. Jobb oldalt csak a bekapcsoló gombot találjuk, míg bal oldalt a hangerő billentyűk vannak.

lg-l90-napidroid-07

A készülék felső oldalán találjuk a 3.5 mm-es Jack-csatlakozót, mellette pedig van még egy mikrofon és egy infraport is. Ez utóbbi a távirányító funkcióhoz kell.  Alul kiszélesedik a már korábban említett fém sáv, és ez kifejezetten jól néz ki. Itt egyébként a micro USB port és a beszédmikrofon található.

lg-l90-napidroid-06

Nem esett még szó a hátlapról, ami a recés felületnek köszönhetően nagyon kellemes fogást biztosít. Fent természetesen a kamera helyezkedik el, ami vízszintesen nézve középre kerül, Mellette egy LED villanó látható, alul pedig a hangszóró helyezkedik el, ami a dupla kialakítása ellenére csak mono hangzást biztosít.

lg-l90-napidroid-04

Kijelző

A kijelző 4.7 colos, ami manapság maximum közepes méretűnek mondható, a qHD (960×540) felbontást pedig a legtöbben már nagyon kevésnek találják. Persze ha valaki nem csak a számokat nézi, hanem a kijelzőt is, akkor rájöhet, hogy normál távolságból nézve elég élesnek mondható a kép. A védelemről a Gorilla Glass 2 borítás gondoskodik, azaz a karcok miatt valószínűleg nem kell annyira aggódnunk.

lg-l90-napidroid-11

Az IPS panelnek köszönhetően szép színeket kapunk, és a betekintési szögekkel sincs baj. A fényerő beállítható tartománya elég széles, azaz ha sötétben tartózkodunk, vagy csak kímélni akarjuk az akksit, akkor szinte teljesen le lehet venni, maximumra állítva pedig napfényben is jól látható minden.

lg-l90-napidroid-09

Hardver

Az L90-et az egyik legelterjedtebb jelenlegi középkategóriás chipset, a Snapdragon 400 hajtja. Ez egy négymagos 1.2GHz-es Cortex A7-es processzort és egy Adreno 305-ös GPU-t jelent.

lg-l90-antutu-3

De mire is elég ez a hardver? Antutu rekordot biztosan nem fogunk dönteni vele, de a maga kategóriájában azért kiválóan megállja a helyét. A qHD felbontás ráadásul egyébként sem igényel túlságosan erős hardvert, tehát innentől kezdve már csak a szoftver optimalizáltságán múlik a gördülékeny működés.

lg-l90-antutu

Persze azoknak sem kell megijedni, akik játékra is használnák a készüléket, hiszen az LG L90 nem vall szégyent ezen a téren sem. A legtöbb 3D-s játék gond nélkül fut (pl. Dead Trigger, Asphalt 8, GTA: SA, Modern Combat 4-5), persze biztos lesz 1-2 olyan is, ami már akadozni fog.

Szoftver

Az LG G90-en az Optimus UI nevű felület 2.0-ás változata fut. Ez egy kifejezetten színes, és talán már túlzottan is látványos megjelenést biztosít. Szerencsére ezek ellenére is gördülékenyen működik a rendszer, sehol sem tapasztalható akadozás használat közben.

lg-l90-home

Az optimalizáltságon túl kapunk jó néhány szoftveres extrát is, amik kifejezetten hasznosak lehetnek. Ezek közül a legjobb mindenképpen a koppintásos feloldás és a Knock Code. Ez LG tulajoknak persze már ismerős lehet, de akik más készülékről váltanak, azoknak mindenképpen érdemes megismerni ezeket a funkciókat. Az egésznek az a lényege, hogy bármilyen gomb megnyomása nélkül fel lehessen oldani és le lehessen zárni a kijelzőt. A képernyőn történő dupla koppintással elsötétíthetjük, vagy akár fel is ébreszthetjük azt.

lg-l90-kepernyozar

Az előző módszer biztonságosabb verziója a Knock Code, ami a minta alapú feloldás utódjának is tekinthető. Ez úgy működik, hogy a kijelző egy négyzetes területe négy részre bomlik, és ezek többszöri megérintésével kell megadnunk egy 2-8 hosszúságú sorozatot. A feloldás ezután kikapcsolt kijelzőnél is működik, csak oda kell képzelnünk a korábban már látott négyzeteket.

lg-l90-knock-code

Másik extra funkció a QSlide, amivel több alkalmazást között is feloszthatjuk a kijelzőt. Persze csak meghatározott appokat tehetünk ki kisebb képernyőre, de a lista azért elég hosszú (pl. videó, böngésző, tárcsázó, naptár, jegyzet, email, számológép stb.). Az így létrehozott kis ablakok átméretezhetőek, ráadásul az átlátszóságukat is beállíthatjuk. Mindeközben pedig bármit megnyithatunk a háttérben.

lg-l90-qslide

Kapunk még QuickMemo névre hallgató lehetőséget, amivel lementhetjük a telefon aktuális képernyőképét, majd ezután rajzolhatunk, írhatunk is erre.

A harmadik Q betűvel kezdődő extra a QuickRemote, ami egy kifejezetten nagy tudással rendelkező távirányító alkalmazás, amivel TV-t, vagy különböző lejátszókat vezérelhetünk. Természetesen egyszerre több készülék is hozzáadható, ráadásul ezeket akár szobák szerint is csoportosíthatjuk.

lg-l90-remote

Említést érdemel még az LG Backup nevű app, amivel értelemszerűen biztonsági mentéseket készíthetünk.

lg-l90-backup

Kamera

A középkategóriás készülékek elég ritkán rendelkeznek kiemelkedően jó kamerával, és az L90 sem kivétel ezen a téren. Összességében persze nem lehet panaszunk, hiszen a 8 megapixeles hátlapi szenzor egész jó képeket készít, ha van elegendő fény hozzá.

lg-l90-kamera-1

Beállítási lehetőségekből megkapjuk a legfontosabbakat, de azért túl sok egyedi extrára ne számítsunk. Persze egy középkategóriás mobilnál ez is teljesen elegendő.

lg-l90-kamera-2

Néhány tesztfotó:

lg-l90-foto-2

lg-l90-foto

lg-l90-foto

Az összes tesztképet itt nézheted meg.

Az előlapi kamera 1.3 megapixeles, ami pont arra elég, amire kitalálták. Videót akár full HD-ben is rögzíthetünk. Ennek a minősége nem igazán mondható jónak, de a legtöbb esetben elég lehet.

Adatkapcsolat

Ezen a téren kapunk Bluetooth 4.0-át, ami megfelelően működik, és a Wifi jelerőssége is viszonylag jó. Van természetesen GPS is, ami szinte azonnal talál jelet. A 4G kapcsolat sajnos kimaradt, de hazánkban ez amúgysem érhető el a legtöbb helyen, és a 21 Mbps-os HSPA is elég gyors már. Ami még kimaradt, az az NFC, de ezt amúgy sem használnák túl sokan.

Üzemidő

Az LG L90 hátlapja alatt egy 2540 mAh-s akkumulátor teljesít szolgálatot, ami meglehetősen jónak számít. A készülék közepes használat mellett simán kibír két napot is, aminél nem igazán kívánhatunk többet egy okostelefon esetében.

Összegzés

Azt kell mondanom, hogy az LG L90 a legtöbb területen nem okozott csalódást. A kijelzője korrektnek mondható, a szoftvere szép és gyors, ráadásul a teljesítményére sem lehet komoly panasz. Ehhez remek üzemidő társul, és ezeknél többet nem igazán kívánhatunk egy középkategóriás mobiltól. Az 50-60 ezer Ft-os ára nagyjából reális, és leginkább csak a kínai mobilok között találunk olyat, ami jobb ár-érték aránnyal rendelkezik.

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid